Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται σε 1-3 εργάσιμες
ISBN:
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Απόστολος Γεωργιάδης, είναι από το 2003 Επίτιμος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδασκε ως Καθηγητής από το έτος 1973. Προηγουμένως, υπήρξε Καθηγητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου, όπου δίδασκε από το 1967 μέχρι και το 1973. Οι κύριοι τομείς διδασκαλίας του είναι το αστικό και το εμπορικό δίκαιο, με ιδιαίτερη έμφαση στις συμβάσεις και τις αδικοπραξίες. Έχει σημαντική συγγραφική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς του αστικού δικαίου. Περαιτέρω είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ιδρυτής και διευθυντής του νομικού περιοδικού Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου. Ολοκλήρωσε τις νομικές σπουδές του στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έλαβε το πτυχίο της Νομικής το 1956. Το 1962 έλαβε το διδακτορικό του τίτλο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου (Dr.Jur.), όπου στη συνέχεια ανακηρύχθηκε υφηγητής το 1967 και καθηγητής το 1970. Επιπροσθέτως, παράλληλα με τη διδακτική του δραστηριότητα, είναι εταίρος (senior partner) στη δικηγορική εταιρεία «Απόστολος Γεωργιάδης και Συνεργάτες», την οποία ίδρυσε το 1989. Η επαγγελματική του ενασχόληση εστιάζεται σε υποθέσεις αστικού και εμπορικού δικαίου.
Ο Γιώργος Κουμάντος (1925-2007) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ως φοιτητής, φυλακίσθηκε στις φυλακές Αβέρωφ για τη συμμετοχή του σε αντιστασιακές ενέργειες. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αμβούργο, όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας το 1954. Το 1960 έγινε υφηγητής του αστικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1965 εντεταλμένος υφηγητής. Το 1964, με Υπουργό Παιδείας (και Πρωθυπουργό) τον Γεώργιο Παπανδρέου, Υφυπουργό τον Λουκή Ακρίτα και Γενικό Γραμματέα τον Ευάγγελο Παπανούτσο έγινε για μερικούς μήνες ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και ασχολήθηκε ειδικά με τη νομοτεχνική διατύπωση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Στο Πανεπιστήμιο απολύθηκε από τη θέση του εντεταλμένου υφηγητή το 1968 από τη Δικτατορία. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας έλαβε μέρος σε διάφορες αντιστασιακές ενέργειες και ειδικότερα στην "Εταιρεία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων", που οργάνωνε δημόσιες εκδηλώσεις με Έλληνες και ξένους ομιλητές για την προβολή των δημοκρατικών θέσεων. Για τη δράση του αυτή, τον Μάιο του 1972 συνελήφθη και εκτοπίσθηκε στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας και το Θέρμο Τριχωνίδας, ενώ συγχρόνως η Ε.Μ.Ε.Π. διαλύθηκε με δικαστική απόφαση. Μετά τη αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974, επανήλθε στο Πανεπιστήμιο αρχικά ως εντεταλμένος υφηγητής και, το 1975, έγινε τακτικός καθηγητής του αστικού δικαίου. Μετά το 1993 έγινε ομότιμος. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έλαβε μέρος σε πολλές επιτροπές για την προπαρασκευή νέων νόμων, όπως τις επιτροπές για την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου με την καθιέρωση του πολιτικού γάμου, της ισότητας ανδρών και γυναικών, τη νέα ρύθμιση της υιοθεσίας και της συμπαράστασης σε ανηλίκους ή πρόσωπα που χρειάζονται βοήθεια, καθώς και, πιο πρόσφατα, με τη ρύθμιση της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το κυριότερο νομοπαρασκευαστικό του έργο ήταν η σύνταξη, από επιτροπή υπό την προεδρία του, νέου Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, που ισχύει από το 1993. Επί δεκαπέντε χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Πνευματική Ιδιοκτησία (Association Litteraire et Artistique Internationale). Στις εκλογές του 2000, ήταν υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα "Η Καθημερινή". Πέθανε στην Αθήνα στις 16 Αυγούστου 2007. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε, όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του: "Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του Γεωργίου Κουμάντου, ενός ανθρώπου που με το επιστημονικό του κύρος και την πνευματική του κατάθεση άφησε μια ανεκτίμητη εθνική παρακαταθήκη".
Γεννήθηκε στα Tρίκαλα της Θεσσαλίας. Σπούδασε στη Nομική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας. Άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα και το 1953 εκλέχτηκε υφηγητής της Πολιτικής Δικονομίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, το 1956 εντεταλμένος υφηγητής και το 1969 τακτικός καθηγητής. Yπηρέτησε ως νομικός σύμβουλος στην Eθνική Tράπεζα της Eλλάδος και υπήρξε μέλος της Aναθεωρητικής Eπιτροπής για τη σύνταξη της νέας Πολιτικής Δικονομίας. Διετέλεσε υφυπουργός Eθνικής Oικονομίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Γ. Θεοτόκη (1950) και υπουργός Eσωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Kαραμανλή (1977), ως και πρύτανης του Πανεπιστημίου Aθηνών (1975-1976). Eπίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Tubingen, Aριστοτελείου Θεσσαλονίκης και Erlangen-Nurnberg. Eπίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Aθηνών (1999). Πρόεδρος της Aκαδημίας (1999), Πρόεδρος της Eνώσεως των Δικονομολόγων. Kύρια αυτοτελή έργα: H αναγνωριστική αγωγή κατά το ελληνικόν δικονομικόν δίκαιον (1947), - H πιθανολόγησις εν τω αστικώ και δικονομικώ δικαίω (1952), - Mελέται Γενικής Θεωρίας του Δικαίου και Aστικού Δικονομικού Δικαίου I, (1983), II, (1997), - Tο πρόβλημα της έννοιας του δικαιϊκού πλάσματος (1998): Le probleme de la fiction juridique (2001, έκδοση της Aκαδημίας Aθηνών).
Διακρίσεις: Tαξιάρχης του Φοίνικος, Aνώτερος Tαξιάρχης του Φοίνικος, (1976), Aνώτερος Tαξιάρχης της Tιμής, (1999).
Ο Καθηγητής Ιωάννης Κ. Καράκωστας γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1943. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄όπου και απεφοίτησε το 1966. Ομιλεί Γερμανικά, Αγγλικά και Ιταλικά. Το 1968 ενεγράφη στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έκτοτε ασκεί το λειτούργημα του δικηγόρου με παραστάσεις τόσο στον Άρειο Πάγο όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Regensburg της Γερμανίας. Το 1983 διορίζεται καθηγητής στην έδρα του Αστικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Αστικό Δίκαιο (Γενικές Αρχές, Εμπράγματο Δίκαιο και Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο), Δίκαιο Προστασίας του Καταναλωτή, Δίκαιο Προστασίας της Προσωπικότητας και ΜΜΕ και Δίκαιο Προστασίας Περιβάλλοντος. Επίσης διδάσκει ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου αντικείμενο της διδασκαλίας είναι το Δίκαιο Περιβάλλοντος.
Ο καθηγητής Ιωάννης Καράκωστας είναι Γραμματέας της Ενώσεως Αστικολόγων Ελλάδος, Μέλος της Ενώσεως Ευρωπαϊκού Δικαίου καθώς επίσης Μέλος της Ενώσεως Δικονομολόγων και της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών. Επιπλέον, είναι Πρόεδρος της Εταιρίας Ευβοϊκών Σπουδών. Ο Ιωάννης Καράκωστας διετέλεσε Κοσμήτωρ της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά το διάστημα 2000-2003, ενώ από το 2003 έως σήμερα είναι Πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το Σεπτέμβριο του 2006 είναι Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα