Πολιτιστικά κοιτάσματα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πολιτιστικά κοιτάσματα

Προτάσεις για τη διατήρηση και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Umberto Eco

20.14€ -10% 18.13€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602607015

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    1992

  • Εκδότης

    Παρατηρητής

Στο δοκίμιό του για τα «Πολιτιστικά κοιτάσματα» ο Έκο αφού παρουσιάζει τη φύση και τη σημειωτική του κοιτάσματος, αναλύει την παραδοσιακή μορφή του μουσείου, προχωράει στις μορφές-προτάσεις εναλλακτικού μουσείου και παραθέτει κάποιες δυνατές λύσεις. Συνεχίζει με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αντιμετώπιση του πάντα επίκαιρου προβλήματος της αυθεντικότητας των έργων τέχνης και καταλήγει σε κάποιες σκέψεις για την οικονομική εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Ο Έλληνας αναγνώστης, διαβάζοντας το κείμενο του Έκο θα διαπιστώσει από την πρώτη στιγμή ότι μας αφορά άμεσα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Umberto Eco

Umberto Eco (Συγγραφέας)

Ο Ουμπέρτο Έκο, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας, μυθιστοριογράφος, γεννήθηκε στην Αλεσάντρια του Πιεμόντε στις 5 Ιανουαρίου του 1932. Φημολογείται ότι το επώνυμο "Έκο" είναι το αρκτικόλεξο των λέξεων "Ex Caelis Oblatus", που σημαίνει "θεϊκό δώρο". Ακολούθησε σπουδές μεσαιωνικής φιλοσοφίας και λογοτεχνίας και έκανε το διδακτορικό του στη φιλοσοφία το 1954, ολοκληρώνοντας τη διατριβή του για τον Θωμά Ακινάτη. Από το 1988 ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο. Το 1965 εξελέγη καθηγητής Οπτικών Επικοινωνιών στη Φλωρεντία και το 1966 καθηγητής της Σημειολογίας στο Μιλάνο. Το 1971 το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια του προσέφερε τη θέση του τακτικού καθηγητή της Σημειολογίας και το 1974 ο Έκο οργάνωσε τον Διεθνή Σύνδεσμο Μελετών. Επίσης, ήταν διευθυντής του περιοδικού "VS". Στη διάρκεια της δεκαετίας του 70, άρχισε να γράφει τα μυθιστορήματα του, κάνοντας την αρχή με "Το όνομα του Ρόδου", που τιμήθηκε με το βραβείο Strega το 1981 και το Medicis Etranger το 1982, ενώ πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ο Έκο περνούσε τον καιρό του με τη γυναίκα του και δύο παιδιά τους ανάμεσα στο σπίτι του στο Μιλάνο (ένα διαμέρισμα-λαβύρινθο με μια βιβλιοθήκη 30.000 βιβλίων) και στο εξοχικό του στο Ρίμινι. Γνώριζε άπταιστα πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων αρχαία ελληνικά και λατινικά, που χρησιμοποιούσε πολύ συχνά στα βιβλία του, επιστημονικά και λογοτεχνικά. Από την αρχή της καριέρας του είχε κερδίσει πολλές τιμητικές διακρίσεις και έχει κάνει δεκάδες εκδοτικές επιτυχίες. Στις πραγματείες του συγκαταλέγονται: "Opera aperta" (1962), "La struttura assente" (1968), "Θεωρία σημειωτικής" (1975), "Lector in fabula" (1979). To 1980 εμφανίστηκε ως μυθιστοριογράφος με το "Όνομα του Ρόδου", το 1988 ακολούθησε το "Εκκρεμές του Φουκώ". Έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 2016 σε ηλικία 84 ετών. (φωτογραφία: Isolde Ohlbaum)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Σουέρεφ

Κώστας Σουέρεφ (Μεταφραστής)

Ο Κώστας Σουέρεφ (Κέρκυρα, 1952) σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία στην Ελλάδα και την Ιταλία. Είναι διδάκτορας Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και εργάζεται ως αρχαιολόγος στη Θεσσαλονίκη. Δημοσιεύει μονογραφίες και δοκίμια σχετικά με την ειδικότητά του. Επίσης έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές. Έχει μεταφράσει τα "Πολιτιστικά κοιτάσματα" του Ουμπέρτο Έκο (Παρατηρητής, 1992) και την ποιητική συλλογή "Todo el amor" του Πάμπλο Νερούντα (Έψιλον, 1993). Είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού "Πόρφυρας" από την ίδρυσή του (1980) με κείμενα, μελέτες και εισηγήσεις που αφορούν στη θεωρία του κινηματογράφου.


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
77
Διαστάσεις:
28x18
Βάρος:
0.219 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση