Η μνήμη της ποίησης
Η ποίηση, οι ποιητές, τα ποιήματα υμνούν τη γλώσσα, τις λέξεις, τον μύθο και τη διαδρομή τους στον χρόνο. Από την εποχή του Ομήρου έως και σήμερα, περιγράφουν τον βίο των ανθρώπων με κώδικες που ορίζουν τα μικρά και τα μεγάλα της ύπαρξής τους, τα μικρά και τα μεγάλα με τα οποία δονείται η καθημερινότητα των σύγχρονων ανθρώπων. Η δράση των ποιητριών και των ποιητών όπως αυτή καταγράφεται στον εκδοτικό χώρο, τρανή και ουσιαστική, συνεισφέρει με τον δικό της τρόπο στη διαμόρφωση του πολιτιστικού ορίζοντα της σύγχρονης Ελλάδας.
Καθ΄ όλον τον εικοστό αιώνα οι ποιητές και οι ποιήτριες με τα κείμενά τους συνοδοιπόρησαν με όλες τις σπουδαίες στιγμές και τα γεγονότα του σύγχρονου κόσμου, και όχι μόνο. Το Γραφείον Ποιήσεως καταγράφει τον βίο των λέξεων που καθώς ορίζουν στο ποίημα την ποίηση περιγράφουν και το έργο του δημιουργού τους. Συνομιλεί άμεσα με τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή, καταγράφοντας και αρχειοθετώντας το έργο των σύγχρονων ποιητριών και ποιητών, μέσα από τα ποιήματα και την ποιητική τους τέχνη.
Τα "Ποιητικά Πορτραίτα" παρουσιάζουν σε εβδομαδιαίο επίπεδο, κάθε Κυριακή, σε συνεργασία με την ημερήσια εφημερίδα των Πατρών "Πελοπόννησος", τη ποιητική δράση κάθε φορά ενός ποιητή ή μιας ποιήτριας που ζει και παράγει σήμερα στον ελλαδικό χώρο.Η παρουσίαση καταγράφει κάθε φορά τις απόψεις τους, τη συνάντησή τους με έναν σπουδαίο ομότεχνο, ένα χειρόγραφο ποίημά τους, το οποίο συνοδεύεται κάθε φορά από το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό και το απαιτούμενο ευσύνοπτο βιογραφικό.
Καθ΄ όλο το έτος του 2017 παρουσιάστηκαν 50 ποιητές και ποιήτριες από όλες τις υπάρχουσες εν δράσει "ποιητικές γενιές" της σύγχρονης Ελλάδας, δίνοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μελετήσει το ψηφιδωτό της σύγχρονης ποίησης, μέσα από την παρουσίαση των ποιητικών "προσωπικοτήτων" που δημιουργούν, έχουν εγνωσμένο ποιητικό βίο και διαμορφώνουν τον λογοτεχνικό ορίζοντα της πατρίδας μας. Το Γραφείον Ποιήσεως με αυτόν τον τρόπο ανθολογεί ποιητές και ποιήτριες. Η καταγραφή αυτή έχει ως κύριο στόχο, παράλληλα με τα όποια γραμματολογικά χαρακτηριστικά να καταγραφούν και οι απόψεις των ίδιων των δημιουργών για την ποίηση και τις υγρασίες που αφήνουν στον χρόνο τα ποιήματα τους. Οι καταγραφές συνεχίζονται με τα ποιητικά πορτραίτα του 2018.
Αντώνης Δ. Σκιαθάς
Γραφείον Ποιήσεως
Συμπεριλαμβανόμενοι ποιητές:
Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
Δημήτρης Αγγελής
Νάνος Βαλαωρίτης
Γιώργος Βέης
Ιωσήφ Βεντούρας
Κώστας Γουλιάμος
Γιώργος Γώτης
Γιάννης Δάλλας
Διώνη Δημητριάδου
Νίκος Δήμου
Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Γιώργος Χ. Θεοχάρης
Δημήτρης Κάββουρας
Αγγέλα Καϊμακλιώτη
Αντώνης Κάλφας
Ηλίας Κεφάλας
Δημήτρης Κονιδάρης
Δημήτρης Κοσμόπουλος
Κατερίνα Κούσουλα
Χλόη Κουτσουμπέλη
Kώστας Κρεμμύδας
Κώστας Λάνταβος
Πρόδρομος Μάρκογλου
Γιώργος Μαρκόπουλος
Γιώργος Μπλάνας
Κωνσταντίνος Μπούρας
Τόλης Νικηφόρου
Ηρώ Νικοπούλου
Μανόλης Ξεξάκης
Παυλίνα Παμπούδη
Γιάννης Η. Παππάς
Σωτήρης Παστάκας
Βασίλης Ρούβαλης
Γιώργος Ρούσκας
Ζωή Σαμαρά
Σωτήρης Σαράκης
Αντώνης Δ. Σκιαθάς
Πάνος Σταθόγιαννης
Κλαίτη Σωτηριάδου
Βαγγέλης Τασιόπουλος
Γιάννης Τόλιας
Χρήστος Τουμανίδης
Ηλίας Τσέχος
Γιάννης Υφαντής
Αντώνης Φωστιέρης
Γιώργος Χουλιάρας
Γιώργος Χριστοδουλίδης
Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου
Γιώργος Χρονάς
Γιάννης Χρυσανθόπουλος
Αντώνης Σκιαθάς (Ανθολόγος)
Ο Αντώνης Σκιαθάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και σήμερα ζει στην Πάτρα. Είναι ποιητής, ανθολόγος και κριτικός λογοτεχνίας. Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές του συλλογές: "Παραμεθόριο νεκροταφείο" (1983), "Ο ίππος των κυμάτων" (1990), "Παραμεθόριο νεκροταφείο. Ο ίππος των κυμάτων" (1992), "Θερινό ανεμούριο" (1993), "Φαντασιώσεις ενός οδοιπόρου" (1996), "Χαίρε αιώνα" (2002), "Ποιήματα-Περίληψη" (1983-2006) (2006), "Έρωτος επέτειος εαρινή" (2008), "Φιλόξενος πόλις" (2010), "Ευγενία" (2016) και "Ο μόνος πιστός ένοικος" (τρίγλωσση συλλεκτική έκδοση, 2018). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 11 γλώσσες ενώ έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άρθρα και δοκίμιά του για την ποίηση, την ιστορία και την εκπαίδευση έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών. Συνδιηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό "Ελίτροχος" στη δεκαετία του ’90. Στη συνέχεια δημιούργησε και διαχειρίζεται το "Γραφείον Ποιήσεως" και το Βραβείο Ποίησης "Zαν Mορεάς".
Κατερίνα Α. Τσιούμα (Ανθολόγος)