Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789604590599
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η Γνωστική - Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) θεραπεύει τις συναισθηματικές διαταραχές αλλάζοντας τα αρνητικά μοντέλα της σκέψης. Έχει πια καθιερωθεί διεθνώς σαν μια μέθοδος-κλειδί για τη βοήθεια αντιμετώπισης χρόνιων καταστάσεων, όπως η αγωνία, η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, ο εθισμός στον τζόγο, η ανορεξία και η βουλιμία, καθώς και άλλες ψυχολογικές διαταραχές.
Η λέξη "άγχος" χρησιμοποιείται στην καθημερινή ομιλία τόσο πολύ, που έχει σχεδόν χάσει τη σημασία της. Ενοχοποιούμε όλοι το άγχος σχεδόν για καθετί το ανεπιθύμητο και αντίξοο, για ψυχολογικές περιπλοκές, για την αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητά μας, την έλλειψη ευθυκρισίας, τη δυστοκία της δημιουργικότητάς μας, την επιβάρυνση των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων μας, και βεβαίως για προβλήματα υγείας και ευεξίας. Ωστόσο, το άγχος δεν είναι ούτε έννοια ασαφής ούτε αφηρημένη. Πρόκειται για βίωμα με πολύ συγκεκριμένες εκδηλώσεις και συνέπειες. Το βιβλίο αυτό στόχο έχει να προϊδεάσει τεκμηριωμένα τον άνθρωπο που βιώνει άγχος, ώστε να το αναγνωρίσει με τα δικά του μέσα, και να μπορέσει να κάνει το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του. Το άγχος περιβάλλεται ακόμη και από ντροπή, αμηχανία και φόβο, που συχνά αποτρέπουν τους ανθρώπους, οι οποίοι υποφέρουν από αυτό, από το να κάνουν έστω το πρώτο αυτό βήμα και τους εγκλωβίζει σε χρόνια και άδικη αυτοταλαιπωρία με σοβαρές συχνά συνέπειες. Με άμεσο, διαυγή και απλό τρόπο το βιβλίο ακριβώς επιδιώκει να διαλύσει την ασάφεια του όρου άγχος, να άρει τις αναστολές και να ευαισθητοποιήσει τους αναγνώστες απέναντι στα χαρακτηριστικά και τους μηχανισμούς του άγχους, ώστε να είναι σε θέση να κατανοήσουν ό,τι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί και μάλιστα με τρόπο συγκεκριμένο.
Ο Παναγιώτης Κορδούτης ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα των ΗΠΑ, από το οποίο και αναγορεύτηκε διδάκτορας στην Κοινωνική Ψυχολογία, το 1989. Από το 1991 έχει διδάξει Κοινωνική Ψυχολογία στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και στα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας και Επισκεπτών Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας. Εργάστηκε ως ερευνητής σε θέματα κοινωνικής υγείας και πρόληψης στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα σχετιζόμενα με τη σεξουαλικότητα στη στενή διαπροσωπική σχέση και την άσκηση κοινωνικής επιρροής σε θέματα πρόληψης και κοινωνικής συνοχής. Είναι Επίκουρος Καθηγητής της Γνωστικής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο διδάσκει από το 1995, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, Κοινωνική Ψυχολογία, Γνωστική Κοινωνική Ψυχολογία, Εφαρμογές της Κοινωνικής Ψυχολογίας και Ψυχολογία των Διαπροσωπικών Σχέσεων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του σε ελληνικά, ξένα περιοδικά και βιβλία επικεντρώνονται κυρίως σε ζητήματα διαπροσωπικών σχέσεων και κοινωνικής επιρροής στο πεδίο της υγείας-πρόληψης αλλά και σε θέματα κοινωνικής συνοχής. Έχει διατελέσει Ταμίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, είναι μέλος του Δ.Σ. της ίδιας εταιρείας και Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχολογίας. Είναι υποδιευθυντής σύνταξης του περιοδικού New Review of Social Psychology / Nouvelle Revue de Psychologie Sociale.
Η Δρ Helen Kennerley είναι ενεργή Σύμβουλος Κλινικής Ψυχολογίας του Mental Health Trust and Brent του Oxfordshire, Kensington, Chelsea & Westminster NHS Trust.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα