Περιβάλλον και ανάπτυξη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Περιβάλλον και ανάπτυξη

Διαλεκτικές σχέσεις και διεπιστημονικές προσεγγίσεις

κ.ά.

Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος

Δημήτρης Ε. Βλάχος

14.84€ -10% 13.36€

[...] Σε διεθνές επίπεδο, με βάση τα πορίσματα πρωτοποριακών ερευνητικών προσπαθειών, έχει τεκμηριωθεί, όπως φαίνεται και στα σχετικά κείμενα του συλλογικού αυτού τόμου και τις αναφορές τους, ότι η αδιάσπαστη ενότητα του "όλου" της συγκεκριμένης φυσικής και κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας κάθε περιοχής / περιφέρειας με τις πολυδιάστατες διαλεκτικές σχέσεις, αλληλεξαρτήσεις και αλληλεπιδράσεις τους και τις τάσεις μεταβολής τους στο χώρο και το χρόνο, χαρακτηρίζει την κατάσταση και την ποιότητα του πραγματικού οργανικού "όλου" της διαλεκτικής σχέσης της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος στον πλανήτη μας και όχι μόνο του μηχανιστικού αθροίσματος των μερικών "όλων" τους.
Συνεπώς, κάθε αξιόπιστη αναπτυξιακή δράση και πολιτική γενικότερα για μια περιοχή / περιφέρεια θα πρέπει να στοχεύουν στην βελτίωση της κατάστασης και της ποιότητας του "όλου" της αδιάσπαστης ενότητας της φυσικής και της κοινωνικοοικονομικής της πραγματικότητας, αλλά και ταυτοχρόνως του ολικού της -έως και του πλανητικού της- περιβάλλοντος.
[...] (από την εισαγωγή του βιβλίου)

Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος (Συγγραφέας)

O Eρατοσθένης Γ. Kαψωμένος, από τα Xανιά της Kρήτης, είναι Kαθηγητής Nέας Eλληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Tμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Iωαννίνων (1983 κ.ε.) και Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής. Πτυχιούχος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι [Αισθητική - Θεωρία της Τέχνης και του Πολιτισμού: Universite de Paris-Sorbonne (Paris I), Υφολογία - Σημειωτική της Λογοτεχνίας: Universite de Paris VII και Ecole des Hautes Etudes], έχει στρέψει την ερευνητική του προσπάθεια στους τομείς της Θεωρίας και της Ερμηνείας της Λογοτεχνίας. Υπήρξε ένας από τους εισηγητές στην Ελλάδα της Δομικής Θεωρίας και της Σημειωτικής (Αφηγηματολογία - Ποιητική - Κοινωνιοσημειωτική), καθώς και της Στατιστικής Υφολογίας. Την τελευταία δεκαετία το ερευνητικό του ενδιαφέρον έχει στραφεί προς τη Θεωρία του Πολιτισμού και την ανάλυση των πολιτισμικών φαινομένων. Με πρόσκληση των αντίστοιχων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις διδασκαλίας σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας (1978 κ.ε.), αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σημειωτικών Εταιρειών των Βαλκανικών Χωρών (1997 κ.ε.) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας (1980 μέχρι σήμερα). Έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των Διαπανεπιστημιακών Προγραμμάτων Συνεργασίας ERASMUS, LINGUA, ΣΩΚΡΑΤΗΣ/ERASMUS (1991 κ.ε.), με στόχο την ανάπτυξη των Νεοελληνικών Σπουδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Ε. Βλάχος

Δημήτρης Ε. Βλάχος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρη Βλάχος γεννήθηκε στη αρχή της δεκαετίας του 1930 στη Πολύδροσο Παρνασσίδος. Δημοτικό στο χωριό. Γυμνάσιο στην Αμφίκλεια, την τελευταία τάξη 8η οκταταξίου τελείωσε στο Β΄ νυχτερινό γυμνάσιο της Αθήνας, στην οδό Σολωμού, εργαζόμενος το 1949. Δεν ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, λόγω ατυχήματος. Μετά βιοπάλη, απόπειρες για σπουδές (Ανωτέρα Βιομηχανική). Αργούσε όμως η δωρεάν παιδεία του Γ. Παπανδρέου και έτσι (όπως λέει ο ίδιος), τον "κέρδισε" τελικά ο φωτογραφικός φακός.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Καγκαράκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Κ. Ρόκος (Επιμέλεια)

Ο Δημήτριος Κλ. Ρόκος είναι Διδάκτωρ Μηχανικός και από το 1987 Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου. Διετέλεσε Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980 - 1987) και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (1983 - 1995). Στη διάρκεια της δικτατορίας, όντας μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια απολύθηκε από το Ε.Μ.Π. στο οποίο δίδασκε από το 1963, για να επανέλθει με τη μεταπολίτευση. Μετά τη δικτατορία εξελέγη Γενικός Γραμματέας και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (1975 - 1982). Υπεύθυνος του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Αθηναίων (1978 - 1981) και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας (1981 - 1983), συμμετείχε ουσιαστικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κυβερνητικής Πολιτικής για την παιδεία και την έρευνα. Διετέλεσε ακόμη Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προεδρίας (1985 - 1987). Από το 1993 είναι Επιστημονικός και Διοικητικός Υπεύθυνος του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π. Από το 1996 είναι Διευθυντής του Διεπιστημονικού/Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ε.Μ.Π. "Περιβάλλον και Ανάπτυξη" και από το 2001 Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ν.Π.Ι.Δ "Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.". Συνέγραψε επτά επιστημονικά βιβλία, τα οποία κυκλοφόρησαν εκτός εμπορίου, κυρίως στο Ε.Μ.Π. και στο Α.Π.Θ. Είχε την επιστημονική επιμέλεια πέντε συλλογικών τόμων και δημοσίευσε πάνω άπο εξήντα επιστημονικές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
255
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.467 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση