Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608333307
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Συνεχίζοντας τη σειρά των έργων των αρχαίων ελλήνων μαθηματικών και αστρονόμων, ο Ευάγγελος Σπανδάγος εκδίδει το σωζόμενο, στα αρχαία ελληνικά, μέρος του έργου "Περί πολυγώνων αριθμών" του Διοφάντου. Πρόκειται για τέσσερις προτάσεις -η τέταρτη πρόταση αποτελείται από τέσσερις άλλες προτάσεις- με δύσκολες γεωμετρικές λύσεις και ένα πρόβλημα, του οποίου η λύση δεν σώζεται μεν ολόκληρη, την ολοκλήρωσαν όμως ο Γερμανός ιστορικός G. Wertheim και οι ιστορικοί των μαθηματικών Paul Tannery και Thomas Heath. [...]
Μάρω Κ. Παπαθανασίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο Ευάγγελος Σπανδάγος είναι μαθηματικός - τ. καθηγητής του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών - και συγγραφέας εκατόν έντεκα βιβλίων μαθηματικών, λογοτεχνικών και ιστορικών.
Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά που αναφέρονται στις θετικές επιστήμες (μαθηματικά, αστρονομία, φυσική, χημεία, ιατρική) στην Αρχαία Ελλάδα.
Έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια (Τελ Αβίβ 1977, Πραιτόρια 1979, Σόφια 1980, Όσλο 1986, Βιέννη 1992, Πράγα 1994, Μπουένος Άιρες 1995, Δελφοί 1999, Μόσχα 2002).
Είναι ιδρυτής του φυσικομαθηματικού βιβλιοπωλείου "Αίθρα" και του "Ομίλου για την προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών". Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Τον Ιούνιο του 1997 βραβεύθηκε στο Παρίσι από τον Παγκόσμιο Όμιλο για τη μελέτη των αρχαίων πολιτισμών, για τις εργασίες του τις σχετικές με τα χαμένα έργα των Αρχαίων Ελλήνων Θετικών Επιστημόνων. Το Δεκέμβριο του 2000 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του "Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή". Τον Απρίλιο του 2002 η γενέτειρά του, το Ρέθυμνο, τον τίμησε για το πλούσιο και πολυσχιδές συγγραφικό του έργο και την όλη συμβολή του στη διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης. Τον Αύγουστο του 2002 ο Δήμος Δεσφίνας (Ιτέας) του απένειμε το χρυσό έμβλημα της πόλεως.
Από το 1999 παρουσιάζει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα τις θετικές επιστήμες στην Αρχαία Ελλάδα.
Ο μαθηματικός Διόφαντος ο Αλεξανδρινός άκμασε περί τα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα. Έζησε στην Αλεξάνδρεια, όπου πέθανε, σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν γι΄ αυτόν, σε προχωρημένη ηλικία. Στο σύγγραμμά του "Αριθμητικά" περιέλαβε την ελληνική άλγεβρα.
Από τα δεκατρία βιβλία του συγγράμματός του σώθηκαν τα δέκα, έξι σε ελληνικά χειρόγραφα και τέσσερα σε αραβική μετάφραση που έκανε πιθανότατα Έλληνας μελετητής. Άλλα συγγράμματά του, όπως τα "Μοριακά" και τα "Πορίσματα", δεν έχουν σωθεί. Η σημασία του έργου του ήταν μεγάλη για την εποχή του, ενώ σπουδαία κρίνεται η συμβολή του στην εξέλιξη της νεότερης μαθηματικής επιστήμης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα