Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789609489102
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Είναι ο Πλάτων ουτοπιστής; Τείνει η πλατωνική πολιτική φιλοσοφία στον ολοκληρωτισμό; Τα ερωτήματα αυτά στάθηκαν η αφορμή για τα τέσσερα κείμενα του παρόντος τόμου, τα οποία αποτολμούν ένα πρωτότυπο εγχείρημα: να εξετάσουν τη συνάφεια της πλατωνικής σκέψης με προβληματισμούς της νεωτερικής πολιτικής φιλοσοφίας και επαναστατικής πρακτικής. Ο Μ. Κατσιμίτσης εκκινεί από τη διερεύνηση της ορθότητας του χαρακτηρισμού `ουτοπία` που αποδίδεται στην πλατωνική Πολιτεία. Αυτό είναι το εφαλτήριο για να επιχειρηθεί στη συνέχεια η σύνδεση της πολιτικής παρακαταθήκης του Πλάτωνα με πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά ζητήματα της νεωτερικότητας. Έτσι, ο Ν. Σινιόσογλου εξετάζει την απολυτοποίηση της αρετής στον Πλάτωνα και στον Ροβεσπιέρο ως μήτρα του ολοκληρωτισμού, ενώ ο Π. Τσολιάς ερευνά την ιδεολογικοπολιτική διάσταση της ουτοπίας στο έργο του Πλάτωνα και του Μαρξ. Τέλος, ο Χ. Μαγουλάς διερευνά τη σχέση του δυϊσμού σώματος/ψυχής με τη σύγχρονη γενετική, όπως αυτή εντάσσεται στην εξελικτική πορεία θεωριών και πρακτικών ευγονικής, οι οποίες είναι διάσπαρτες στην πλατωνική Πολιτεία.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Χαράλαμπος Μαγουλάς γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία στην Αθήνα και Επιστήμες της Γλώσσας στη Γαλλία. Έχει εκδώσει τη συλλογή χαϊκού με τίτλο "Ψυχιατρικές σημειώσεις: περίπτωση δ. δ." (Εκδ. Εξάρχεια, 2013) και το μυθιστόρημα "Ο πίνακας και ο καθρέφτης" (Εστία, 2014). Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά βιβλία φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας. Επίσης, έχει μεταφράσει επιστημονικά και φιλοσοφικά έργα και δοκίμια από τα γαλλικά και τα αγγλικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νικήτας Σινιόσογλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Κέμπριτζ (PhD). Διετέλεσε British Academy Postdoctoral Fellow στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (2008-2011) και Leverhulme Trust Early Career Fellow στο King΄s College London (2011-2013). Είναι εντεταλμένος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών) και έχει διδάξει σε ελληνικά και βρετανικά πανεπιστήμια. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Plato and Theodoret: The Christian Appropriation of Platonic Philosophy and the Hellenic Intellectual Resistance" (Cambridge University Press 2008), "Radical Platonism in Byzantium: Illumination and Utopia in Gemistos Plethon" (Cambridge University Press 2011) και "Αλλόκοτος Ελληνισμός. Δοκίμιο για την οριακή εμπειρία των ιδεών" (Κίχλη 2016, Βραβείο Δοκιμίου του περιοδικού Ο Αναγνώστης 2017). Δοκίμια και αφηγηματικά κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά: Athens Review of Books, Ποιητική, Νέα Εστία, Δευκαλίων, Μανδραγόρας, Οδός Πανός και (δέ)κατα. Γράφει για την αστική περιπλάνηση και για τα όρια δοκιμιακού και λογοτεχνικού λόγου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Παναγιώτης Τσολιάς σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως δημοσιογράφος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα