Το θεατρικό έργο "Πόθοι κάτω από τις λεύκες" γράφτηκε το 1924 και αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα του Ο'Νηλ, ο οποίος αρύεται από την αρχαία ελληνική τραγωδία αλλά και από το ρεαλιστικό θέατρο του Ίψεν. Ο Μύθος συντίθεται με στοιχεία από τις τραγωδίες Οιδίπους Τύραννος, Ιππόλυτος και Μήδεια· το Ήθος συντονίζεται με τις ισχύουσες πατριαρχικές ιδεολογίες, αλλά και τα Ιψενικά ερωτικά τρίγωνα· η Όψη και η Λέξις με τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα του Ο'Νηλ. Η δομή και η πλοκή του έργου ακολουθούν τη γραμμική αφήγηση του σύγχρονου δράματος. Ο συγγραφέας πειραματίζεται, ερευνά και ασχολείται με ζητήματα σεξουαλικότητας, συμπλεγμάτων, αντικρουόμενων επιθυμιών, αρρωστημένων οικογενειακών σχέσεων, τα οποία έχουν τη βάση τους σε αρχαίους ελληνικούς μύθους. Η τραγικότητα στο έργο πυροδοτείται από την αμαρτία της παράνομης, σχεδόν αιμομικτικής, σχέσης της θετής μητέρας με τον γιο του άντρα της, και θα κορυφωθεί με την παιδοκτονία του νεογέννητου παιδιού, το οποίο είναι καρπός του παράνομου έρωτα. Ως άλλη Μήδεια, η Άμπι δολοφονεί τον ίδιο της τον γιο, με τρομακτική θέληση και δυναμικότητα, ξεπερνώντας τους δισταγμούς και την τρυφερότητα του μητρικού ενστίκτου, προκειμένου να ξανακερδίσει τον αγαπημένο της.
Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, από τους πλέον σημαντικούς του εικοστού αιώνα, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (1936) και τέσσερις φορές με το βραβείο Πούλιτζερ για τα έργα: "Beyond the horizon" (1920), "Anna Christie" (1922), "Strange Interlude" (1928), "Long day΄s journey into night" (1957).
Τρίτος γιος του Τζέιμς Ο΄ Νηλ, διάσημου ηθοποιού της εποχής, και της Έλλα Κουίνλαν, γεννήθηκε σε ξενοδοχείο του Μπροντγουέι και έζησε τραυματικά παιδικά χρόνια, γεγονός που επηρέασε τόσο την προσωπική του ζωή όσο και το έργο του.
Εισήχθη στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, αποβλήθηκε και δεν επέστρεψε ποτέ. Εργάστηκε ως κλητήρας στη Νέα Υόρκη, έφυγε ως χρυσοθήρας στην Ονδούρα και ταξίδεψε ως ναύτης με εμπορικά πλοία, αποκομίζοντας γνώσεις και παρατηρήσεις ιδιαίτερα χρήσιμες στη σκιαγράφηση των ηρώων του. Αποφασισμένος να αφοσιωθεί στη συγγραφή θεατρικών έργων, εγκατέλειψε την περιπλάνηση και παρακολούθησε τα σχετικά μαθήματα που πρόσφερε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Το σύνολο του έργου του κατατάσσεται σε τρεις περιόδους: στην πρώιμη ρεαλιστική περίοδο, με διακριτές τις εμπειρίες από την προσωπική του περιπλάνηση· στην εξπρεσιονιστική, που αρχίζει το 1920, με διακριτές τις επιρροές του συγγραφέα από ιδέες φιλοσοφικές του Νίτσε, ψυχαναλυτικές του Φρόυντ και του Γιούγκ, και δραματουργικές του Στρίντμπεργκ· και, τέλος, στην ώριμη ρεαλιστική περίοδο, με βαθιές επιρροές από τους Έλληνες τραγικούς. Τα έργα της τελευταίας περιόδου, διαποτισμένα από την τραγική αίσθηση της ζωής και την τραγικότητα της ζωής του ίδιου του συγγραφέα, συνιστούν, σύμφωνα με τους κριτικούς, τα μεγάλα έργα του μεγαλύτερου Αμερικανού δραματουργού.
Στο ελληνικό κοινό τα μεγάλα έργα του Ο΄ Νηλ έγιναν γνωστά, κυρίως, με την Κατίνα Παξινού και τον Αλέξη Μινωτή, όπως ακριβώς και το "Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα" ("Long day΄s journey into night").
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα