Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600809305
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
«Πώς το συναίσθημα διέλυσε τα όρια της τεχνοκρατίας και αγκάλιασε τόσο ζεστά την επιστήμη; Τόσο έντιμα! Χωρίς προκαταλήψεις και υστεροβουλίες».
Γιάννης Σακέλλης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής της Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Έγραψαν για την πρώτη έκδοση:
«Μπορεί ο αναγνώστης να αγαπήσει έναν πανεπιστημιακό ως τέτοιο και ως άνθρωπο, διαβάζοντας ένα μονάχα του βιβλίο; Απαντώ πως ναι. Το βιβλίο του Δημήτρη Χρυσοχόου είναι σημαντικό για δύο λόγους: Πρώτον, σε μια εποχή αποσύνδεσης και αποξένωσης, επιλέγει να γράψει για αυτό που έχουμε εδώ και καιρό παραμελήσει, τον οριζόντιο, συνδετικό άξονα της πολιτικής. Δεύτερον, κατ’ επέκταση, μας υπενθυμίζει την ευθύνη της πολιτικής σκέψης: Ο πολιτικός στοχαστής δεν κρίνεται μόνο για όσα γράφει, αλλά ιδίως για όσα επιλέγει να γράψει».
Δημήτρης Ακριβούλης, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
«Εκκινώντας από την ελληνική αρχαιότητα και την scientia civilis του Κικέρωνα και διανύοντας –με εξαντλητική τεκμηρίωση– την απόσταση έως τους σύγχρονους στοχαστές, το βιβλίο προσφέρει μία ολιστική προσέγγιση του συνομοσπονδιακού πολιτικού φαινομένου, στην πλειάδα των εκφάνσεών του καθ’ όλο το ιστορικό γίγνεσθαι. Τη συγκριτική επισκόπηση των “ομοσπονδιακών πολιτειών” συνοδεύει πλειάδα διεισδυτικών παρατηρήσεων, αναγκαίων για την κατανόηση των αντίστοιχων πολιτικών μορφωμάτων ανά τους αιώνες».
Αθηνά Αρ. Δημοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Δικαίου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Στην Πολιτειολογία των ενώσεων ο Δημήτρης Χρυσοχόου επαναφέρει τον ηθικό στοχασμό στη μελέτη των πολιτικών σχέσεων. Χαρτογραφεί την πολιτεία βάσει του νέου επιστημολογικού παραδείγματος, με όρους πλουραλισμού, διακανονιστικότητας, ευπλαστότητας και απροσδιοριστίας. Υπερβαίνει ωστόσο τη διαδικαστική προσέγγιση αναδεικνύοντας ως αξιακό δομικό υλικό τις έννοιες της “σπονδής” και της “φιλαλληλίας”· συμφιλιώνει έτσι την κλασική πολιτειολογία με τη μετανεωτερική θεώρηση».
Νέδα Αθ. Κανελλοπούλου-Μαλούχου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
«Επικεντρώνοντας στις θεωρητικές και πολιτικές μετεξελίξεις του πολιτικού φαινομένου της (συν)ομοσπονδίας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, το ανά χείρας βιβλίο αναδεικνύει πως η σπονδή, ως πολιτική φιλία όσο και ως κοινότητα, συγκροτεί τις πολιτικές ενώσεις. Χρήσιμο θεωρητικό εργαλείο ανάλυσης των πολιτικών ενώσεων και των κινδύνων τους και απαραίτητος οδηγός στην εξαντλητική βιβλιογραφία».
Χαρίλαος Πλατανάκης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Η ανά χείρας πολιτειολογία μάς εισάγει στις απαιτήσεις συνεξελισσόμενων πολιτειακών βίων: στις “πληθυντικές” σημάνσεις της πολιτείας, εισφέροντας ένα πλούσιο μωσαϊκό εννοιολογήσεων ένταξης και συμβίωσης πολιτειών σε συντεταγμένα σύνολα, είτε συνιστούν ενώσεις πόλεων-κρατών, είτε (συν)ομοσπονδίες, είτε νέες εκδηλώσεις οργανωμένης συνδιάθεσης».
Μιχάλης Ι. Τσινισιζέλης, Καθηγητής Θεωριών Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Στην “Πολιτειολογία” του ο Δημήτρης Χρυσοχόου βυθίζεται στα δύσβατα νερά της πολιτικής θεωρίας και μας προσφέρει ένα έργο που με έναν εξόχως κομψό τρόπο αποκαλύπτει αλλά και παραβιάζει τα όρια μεταξύ “θεωρείν” και “φιλοσοφείν”. Αυτό δεν είναι ένα εύκολο δοκίμιο. Πρόκειται για ένα έργο υψηλής ωριμότητας που δοκιμάζει την ευφυΐα μας και την αναλυτική μας ικανότητα να επεξεργαστούμε μεγάλες ιδέες».
Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών