Το έργο εκτυλίσσεται μέσα κι έξω από την αγροικία των Κάμποτ, στη Νέα Αγγλία, το έτος 1850. Η νότια πλευρά του σπιτιού βλέπει σ` έναν πέτρινο μαντρότοιχο, με ξύλινη εξώπορτα στο κέντρο, που βγάζει σ` έναν εξοχικό δρόμο. Το σπίτι είναι σε καλή κατάσταση, αλλά χρειάζεται βάψιμο. Οι τοίχοι του έχουνε γκριζάρει και τα πράσινα παραθυρόφυλλα έχουν ξεθωριάσει. Δύο τεράστιες λεύκες, μία σε κάθε πλευρά του σπιτιού. Γέρνουν τα μεγάλα κλαριά τους πάνω από τη στέγη, σαν να προστατεύουν και ταυτόχρονα υποτάσσουν. Σαν να συνθλίβουν, σαν ν` απορροφούν ζηλόφθονα τα πάντα. Από την άμεση επαφή τους με τους ανθρώπους του σπιτιού τόσα χρόνια, έχουν αποκτήσει τρομερή ανθρωπιά. Σκύβουν καταπιεστικά πάνω από το σπίτι. Μοιάζουνε μ` εξαντλημένες γυναίκες που ξεκουράζουν τα πλαδαρά στήθη τους, τα χέρια και τα μάγουλά τους στη στέγη, και όταν βρέχει τα δάκρυά τους κυλούν ακατάπαυστα και σαπίζουν τα ταβάνια.
Ένα μονοπάτι ξεκινάει από την ξύλινη εξώπορτα, προχωρεί δεξιά και καταλήγει στην μπροστινή είσοδο του σπιτιού. Σ` αυτή την πλευρά υπάρχει μια μικρή ξύλινη βεράντα. Ο τοίχος που βλέπουμε έχει δύο παράθυρα στον επάνω όροφο και δύο μεγαλύτερα στον κάτω. Τα δύο επάνω παράθυρα είναι οι κρεβατοκάμαρες του πατέρα και των γιων του. Στο ισόγειο αριστερά η κουζίνα, δεξιά το σαλόνι, που οι κουρτίνες του είναι πάντα τραβηγμένες.
Ο φιλόλογος, ποιητής και μεταφραστής Eρρίκος Μπελιές (1950-2016) γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς γαλλικής καταγωγής. Σπούδασε αγγλική φιλολογία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διακρίθηκε κυρίως ως εργώδης μεταφραστής θεατρικών έργων, βάζοντας την υπογραφή του στη μετάφραση και των τριάντα επτά θεατρικών έργων του Σαίξπηρ από τις εκδόσεις Κέδρος, έργο το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄80 και ολοκλήρωσε το 2004. Εκτός των έργων του Σαίξπηρ, μετέφρασε επίσης Γκολντόνι, Γκόγκολ, Τσέχωφ, Ίμπσεν, Στρίντμπεργκ, Ο. Γουάιλντ, Λ. Πιραντέλο, Μαγιακόφσκι, Ιονέσκο, Τέννεσι Ουίλλιαμς, Ευγένιο Ο΄ Νηλ, Χάρολντ Πίντερ, Έντουαρντ Άλμπυ, κ.ά. Ως ποιητής εξέδωσε τις συλλογές "Πόλεως" (1989), "Φαινόμενον ως να έπλεε και μένον ακίνητον" (1996), "Το διακεκριμένο σώμα" (1996) και "Τα εισόδια του φόβου" (1997). Έφυγε από τη ζωή στις 19 Απριλίου 2016 στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, μετά από πολύμηνη ασθένεια.
Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, από τους πλέον σημαντικούς του εικοστού αιώνα, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (1936) και τέσσερις φορές με το βραβείο Πούλιτζερ για τα έργα: "Beyond the horizon" (1920), "Anna Christie" (1922), "Strange Interlude" (1928), "Long day΄s journey into night" (1957).
Τρίτος γιος του Τζέιμς Ο΄ Νηλ, διάσημου ηθοποιού της εποχής, και της Έλλα Κουίνλαν, γεννήθηκε σε ξενοδοχείο του Μπροντγουέι και έζησε τραυματικά παιδικά χρόνια, γεγονός που επηρέασε τόσο την προσωπική του ζωή όσο και το έργο του.
Εισήχθη στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, αποβλήθηκε και δεν επέστρεψε ποτέ. Εργάστηκε ως κλητήρας στη Νέα Υόρκη, έφυγε ως χρυσοθήρας στην Ονδούρα και ταξίδεψε ως ναύτης με εμπορικά πλοία, αποκομίζοντας γνώσεις και παρατηρήσεις ιδιαίτερα χρήσιμες στη σκιαγράφηση των ηρώων του. Αποφασισμένος να αφοσιωθεί στη συγγραφή θεατρικών έργων, εγκατέλειψε την περιπλάνηση και παρακολούθησε τα σχετικά μαθήματα που πρόσφερε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Το σύνολο του έργου του κατατάσσεται σε τρεις περιόδους: στην πρώιμη ρεαλιστική περίοδο, με διακριτές τις εμπειρίες από την προσωπική του περιπλάνηση· στην εξπρεσιονιστική, που αρχίζει το 1920, με διακριτές τις επιρροές του συγγραφέα από ιδέες φιλοσοφικές του Νίτσε, ψυχαναλυτικές του Φρόυντ και του Γιούγκ, και δραματουργικές του Στρίντμπεργκ· και, τέλος, στην ώριμη ρεαλιστική περίοδο, με βαθιές επιρροές από τους Έλληνες τραγικούς. Τα έργα της τελευταίας περιόδου, διαποτισμένα από την τραγική αίσθηση της ζωής και την τραγικότητα της ζωής του ίδιου του συγγραφέα, συνιστούν, σύμφωνα με τους κριτικούς, τα μεγάλα έργα του μεγαλύτερου Αμερικανού δραματουργού.
Στο ελληνικό κοινό τα μεγάλα έργα του Ο΄ Νηλ έγιναν γνωστά, κυρίως, με την Κατίνα Παξινού και τον Αλέξη Μινωτή, όπως ακριβώς και το "Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα" ("Long day΄s journey into night").
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα