Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608557727
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Αρχαία Ελληνική Γραμματεία
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
"Πας λόγος μη ακριβή την ομιλίαν έχων
απαιδευσίας ικανά φέρει τεκμήρια..."
Ένα σπάνιο και πολύτιμο λεξικό του Αλεξανδρινού Αμμωνίου (1ος μ.χ. αι.), σε πρώτη ελληνική έκδοση.
Ερμηνεύονται και διακρίνονται ως προς την σημασία τους πάνω από χίλιες λέξεις της Ελληνικής Γλώσσας.
Τα μόνα σωζόμενα έργα του Αμμωνίου είναι το "Περί Ομοίων και Διαφόρων Λέξεων" και το "Περί Ακυρολογίας", έργα με κοινή θεματολογία την γνώση των λεπτών εννοιών της Ελληνικής Γλώσσας και την ορθή - έγκυρη χρήση των λέξεών της. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει και τα δύο αυτά έργα· η 2η δε έκδοση είναι επαυξημένη με προσάρτημα 88 επιπλέον λημμάτων και παράρτημα.
Στο οπισθόφυλλο απεικονίζονται οι 6 Αρετές τού Έλληνος Λόγου (Ελληνισμός, Σαφήνεια, Συντομία, Κυριολογία, Ευσυνθεσία, Ευπρέπεια) αντιτιθέμενες προς τις 6 Κακίες (Βαρβαρισμός, Ασάφεια, Μακρολογία, Ακυρολογία, Κακοσυνθεσία, Απρέπεια).
Ιστορικός, βιογράφος και φιλόσοφος (50 μ.Χ. - 127 μ.Χ.). Γεννήθηκε στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας από οικογένεια εύπορη και αριστοκρατική. Σπούδασε φιλοσοφία στην Ακαδημία της Αθήνας και ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια και στη Ρώμη, όπου έμεινε πολύ καιρό, και σχετίστηκε με την αυλή του Τραϊανού, για να γίνει αργότερα δάσκαλος του αυτοκράτορα Αδριανού. Στη Ρώμη του δόθηκε η ευκαιρία να συμβουλευτεί τα αρχεία της πόλης, τα οποία χρησιμοποίησε ως πηγή για τη συγγραφή των "Παράλληλων βίων" του. Ο Τραϊανός του έδωσε πολιτικό αξίωμα στην Ιλλυρία. Αλλά και οι συμπατριώτες του τον τίμησαν με διάφορα αξιώματα, όπως του άρχοντα και του ιερέα του Πύθιου Απόλλωνα, ενώ για μεγάλο διάστημα υπήρξε επιμελητής των Πυθικών αγώνων. Ο Πλούταρχος είχε τέσσερις γιους, από τους οποίους ο ένας, ο Πλούταρχος ο νεότερος, δημοσίευσε τα ανέκδοτα του πατέρα του. Ως άνθρωπος ήταν ήρεμος, ευγενής, λιτός και φιλάνθρωπος. Από τα έργα του σώθηκαν 50 "Βίοι" και τα "Ηθικά", δηλ. 83 πραγματείες με ποικίλο περιεχόμενο, από τις οποίες μερικές θεωρούνται νόθες. Τέτοιος είναι ο πλούτος των γνώσεων στα συγγράμματά του, ώστε από αυτά μαθαίνουμε για την αρχαιότητα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο συγγραφέα. Ο Πλούταρχος κατατάσσεται στους ιστορικούς για τους "Παράλληλους Βίους" του, οι οποίοι είναι 23 ζεύγη, στο καθένα από τα οποία βιογραφεί δύο επιφανείς άνδρες, έναν Έλληνα και ένα Ρωμαίο, τους οποίους στο τέλος παραλληλίζει και συγκρίνει, γι΄ αυτό και οι βίοι ονομάζονται παράλληλοι. Έτσι συγκρίνει μεταξύ τους το Δημοσθένη με τον Κικέρωνα, τον Αλέξανδρο με τον Καίσαρα, το Θεμιστοκλή με τον Κάμιλο, τον Αριστείδη με τον Κάτωνα κ.λπ. Την ιστορική του ύλη ο συγγραφέας την αντλεί από ελληνικές και ρωμαϊκές πηγές, οι περισσότερες από τις οποίες χάθηκαν. Γι΄ αυτό τα συγγράμματα του Πλούταρχου έγιναν πολύτιμα. Σ΄ όλους τους αιώνες και σε πολλούς λαούς οι "Παράλληλοι Βίοι" βρήκαν άπειρους αναγνώστες και θαυμαστές, γιατί ο συγγραφέας όχι μόνο ενθουσιάζει, αλλά και παρορμά τον αναγνώστη να μοιάσει με τους μεγάλους άνδρες που βιογραφεί.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Λαθύρης γεννήθηκε στην Ευρυτανία αρχές Ιανουαρίου του 1962. Τελείωσε το Λύκειο στο Αγρίνιο και στη συνέχεια ακολούθησε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε επίσης Γλωσσολογία στο ίδιο Πανεπιστήμιο και παράλληλα μελέτησε ξένες γλώσσες, κυρίως αγγλικά και ισπανικά. Μεταφραστικές εργασίες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά. Από το 1989 ασκεί ενεργή δικηγορία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.