Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604456062
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η παρούσα μελέτη συνιστά αντικείμενο προβληματισμού, που προέκυψε από την πρόσφατη μελέτη `Οι ιστότοποι Κοινωνικής Δικτυώσεως ως Εθνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνής Πρόκληση της Προστασίας της Ιδιωτικότητας`. Το θέμα της ανωνυμίας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτυώσεως και των συνεπειών, που η ανωνυμία αυτή επέφερε, είχε τεθεί στην πρώτη γραμμή του προβληματισμού. Δεδομένης όμως της διαφορετικής λειτουργίας που επιτελούν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτυώσεως από τα ιστολόγια (blogs), κρίθηκε ότι το θέμα της ανωνυμίας και της διατηρήσεως της ιδιωτικότητας χρήζει διαφορετικής αντιμετωπίσεως.
Το πρόσφατο και εξαιρετικά λυπηρό, αλλά και απειλητικό για τη δημοκρατία μας γεγονός της δολοφονίας διαχειριστή ενός ιστολογίου επανέφερε στη δημοσιότητα το θέμα της ελευθερίας των ιστολογιών. Και δεν είναι μόνο το τραγικό γεγονός ενός θανάτου που ενισχύει το φόβο για περαιτέρω ενέργειες, αλλά η ίδια η λειτουργία των ιστολογίων που χρήζει περαιτέρω περισυλλογής και ώριμης αντιμετωπίσεως μέσω κοινωνικού διαλόγου και ανοιχτής διαβουλεύσεως. Ζητούμενο, εν προκειμένω, είναι να εξασφαλισθούν τα δικαιώματα των θιγομένων από τα ιστολόγια προσώπων, αλλά και να προστατευθεί η ελευθερία διαδόσεως των ιδεών, που εκφράζονται σε αυτά. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
H Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε επί οκταετία Νομική Ελέγκτρια στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (βασικές σπουδές και μεταπτυχιακό δίπλωμα δημοσίου δικαίου), Δίκαιο και Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στο Συνταγματικό Δίκαιο και τη Βιοηθική από το Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου. Έχει γράψει επτά μονογραφίες δημοσίου δικαίου και έχει επιμεληθεί, μόνη της και από κοινού με την Καθηγήτρια Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ευάγγελο Πρωτοπαπαδάκη και την Επίκουρη Καθηγήτρια Ευαγγελία Μπάλτα, πέντε συλλογικούς τόμους Βιοηθικής και έναν συλλογικό τόμο δημοσίου δικαίου. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες αναφορικά με το συνταγματικό δίκαιο, τη βιοηθική, την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τις νέες τεχνολογίες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα