Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9786182040904
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι από την Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους διαφεύγοντας στην Τουρκία. Από εκεί, οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου και εγκαταστάθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στρατόπεδα μέχρι και τον επαναπατρισμό τους το 1945-46.
Ο παρών συλλογικός τόμος φιλοξενεί έξι κείμενα πάνω σε αυτήν την ελάχιστα γνωστή προσφυγική κίνηση. Το καθένα διαπραγματεύεται και μια διαφορετική όψη της "μεσανατολίτικης" προσφυγικής εμπειρίας κατά τη διάρκεια του πολέμου: την διαφυγή των μουσουλμάνων και εβραίων της χώρας, τον ρόλο του λιμού στην έξοδο των κατοίκων της Χίου, την αντίδραση της Τουρκίας, την επίδραση της προσφυγιάς στον Εμφύλιο στη Σάμο.
Η Καρίνα Λάμψα γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε την Εcole Internationale της Γενεύης και σπούδασε Ιστορία και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Paris I της Σορβόννης. Δημοσιογράφος με ειδικότητα στο διπλωματικό ρεπορτάζ, έχει εργαστεί σε εφημερίδες και περιοδικά κι έχει μεταφράσει πολλά λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνη για το διπλωματικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Ναυτεμπορική".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα