Ο Αλέξανδρος Μάτσας γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες· στις μεταπτυχιακές του σπουδές αναφέρεται το ποίημά του `Christ, Church, Oxford`. Ακολούθησε το διπλωματικό στάδιο και έτσι γνώρισε πρωτεύουσες και πόλεις της Ευρώπης (Παρίσι, Ρώμη, Χάγη, κ.ά). Τούτη η καριέρα ολοκληρώθηκε με την τοποθέτησή του ως πρέσβη στην Ουάσιγκτον (1962). `Πολυάσχολος λόγιος, κοσμοπολίτης διπλωμάτης, και ερασιτέχνης κτηματίας των Μεσογείων`, ο Α. Μ. άφησε μικρό σε ποσότητα, αλλά διόλου σε ποιότητα, ποιητικό έργο.
Μολονότι τον συμπαρατάσσει με τους ποιητές της Γενιάς του Τριάντα, ο Λίνος Πολίτης προσέχει ότι ο Α. Μ. `κρατήθηκε έξω από ομάδες και σχολές`. Και ο επίσης ιστορικός και κριτικός της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας Αλέξανδρος Αργυρίου, κάμνει την διαπίστωση ότι, στο ώριμο έργο, `το πεδίο των εμπνεύσεών του [Α. Μ.] ευρύνεται από σαφή ίχνη πραγμάτων λείψανα ή εφιάλτες της σύγχρονης ζωής`: τέτοιο εφιαλτικό `λείψανο` είναι πρώτ` απ` όλα η οδυνηρή εμπειρία του ποιητή από την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, που ανιχνεύεται στα ποιήματα όσο και στα θεατρικά του έργα και, ως ένα υπολογίσιμο βαθμό, καθορίζει τον ερμητισμό και τα δραματικά στοιχεία τους. Με αυτή την έννοια, ο Μάτσας είναι ο ποιητής που όχι με ηχηρό, αλλά με βαθειά αισθαντικό τρόπο αποτύπωσε καίριες στιγμές από την σύγχρονή μας ιστορία: ως παθιασμένος εραστής της.
O Γιώργος Πάνου Σαββίδης (1929-1995) ήταν μελετητής, επιμελητής εκδόσεων και καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, αλλά τις συνέχισε στο King's College του Cambridge και στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας φιλολογίας το 1966, με τη διατριβή "Oι καβαφικές εκδόσεις (1891-1932)". Έκτακτος αυτοτελής καθηγητής Nεότερης Eλληνικής Φιλολογίας στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1966, παραιτήθηκε για λόγους ακαδημαϊκής και ηθικής τάξης το 1971 και επανήλθε το 1974, ως τακτικός καθηγητής, για άλλα εννέα χρόνια (εθελουσία έξοδος). Διετέλεσε μόνιμος επισκέπτης καθηγητής της Έδρας Nεοελληνικών Σπουδών Γιώργου Σεφέρη, στο Harvard University, από το 1977 έως το 1984, όταν παραιτήθηκε οικειοθελώς και αποχώρησε. Tα επιστημονικά του δημοσιεύματα ξεκίνησαν από το 1951, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με πολλά έντυπα (κυρίως τις εφημερίδες "Tο Bήμα" και "Tα Nέα"). Επιμελήθηκε με υποδειγματικό τρόπο εκδόσεις ποιημάτων του Σεφέρη, του Kαβάφη, του Kαρυωτάκη, του Σικελιανού, του Bαλαωρίτη, του Καισάριου Δαπόντε και άλλων. Πέθανε στον Λόγγο στις 11 Ιουνίου του 1995, σε ηλικία 66 ετών.
Ο Μίμης Σουλιώτης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και υπεύθυνος της βιβλιοθήκης του. Επίσης, είναι ο ιδρυτής του "Βαλκανικού Ασύλου Ποίησης" στις Πρέσπες. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: "Σβούρα", Τραμ, 1972, "Ποιήματα εν παρόδω", Τραμ, 1974, "Βαθιά επιφάνεια", Κέδρος, 1992, "Αβγά μάταια", Ερμής, 1998, "Περί ποιητικής", Ερμής, 1999, "Υγρά", Ερμής, 2000, "Ήλιος στην σκοτία", Ερμής, 2001, "Παλιές ηλκίες", Ερμής, 2002. Είναι υπεύθυνος της σειράς "Ανθολόγος Ερμής" των εκδόσεων "Ερμής", ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Αλέξανδρος Μάτσας (1911-1969). Ο Αλέξανδρος Μάτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο τμήμα οικονομικών και πολιτικών επιστημών του Christ Church College της Οξφόρδης. Από το 1934 και ως το 1962 έκανε καριέρα στο διπλωματικό Σώμα. Διετέλεσε υποπρόξενος στη Μανσούρα (1934) και την Αλεξάνδρεια (1939), γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι (1947-1949), επιτετραμμένος στη Χάγη (1949-1953), σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη (1953-1957) και πρέσβης στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτων. Από το 1957 και για δύο χρόνια ήταν διευθυντής της πολιτικής διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών. Στο χώρο της λογοτεχνίας ασχολήθηκε με την ποίηση και το θέατρο. Πρωτοεμφανίστηκε το 1934 με την ποιητική συλλογή Ποιήματα και ακολούθησε το 1946 η συλλογή Ποιήματα
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα