Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789604692682
Κατηγορίες:
Ημερολόγια | Σημειωματάρια , Χάρτες | Οδηγοί | Ταξίδια , Φωτογραφία
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Γεωλογικά ιζήματα και τεκτονικές πλάκες ποτίζουν τις ρίζες των υδάτινων μύθων. Ιστορίες "έμφυτες" στο ανθρώπινο γένος, που ο μίτος τους φτάνει στους μυθοπλάστες που άρχισαν να ερμηνεύουν με φανταστικές εξισώσεις τα αίτια για το πώς από τη σχισμή ενός βραχώδους όγκου ανάβλυζε κελαρύζοντας το νερό. Με τα επίθετα που ορίζουν τις ιδιότητες του ζωογόνου υγρού στοιχείου συντάσσεται ένας μακρύς κατάλογος: γάργαρο, όξινο, γλυκό, κρύο, ζεστό, πόσιμο, μεταλλικό, γλυφό, αποσταγμένο, θολό, διαυγές, μαλακό, σκληρό νερό. Χαρακτηριστικά που καθένα τους προσδιορίζει τη διαφορετική υφή του και ως εκ τούτο προσδιορίζει τη χρήση του.
Η ύπαρξη του νερού καθόριζε τις διαδρομές των πρώτων κοινωνιών των ανθρώπων, οι οποίες ήταν οργανωμένες σε έναν μοναδικό τρόπο ζωής. Αλλά και απαραίτητο στοιχείο για μόνιμη εγκατάσταση, όταν ο άνθρωπος άρχισε να δένεται με τη γη. Το νερό ακολουθεί το οξυγόνο σε αύξουσα ανάγκη διατήρησης της ανθρώπινης μηχανής. Ωστόσο, είναι το πρώτο σε ιερότητα. Δεν υπάρχει θρησκεία που να μην έχει αναγάγει αυτό το στοιχείο της φύσης σε μέσο προσέγγισης του θείου. [...]
Η Παρασκευή Κατημερτζή (1950-2015) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Δημοσιογραφίας "Όμηρος" και στη Δημόσια Σχολή Ξεναγών. Μιλώντας άπταιστα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και γαλλικά, εργάστηκε επί σειρά ετών ως ξεναγός. Η είσοδός της στη δημοσιογραφία έγινε το 1979 στην εφημερίδα "Ελεύθερη Γνώμη". Την επόμενη χρονιά άρχισε να συνεργάζεται με την "Αυγή". Η συνεργασία της με την εφημερίδα "Τα Νέα" ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και διήρκεσε έως τη συνταξιοδότησή της, το 2009. Διαπιστευμένη συντάκτρια στο Υπουργείο Πολιτισμού, ασχολήθηκε με οξύ πνεύμα και ανανεωτική διάθεση με το αρχαιολογικό και το πολιτιστικό ρεπορτάζ, καθώς και με το εικαστικό ρεπορτάζ, το οποίο κάλυψε επί χρόνια. Υπέγραψε μεταξύ άλλων κείμενα για τη Βάσω Κατράκη, τη Nelly’s, τον Γιάννη Κουνέλλη, τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, τον Χρήστο Μποκόρο, τον Σπύρο Βασιλείου και άλλους καλλιτέχνες της σειράς μονογραφιών "Σύγχρονοι έλληνες εικαστικοί" που κυκλοφόρησαν από "Τα Νέα". Εξέδωσε έναν τόμο για την "Αρχιτεκτονική της πέτρας" (ΔΟΛ, 2008), καθώς και ημερολόγια αφιερωμένα στην ελληνική φύση. Επίσης, επιμελήθηκε τους τόμους "El Greco: Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Κρήτη - Βενετία - Ρώμη - Ισπανία" (ΔΟΛ, 2007), "Αρχαίες πολιτείες" (ΔΟΛ, 2007), "Ακρόπολη, από τα μνημεία στο Mουσείο" (ΔΟΛ, 2009) κ.ά. Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, σε ηλικία 64 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.
Ο Δημήτρης Μανιάτης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και έλκει καταγωγή από τη Μύκονο. Έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία. Εργάζεται ως Δημοσιογράφος στην εφημερίδα Τα Νέα.
Έχει γράψει κείμενα για επιθεωρήσεις, θέατρο, μουσικές παραστάσεις, τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα.
Έργα του:
"Ληστής", θεατρικός μονόλογος.
"Eγώ είμαι ένας άλλος", διηγήματα (εκδόσεις Μετρονόμος).
"Bασίλης Τσιτσάνης", επιμέλεια (εκδόσεις ΔΟΛ).
Η Τζούλια Κλήμη σπούδασε διαφημιστική φωτογραφία στο Instituto Europeo di Design της Ρώμης και είναι επαγγελματίας φωτογράφος ειδικευμένη στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, (φωτογραφήσεις ξενοδοχείων, συγκροτημάτων, villas) και την ταξιδιωτική φωτογραφία. Είναι η συγγραφέας/φωτογράφος πολλών βιβλίων με θέμα την αρχιτεκτονική και όχι μόνο, μεταξύ άλλων είναι η δημιουργός/συγγραφέας του λευκώματος "At home in Greece" Λονδίνο 2004 - που ανέλαβε να εκδώσει ο παγκοσμίως γνωστός εκδοτικός οίκος Thames & Hudson - το βιβλίο εκδόθηκε επίσης στην Γαλλία, στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, κυκλοφόρησε σε περισσότερες από σαράντα χώρες όπως και το βιβλίο της "Style City Athens", που εκδόθηκε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, ενώ το 2007 ανέλαβε την παγκόσμια καμπάνια του COT Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Εδώ και δυο δεκαετίες ταξιδεύει στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να καταγράψει από σύγχρονες κατοικίες και ξενοδοχεία, μέχρι εθνολογικά θέματα και ταξιδιωτικά ρεπορτάζ σε δυσπρόσιτα μέρη της Αφρικής και την Ασίας. Είναι μόνιμη συνεργάτις σε πολλά ελληνικά, διεθνή περιοδικά και site όπως τα Ταξίδια Καθημερινής, το Casaviva, You Magazine. Επίσης έχει συνεργαστεί με πολλά ελληνικά και διεθνή περιοδικά όπως Madame Figaro, Departures, Elle Decor, AD Italia, Interni, Case Da Abitare, Marie Claire, Conde Nast Traveller, Gulliver, Bell’Europa, Dove, Tuttoturismo κ.α National Geographic, Ταχυδρόμος, Γαιόραμα,Γεωτρόπιο, EY Ζην, Vogue, Life & Style, Maison Decoration, ΒήμαDeco κ.α.
Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας, ερευνητής της μυκοχλωρίδας.
Ο Βασίλης Συκάς γεννήθηκε στην Ερέτρια το Νοέμβριο του 1963. Από το 1989 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται σαν επαγγελματίας φωτορεπόρτερ. Έχει φωτογραφίσει για λογαριασμό των περισσότερων ταξιδιωτικών περιοδικών, εφημερίδων και εντύπων δράσης της χώρας μας, ενώ ασχολείται με την ορειβασία και τη διάσχιση φαραγγιών. Ταξιδεύει διαρκώς σε όλες τις γωνιές της πατρίδας μας φωτογραφίζοντας τοπία, ανθρώπους, άγρια ζώα και υπαίθρια σπορ.
Ο Βαγγέλης Κορρός γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Είναι επαγγελματίας φωτογράφος, με προτίμηση στην ταξιδιωτική φωτογραφία. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο αλλά η Ελλάδα με τις ατέλειωτες ομορφιές της, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση, είναι συνεχής πηγή έμπνευσης γι΄ αυτόν. Έχει δημιουργήσει σχέση εξάρτησης μαζί της και γι΄ αυτό τον λόγο προσπαθεί να φωτογραφήσει την κάθε γωνιά της. Συνεργάζεται με τα γνωστότερα ελληνικά ταξιδιωτικά περιοδικά και τις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες.