Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608398078
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στα περίφημα "Πολιτικά" του ο μεγάλος Σταγειρίτης φιλόσοφος αναλύει διεξοδικά την γένεση και την δομή της πολιτικής κοινωνίας. Βασικό του μέλημα η αναζήτησις του ιδανικού πολιτεύματος. Ακολουθώντας αυστηρά επιστημονική μέθοδο, χρησιμοποιεί το υπάρχον υλικό του (θεωρίες προγενεστέρων φιλοσόφων, υφιστάμενα πολιτεύματα, διάφορα ιστορικά στοιχεία), για να φθάσει σε ένα ορθολογικό συμπέρασμα. Με άλλα λόγια, έχοντας συγκεντρώσει ένα τεράστιο υλικό, το καθιστά κοινό κτήμα της ανθρωπότητας. Το παρόν πόνημα του Αριστοτέλους αποτελεί αληθινό θησαυρό για τον αναγνώστη, που μέσα του θα ανακαλύψει αλήθειες πάντοτε επίκαιρες, αλλά και σπουδαίες πληροφορίες για το νομοθετικό έργο και την πολιτική σκέψη των αρχαίων. Είναι ένα έργο απαραίτητο για όποιον θέλει να είναι ελεύθερος πολίτης και να καταλαβαίνει τι γίνεται γύρω του, καθώς, όπως θα ανακαλύψει ο αναγνώστης, η γνώσης του χθες μας βοηθεί να κατανοήσουμε το σήμερα. Ο τέταρτος τόμος περιέχει τα βιβλία Ε 10 κ.έξ., Ζ, Η και Θ, όπου ολοκληρώνεται η ανάλυσης των πολιτευμάτων με την δημοκρατία και την ολιγαρχία, γίνεται κριτική στον Πλάτωνα και εκτός των άλλων ερευνώνται τα συστατικά στοιχεία της ιδανικής πόλεως, από την φύση των Ελλήνων μέχρι την μουσική εκπαίδευση των νέων.
Ο Αριστοτέλης ένας απο τους μεγαλύτερους Έλληνες φιλοσόφους, ερευνητές και διανοητές, γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής απ΄ το γιατρό Νικόμαχο και τη Φαιστίδα το 385 π.Χ.
Ακολούθησε το χρησμό του Μαντείου των Δελφών -του Πυθοί θεού χρήσαντος αυτώ φιλοσοφείν Αθήνησι- σπούδασε φιλοσοφία υπό τον Πλάτωνα στην Αθήνα και δίδαξε στην Ακαδημία (367 - 384 π.Χ.).
Το 348 π.Χ., μετά το θάνατο του Πλάτωνα, πήγε μαζί με τον Ξενοκράτη στον Άσσο της Μικράς Ασίας και δίδαξε φιλολσοφία και επιστημονικά μαθήματα σε ευρύ κύρκλο ακροατών.
Το 345 π.Χ. ίσως ύστερα από πρόσκληση του Θεοφράστου, εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη και έμεινε εκεί διδάσκων μέχρι το 342 π.Χ., που ο Φίλιππος του ανέθεσε τη διαπαιδαγώγηση του δεκατριετούς τότε Αλεξάνδρου.
Το 336 π.Χ., μετά το θάνατο του Φιλίππου, επανήλθε στην Αθήνα και το 335 π.Χ., ίδρυσε μεταξύ Λυκαβηττού και Ιλισσού το "Λύκειο" που εκλήθη και "περίπατος" λόγω των πολλών στοών του Μεγάρου.
Το 323 π.Χ., μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απεσύρθη στην Χαλκίδα, την πατρίδα της μητέρας του, όπου και πέθανε από στομαχικό νόησμα το 322 π.Χ.
Τα περισσότερα έργα του Αριστοτέλη έχουν απωλεσθεί. Αυτά που έχουν διασωθεί διακρίνονται σε λογικά, φυσικά, βιολογικά, ψυχολογικά, μεταφυσικά, ηθικά, πολιτικά, τεχνολογικά και προβλήματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα