Πολιτισμός και αξίες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πολιτισμός και αξίες

Ludwig Wittgenstein

18.11€ -21% 14.31€

«Πολιτισμός και αξίες» είναι ο τίτλος που οι εκτελεστές της πνευματικής διαθήκης του Wittgenstein έδωσαν σε μια συλλογή παρατηρήσεων οι οποίες δεν έχουν ειδικό φιλοσοφικό χαρακτήρα, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές της πνευματικής σφαίρας, όπως η θρησκεία, η τέχνη (η μουσική, η αρχιτεκτονική και η λογοτεχνία ειδικότερα), η ψυχολογία κ.τ.λ. Οι παρατηρήσεις αυτές βρίσκονται εγκατεσπαρμένες στα Κατάλοιπα του φιλοσόφου και εκτείνονται όλες -πλην μίας- σε μια χρονική περίοδο από το 1929 ώς το 1951, τη χρονιά του θανάτου του. Επομένως ανήκουν στη λεγόμενη «ύστερη περίοδο» της βιτγκενσταϊνικής σκέψης και αποτελούν δείγματα της γλωσσαναλυτικής μεθόδου, εφαρμοζόμενης σ` ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων που άπτονται εμμέσως της φιλοσοφίας, στο μέτρο που αποτελούν το φυτώριο φιλοσοφικών προβλημάτων. Στις παρατηρήσεις αυτές συναντάει κανείς πάλι τη γνωστή διεισδυτική ματιά του φιλοσόφου Wittgenstein, αλλά και μια καινούργια διάσταση ενός ανθρώπου που βιώνει έντονα τη ζωή σε όλες της τις λεπτομέρειες, που πάσχει με πράγματα τα οποία αφήνουν τους περισσότερους αδιάφορους, ενός ασκητικού στοχαστή που νοσταλγεί ένα παρελθόν πλούσιο σε πνευματική προσφορά, που ατενίζει με δυσπιστία ένα αβέβαιο μέλλον και που, ωστόσο, «εξαντλεί τις δυνάμεις του στο να υπερνικήσει τις αντιμαχόμενες τάσεις και την τριβή» στο πλαίσιο ενός στάσιμου και εκφυλισμένου παρόντος, το οποίο ο ίδιος βδελύττεται. Μέσα απ` αυτό το έργο παίρνει κανείς και μια ιδέα της έξοχης λογοτεχνικής φλέβας του πολυτάλαντου αυτού ατόμου που μπορούσε να καταγίνεται με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια ικανότητα με τόσο «ετερόκλητα» πράγματα, όπως ο σχεδιασμός ενός αεροπροωθητήρα ή ενός αρχοντικού, η κατασκευή ενός γλυπτού ή η συναρμολόγηση ενός σκελετού αιλουροειδούς, η μουσική κριτική ή η μουσική εκτέλεση, η σύνταξη ενός λεξικού για παιδιά του δημοτικού ή η αναδίφηση στις αρχές των μαθηματικών κ.τ.λ. Σ` αυτό το έργο ξεδιπλώνονται οι αναρίθμητες πτυχές του τελευταίου ίσως μεγάλου αναγεννησιακού καλλιτέχνη.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μυρτώ Δραγώνα - Μονάχου (Μεταφραστής)

Η Μυρτώ Δραγώνα - Μονάχου, ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London) απ΄ όπου πήρε διδακτορικό (Ph.D) στην αρχαία φιλοσοφία. Εργάστηκε για λίγο στη μέση εκπαίδευση και για δέκα χρόνια στο Κέντρο Έρευνας της ελληνικής φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Εκλέχτηκε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών) το 1981 και αργότερα ήρθε με μετάκληση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης) απ΄ όπου και αφυπηρέτησε ως ομότιμη. Διατέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) από το 1993 και αντιπρόεδρος από το 2003 μέχρι το 2008. Είναι μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και της Ανεξάρτητης Αρχής της Ιατρικά Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Τα ενδιαφέροντά της εκτείνονται από την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία στη Φιλοσοφία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, στην Ηθική και τη Βιοηθική. Έχει γράψει τα βιβλία "The Stoic Arguments for the Existence and the Providence of the Gods" (1976), "Φιλοσοφία και ανθρώπινα δικαιώματα" (1986), "Σύγχρονη ηθική φιλοσοφία" (1995), τη μονογραφία, "Divine Providence in the Philosophy of the Empire" (ANRW, 1994). Έχει επιμεληθεί τους τόμους "Η πολιτική φιλοσοφία σήμερα" (1994), "Η φιλοσοφία στα Βαλκάνια" (1994), "Η επικαιρότητα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας" (1997) και "Για μια φιλοσοφική παιδεία ανθρώπινων δικαιωμάτων" (2005). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους και ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει βιοηθική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κωστής Μ. Κωβαίος (Μεταφραστής)


Κωστής Μ. Κωβαίος (Επιμέλεια)


Κωνσταντίνος Βουδούρης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Κωνσταντίνος Βουδούρης είναι ομότιμος καθηγητής της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας και επανειλημμένως διατελέσας Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας. Είναι μέλος της CD της FISP και Διευθυντής του Φιλοσοφικού Περιοδικού "Ελληνική Φιλοσοφική Επιθεώρηση", Επιστημονικού Όργάνου της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας. Είναι συγγραφεύς μεγάλου αριθμού επιστημονικών άρθρων και βιβλίων, που διερευνούν θέματα όχι μόνο της ελληνικής φιλοσοφίας αλλά και των άλλων κλάδων της φιλοσοφίας και έχει οργανώσει περισσότερα από πενήντα Πανελλήνια και Διεθνή Φιλοσοφικά Σεμινάρια και Συνέδρια οικουμενικής εμβέλειας. Έχει επισκεφθή και ομιλήσει σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά, της Αφρικής και της Ασίας και εν γένει προβάλλει σε διεθνές και παγκόσμιο πλαίσιο την ελληνική φιλοσοφική διανόηση και τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι επίτιμος δημότης των Δήμων Λινδίων, Ροδίων και Σαμίων.

Ludwig Wittgenstein

Ludwig Wittgenstein (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1889 στη Βιέννη και πέθανε το 1951 στο Καίμπριτζ, όπου είχε πάει από το 1912 για να σπουδάσει κοντά στον Russell και όπου εγκαταστάθηκε το 1929 διδάσκοντας φιλοσοφία (από το 1939 μέχρι το 1947 ως καθηγητής). Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε στον αυστριακό στρατό και από το 1920-1926 δίδαξε σε αυστριακά δημόσια σχολεία. Βασικά έργα του: "Tractatus Logico-Philosophicus" (1922), "Philosophische Untersuchungen" (1953), "Bemerkungen uber die Grundlagen der Mathematik" (1956), "Philosophische Bemerkungen" (1964).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
238
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.363 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση