Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600327779
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στις μέρες μας τα Μέσα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζουν δραματικές μεταβολές που επηρεάζουν την ίδια τη φύση της ανθρώπινης επικοινωνίας και την πορεία ανάπτυξης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί να συμβάλει στην κατανόηση των διαδικασιών ανάπτυξης και αλλαγής της βιομηχανίας των Μέσων και του ευρύτερου επικοινωνιακού χώρου στην Ελλάδα και διεθνώς, προσεγγίζοντας τα ζητήματα από τη σκοπιά της πολιτικής οικονομίας. Έτσι, αναλύονται ένα σύνολο οικονομικών, πολιτικών και τεχνολογικών αλλαγών που κατά κύριο λόγο αφορούν:
•στην ανάδειξη μιας μικρής ομάδας γιγαντιαίων πολυεθνικών ομιλιών ΜΜΕ που παλεύουν για κυριαρχία στην παγκόσμια ροή της πληροφόρησης,
•στη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας αγοράς στο χώρο των Μέσων που επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς,
•στην επιβολή του μοντέλου της εμπορευματοποίησης ακόμα και σε κλειστά έως πρόσφατα συστήματα, όπως οι τηλεπικοινωνίες,
•στην επίδραση ριζικών τεχνολογικών αλλαγών που οδηγούν στην ψηφιοποίηση της πληροφορίας και στη δικτυακή κοινωνία, και
•στην όξυνση των ανισοτήτων που παρατηρούνται διεθνώς ως προς την πρόσβαση στην πληροφορία, στις επικοινωνιακές υποδομές και στην παραγωγή του πληροφοριακού προϊόντος.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τα χαρακτηριστικά της ελληνικής βιομηχανίας των Μέσων με ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης, που ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1980 και βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Επίσης αναλύονται οι δύο αγορές στις οποίες απευθύνονται τα ΜΜΕ -η αγορά του περιεχομένου και η διαφημιστική αγορά- οι προτιμήσεις του αναγνωστικού και του τηλεοπτικού κοινού και οι συνθήκες ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης, ιδίως στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Ο Νίκος Λέανδρος είναι καθηγητής οικονομικών στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και Αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο ίδιο πανεπιστήμιο. Σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ (Salford University), όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ των οικονομικών επιστημών. Δίδαξε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Salford και επί σειρά ετών εργάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος. Έχει επιμεληθεί σειρά εκδόσεων για τα οικονομικά του βιβλίου στην Ελλάδα και στο παρελθόν διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και υπεύθυνος ερευνών για την αγορά του βιβλίου και τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και μονογραφίες κυρίως σε θέματα που αφορούν τα οικονομικά των Μέσων, την Κοινωνία της Πληροφορίας, τη βιομηχανική αναδιάρθρωση και την κοινωνική ασφάλιση. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Μαζικά έντυπα επικοινωνίας στην Ελλάδα: Οικονομικές και τεχνολογικές προσεγγίσεις" (Εκδόσεις Δελφίνι, 1992), "Πολιτική Οικονομία των ΜΜΕ: Η αναδιάρθρωση της βιομηχανίας των μέσων στην εποχή της πληροφορικής επανάστασης" (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000), "Το διαδίκτυο: Ανάπτυξη και αλλαγή" (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2005), "Επιχειρηματικές στρατηγικές και βιομηχανία των μέσων" (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στα ΜΜΕ στην Ελλάδα, στη Γαλλία και την Αγγλία. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου και έχει γράψει μια σειρά από βιβλία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.