Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789607509017
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.)
Το βιβλίο αυτό καταγράφει την ως σήμερα εμπειρία της πολιτιστικής δραστηριότητας σε επίπεδο Τ.Α. στην Ελλάδα. Αποτελείται από 48 κείμενα προσωπικοτήτων του χώρου των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και υπευθύνων καλλιτεχνικών σχημάτων ή εκδηλώσεων που ανέπτυξαν αξιόλογη δραστηριότητα στο χώρο της Τ.Α.
Κύριος στόχος αυτής της έκδοσης ήταν να αποτελέσει την αρχή μιάς συστηματικής ενημέρωσης όλων των συμμετεχόντων στην πολιτιστική δραστηριότητα της Τ.Α. Το βιβλίο περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο "εισαγωγικών κειμένων" και 10 κεφάλαια που αντιστοιχούν σε 10 τομείς πολιτισμού (θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, εικαστκά, χορό, αρχιτεκτονική, βιβλιοθήκες - αρχαία, πολιτιστικά κέντρα, ΜΜΕ).
Ο Παντελής Βούλγαρης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου του 1940. Το 1960 γράφτηκε στη Σχολή Σταυράκου για να σπουδάσει κινηματογράφο, ενώ από το 1961 μέχρι το1965 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 35 ταινίες της Φίνος Φιλμ. Το 1965 παρουσίασε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, τον "Κλέφτη", και την επόμενη χρονιά την επίσης μικρού μήκους "Τζίμης ο Τίγρης". Το 1971 γύρισε το ντοκιμαντέρ "Ο χορός των τράγων" και την ίδια χρονιά μοντάρισε στο Παρίσι την αντιδικτατορική ταινία "Ce n΄est qu΄ un debut..." Το 1972 ολοκλήρωσε την ταινία μεγάλου μήκους "Το προξενιό της Άννας", που σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία τόσο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όσο και στο εξωτερικό. Την επόμενη χρονιά, μετά από πρόταση του Μάνου Χατζιδάκι, γύρισε τον "Μεγάλο Ερωτικό", μια ποιητική μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου δίσκου. Το 1974 εξορίστηκε από τη χούντα στη Γυάρο. Το 1975 σκηνοθέτησε το πρώτο τηλεοπτικό του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Οι ψάλτες", ενώ το 1976 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία "Χάππυ Νταίη". Την ίδια χρονιά γύρισε για την τηλεόραση το ντοκιμαντέρ "Κάρολος Κουν" και την επόμενη μια σειρά έξι επεισοδίων με τίτλο "Κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας", με την Έλλη Λαμπέτη. Το 1978 γύρισε επτά ντοκιμαντέρ για τη σειρά "Εικόνες από τη Βόρεια Ελλάδα". Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την προετοιμασία της ταινίας "Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927" και σκηνοθέτησε για πρώτη φορά στο θέατρο. Το 1980 ολοκληρώθηκε ο "Ελευθέριος Βενιζέλος", που όμως δίχασε κριτικούς και κοινό, με αποτέλεσμα ο Π. Βούλγαρης να αποσυρθεί προσωρινά από τον κινηματογράφο και ν΄ ασχοληθεί αποκλειστικά με την τηλεόραση: πέντε ντοκιμαντέρ για τη σειρά "Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη" και τα σίριαλ "Ο κήπος με τα αγάλματα" και "Οι απόμαχοι". Παράλληλα, συνέχισε να σκηνοθετεί για το θέατρο, ενώ ασχολήθηκε ευκαιριακά και με τη διαφήμιση. Το 1985 επανήλθε στον κινηματογράφο με τα "Πέτρινα χρόνια", που αποτέλεσε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Το 1987 γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Ρίτσο και το 1988 την ταινία "Η φανέλα με το εννιά". Το 1991 παρουσίασε τις "Ήσυχες μέρες του Αυγούστου", το 1995 την ταινία "Ακροπόλ" και το 1998 το "Όλα είναι δρόμος". Το 2004, μετά από πολλές περιπέτειες, ολοκλήρωσε το φιλόδοξο διεθνές εγχείρημα των "Νυφών", το οποίο προετοίμαζε από το 1999, και το 2009 την τελευταία μέχρι στιγμής ταινία του, για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, "Ψυχή βαθιά".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτρης Αθανασόπουλος Σ. είναι απόφοιτος της γαλλικής Ε. Ν. Α. (Ecole nationale d΄ administration) και Διδάκτωρ πολιτικών επιστημών Παρισίων (doctorat d΄etat). Από το 1974 ως το 1981 υπηρέτησε ως πρέσβης - μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και από το Σεπτέμβριο του 1989 είναι Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης -ΕΚΔΔ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νικήτας Λιοναράκης (1950-2007) γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη δημοσιογραφική του καριέρα την ξεκίνησε στην εφημερίδα "Αυγή".
Από το 1996 εργάστηκε στην ΕΡΤ, όπου υπήρξε διευθυντής των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ. Για περισσότερα από 15 χρόνια παρουσίαζε στην Ελληνική Ραδιοφωνία την εκπομπή "Στις γειτονιές της Ελλάδας".
Έλαβε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τον Νοέμβριο του 1972 συμμετείχε στην κατάληψη της Νομικής, ενώ την επόμενη χρονιά έλαβε μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Για τη δράση του αυτή βασανίστηκε από τη δικτατορία.
Ο Νικήτας Λιοναράκης υπήρξε επίσης πρωτεργάτης της ανάδειξης του κινήματος των μη κυβερνητικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών. Διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών επί υπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου.
Πέθανε στις 10 Οκτωβρίου του 2007 σε ηλικία 57 ετών. Αιτία του θανάτου του ήταν οξύ καρδιακό επεισόδιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Πέτρος Συναδινός γεννήθηκε στην Πάτρα το 1954. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Τορίνο και κατέχει δύο πτυχία Master, το πρώτο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Περιφερειακή Ανάπτυξη και το δεύτερο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι επίσης διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη σημασία και τις επιπτώσεις τους ασχολείται συστηματικά από το 1986 ως μέλος της επιτελικής ομάδας που συνέταξε τον Φάκελο Υποψηφιότητας της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνέδρια και σεμινάρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες στον ελληνικό και ξένο Τύπο. Συμμετείχε στην ομάδα εκπόνησης της μελέτης "Το Μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων" για λογαριασμό της ΔΟΕ (1994). Το 1996 ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε το Φάκελο Υποψηφιότητας της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Υπήρξε συνεργάτης σε προγράμματα του Υπουργείου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Εφαρμογών (ΚΕΠΕ), του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Παιδείας, και συμμετείχε κατά καιρούς στα διοικητικά συμβούλια πολλών κοινωφελών ιδρυμάτων και εταιρειών. Έχει επίσης διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" και γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα