Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9786185497194
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το σύντομο αυτό βιβλίο εισάγει τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες στην ανθρωπολογική μελέτη των πόλεων. Εξετάζει, μέσα από το πρίσμα της αστικής ανθρωπολογίας, ορισμένα από τα κεντρικά ζητήματα της αστικής θεωρίας και των αστικών σπουδών και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση των εννοιών και των μεθοδολογιών που έχουν επινοηθεί για την εθνογραφική προσέγγιση των πόλεων.
Το δοκίμιο φωτίζει τους πολιτικούς και πολιτισμικούς ρόλους των πόλεων, σκιαγραφεί τους τρόπους με τους οποίους συνδιαμορφώνουν τις κοινωνικές σχέσεις και τον πολιτισμό, και προσφέρει έναν οδηγό για την περιγραφή και την ταξινόμηση των διαφορετικών μορφών αστισμού. Εξετάζει την ιδιαιτερότητα και την ποικιλία των κοινωνικών σχέσεων, των ατομικών στάσεων και των συλλογικών ταυτοτήτων στις αστικές συνθήκες και αναλύει τις έννοιες του κοινωνικού δικτύου, της σκηνής και των αστικών μονοπατιών ως μεθοδολογικών στρατηγικών για την αποκρυπτογράφηση των φαινομενικά άμορφων και ρευστών σχέσεων του αστικού χώρου, καθώς και για την περιγραφή των σύνθετων τρόπων με τους οποίους συγκροτούνται οι ζωές των κατοίκων τους. Εξετάζει, τέλος, τα κυριότερα θεωρητικά και μεθοδολογικά παραδείγματα στην αστική ανθρωπολογία από το 1950 μέχρι σήμερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της εννοιολόγησης του πεδίου και της τοπικότητας, στη σχέση ανάμεσα στο μικροεπίπεδο και το ευρύτερο πλαίσιο της αστικής έρευνας, και στη συνολική σύλληψη της πόλης και των αστικών διαδικασιών.
Η Κατερίνα Πάπαρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό τμήμα του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Ιστορία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας του τμήματος Μ.Ι.Θ.Ε. με κατεύθυνση στη νεότερη και σύγχρονη φιλοσοφία. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα "Ελληνικότητα και αστική διανόηση στον Μεσοπόλεμο [1922-1940]" ως υπότροφος του Ιδρύματος Λεβέντη. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη φιλοσοφία της ιστορίας, στη διανοητική ιστορία και στις "πολιτικές του πολιτισμού" στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, εστιάζοντας στην περίοδο του Μεσοπολέμου. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται συστηματικά ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση και ως επιμελήτρια εκδόσεων, έχει εκδόσει αρκετά βοηθήματα για το μάθημα της Ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι peer reviewer στο περιοδικό History Research.