Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600110593
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το ζήτημα της προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος απασχολεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια την επιστημονική κοινότητα και τις δημόσιες πολιτικές αλλά αποτελεί, επίσης, οικείο αντικείμενο συζήτησης των πολιτών μέσα από τις πρακτικές και τα βιώματα της καθημερινής ζωής. Η προστασία των εδαφικών πόρων, η διαχείριση του υδάτινου πλούτου, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και το στοίχημα της αειφορικής ανάπτυξης βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο του δημόσιου και ιδιωτικού λόγου. Συνήθως, βέβαια, προβάλλεται η τεχνικοοικονομική πλευρά του περιβαλλοντικού ζητήματος, είτε με την έννοια της προστασίας και συνετής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων είτε με την έννοια του "κόστους διατήρησης" και τα οικονομικά μοντέλα ανάλυσης κόστους/ωφέλειας.
Ο σύγχρονος κόσμος θεμελιωμένος στις αρχές της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της αλόγιστης κατανάλωσης πόρων βρίσκεται, εδώ και μια 30ετία, αντιμέτωπος με το δίλημμα ανάπτυξη ή περιβαλλοντική ισορροπία και, ίσως πιο πρόσφατα, με τις ενοχές του για το βιομηχανικό πολιτισμό που εξαντλεί επικίνδυνα μη ανανεώσιμους πόρους, υποβαθμίζει τα τοπία της υπαίθρου, εξακολουθεί και γιγαντώνει τις πόλεις, περιθωριοποιεί κοινωνικές ομάδες ενώ επιτείνει τις οικολογικές καταστροφές στις φτωχές περιφέρειες του πλανήτη. Οι προβληματισμοί αυτοί, που άπτονται διαφορετικών πτυχών και επιστημονικών προσεγγίσεων για το περιβάλλον, αποτέλεσαν τον κύριο κορμό της παρούσας έκδοσης. Θέλοντας να προβάλλουμε συστηματικά την κοινωνική θεώρηση του περιβαλλοντικού ζητήματος τόσο μέσα από μια ανθρωπολογική προσέγγιση της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον όσο και από τη πλευρά της κοινωνικής πολιτικής, οι επιμέρους θεματικές του βιβλίου αυτού είναι: α) Κοινωνία, πολιτισμός και περιβάλλον, β) Δημόσιες πολιτικές για το περιβάλλον, γ) Όψεις του περιβαλλοντικού ζητήματος. Κοινωνιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, γεωγράφοι και νομικοί με τα άρθρα τους ρίχνουν φως σ` ένα από τα πλέον συζητημένα σύγχρονα ζητήματα του πλανήτη που αφορά στην κοινωνική χρήση του περιβάλλοντος.
Η Δέσποινα Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα (1994) με άριστα στην κοινωνιολογία της μετανάστευσης από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού. Είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο "Κοινωνιολογία του Αποκλεισμού και της Κοινωνικής Μεταβολής". Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στα θέματα κοινωνικού αποκλεισμού και μετανάστευσης, καθώς και στην ένταξη των ευπαθών ομάδων. Έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων τα βιβλία (με τον Α. Μωυσίδη) "Η Κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα, Αθήνα 2011", "Εργασία, εκπαίδευση, ταυτότητες", από τις εκδόσεις Κριτική, "Κοινωνιολογία του αποκλεισμού στην εποχή της παγκοσμιοποίησης", εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2012 και (με τον Χ. Μπάγκαβο) "Μετανάστευση και ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία", από τις εκδόσεις Gutenberg, Aθήνα 2006.
Γεωγράφος με εξειδίκευση στον ύπαιθρο χώρο. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Ο Λεωνίδας Οικονόμου διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Απόφοιτος του Πανεπιστήμιου Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εcole des Hautes Εtudes en Sciences Sociales και στο London School of Economics, από το οποίο πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα.
Έχει διεξαγάγει επιτόπια έρευνα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες για τον αμερικανικό πολιτισμό, για την τοπική ιστορία και την παραγωγή του χώρου στην Αθήνα, καθώς και για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Χριστίνα Δ. Θεοχάρη έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Εργάζεται ως υπεύθυνη εκδόσεων, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και μεταφράστρια από το 2000. Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς όπως οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Ε.Μ.Π., το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κ.ά. Εξειδικεύεται σε κείμενα αρχαιολογικά, ιστορικά και κοινωνικών επιστημών. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη μαγειρική και την αστρολογία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Θεανώ Σ. Τερκενλή σπούδασε Δασολογία / Φυσικό Περιβάλλον στο ΑΠΘ, Αρχιτεκτονική Τοπίου στο University of Wisconsin-Madison, ΗΠΑ και Γεωγραφία στο University of Minnesota-Twin Cities, ΗΠΑ. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Σχεδιασμό, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού και στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου διδάσκει από την ίδρυση του, το 1994.Τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Πολιτισμική Γεωγραφία και στη Γεωγραφία του Τουρισμού, για τα οποία και έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα και βιβλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Θωμάς Κονιαβίτης είναι καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στη Μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών. Είναι διδάκτωρ και υφηγητής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα (Σουηδία), όπου δίδαξε για πολλά χρόνια, όπως και στα Πανεπιστήμια της Στοκχόλμης και Ορέμπρο. Διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών (1985-1988). Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Ορέμπρο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ανδρέας Τρούμπης είναι καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Σίβυλλα Δημητρίου - Κοτσώνη είναι κοινωνική ανθρωπολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια στο πρώην ενιαίο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μιχαήλ Δεκλερής σπούδασε νομικά και κοινωνικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Yale των Η.Π.Α. Υπότροφος και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Yale.
Μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1958 έως το 1999, και Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος κατά την δεκαετία 1990-1999, οπότε το Δικαστήριο αυτό διεμόρφωσε την πρωτοποριακή και πλούσια νομολογία του για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια με την επιστήμη των συστημάτων μεγάλης κλίμακος και δίδαξε σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής.
Ίδρυσε την Ελληνική Ομάδα Συστημάτων και την Ευρωπαϊκή Ένωση Συστημάτων με έδρα το Παρίσι.
Είναι καθηγητής της Δημόσιας Πολιτικής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοικήσεως. Δίδαξε επίσης με περιβαλλοντικά συστήματα στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ για την προσφορά του στην Συστηματική και Περιβαλλοντική Επιστήμη.
Τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις για το εθνικό έργο του στην προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων και το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ίδρυσε (1999) το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος του οποίου είναι Πρόεδρος.
Εξετέλεσε σημαντικές κρατικές αποστολές ως εμπειρογνώμων στο Κυπριακό, στην Διεθνή Διάσκεψη του Ρίο για το Περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, Σύμβαση Schengen).
Ασχολήθηκε ειδικά με τη συνταγματική πτυχή του Κυπριακού και συνέπραξε στις ενισχυμένες ενδοκυπριακές συνομιλίες των ετών 1972-1974, σαν ειδικός εμπειρογνώμονας (συνταγματολόγος). Συμμετέσχε, επίσης, στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό (1974).
Έγραψε βιβλία και άρθρα, μεταξύ των οποίων: The Process of Reaction to Crisis Situations, Εξέλιξη και Εξαναγκασμός στο Σύγχρονο Κράτος, Συστηματική Θεωρία, Διοίκηση Συστημάτων, Handbook of Systems Science, Towards Expert Government, Δίκαιο Βιωσίμου Αναπτύξεως κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Χρήστος Μπάγκαβος γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημογραφία στη Σορβόννη (Πανεπιστήμιο Paris I) και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού από όπου πήρε και το Διδακτορικό του Δίπλωμα στις Οικονομικές Επιστήμες με Ειδίκευση στην Οικονομική Δημογραφία. Είναι Λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Σακιώτης είναι διευθυντής του περιοδικού "Οικολογία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα