Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789606614415
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Αρχαία Ελληνική Γραμματεία
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το πολυσέλιδο "Ανθολόγιο" του Ιωάννη Στοβαίου φέρει την ονομασία "Εκλογές, Αποφθέγματα, Υποθήκες" και αποτελείται από τέσσερα βιβλία, τα οποία περιέχουν εκλεκτά αποσπάσματα από έργα ποιητών, θεολόγων, φιλοσόφων, ιστορικών και ρητόρων της αρχαιότητας και των ελληνιστικών χρόνων, καλύπτοντας μία χρονική περίοδο περίπου δώδεκα αιώνων.
Το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο - με μεταφυσικό και με γνωσιολογικό και ηθικό περιεχόμενο αντίστοιχα - έχουν υποστεί σοβαρούς ακρωτηριασμούς, οπότε η ανάγνωσή τους καθίσταται προβληματική. Το τρίτο βιβλίο ασχολείται αποκλειστικά με θέματα ηθικής, ενώ το τέταρτο με θέματα ηθικής, παιδαγωγικής και πολιτικής.
Σύμφωνα με την μαρτυρία του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου Α΄("Μυριόβιβλος"), το έργο του Ιωάννη έφερε και πρόλογο, συντεταγμένο και χωρισμένο σε δύο κεφάλαια από τον ίδιο τον ακάματο ανθολόγο. Από αυτόν τον πρόλογο σώζεται μόνον ένα μικρό τμήμα.
Το "Ανθολόγιο" συντάχθηκε από τον Ιωάννη για χάρη του γιου του, με σκοπό να βοηθήσει τον νεαρό Σεπτίμιο στην ταχύτερη ανάγνωση και στην επιτυχέστερη μελέτη των καλύτερων και διδακτικότερων αποσπασμάτων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Σήμερα, το ίδιο έργο αποτελεί πολύτιμή πηγή γνώσεων και πληροφοριών, αφού μέσα στις σελίδες του σώζονται χωρία από έργα διάσημων συγγραφέων, των οποίων τα βιβλία δυστυχώς δεν έφτασαν ακέραια μέχρι την εποχή μας.
Η αρετή είναι η μέγιστη ομορφιά των ανθρώπων.
Ευριπίδης
Τρεις αρετές υπάρχουν, που είσαι υποχρεωμένος ν` ασκείς, παιδί μου: να τιμάς τους Θεούς και τους γονείς που σε ανέθρεψαν και τους κοινούς νόμους της Ελλάδας. Αυτά κάνοντας, πάντοτε θα έχεις το καλύτερο στεφάνι καλής φήμης.
Ευριπίδης - Ηρακλείδες
Όλα τα μέρη του βίου, όπως και του αγάλματος, πρέπει να είναι όμορφα.
Σωκράτης
Ο Αθανάσιος Τσακνάκης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στα 1971. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής, με ειδίκευση στην Απόκρυφη Χριστιανική Γραμματεία και του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει σπουδάσει Παλαιογραφολογία, Πληροφορική και ξένες γλώσσες (Ιταλική, Αγγλική, Γαλλική, Βασκική, Καταλανική, Ισπανική και Πορτογαλική) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αγγλία, Ιταλία, Βασκωνία, Ισπανία).
Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Διεθνοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας (Θεσσαλονίκη) και στα 25 χρόνια του τιμήθηκε με το αξίωμα του Τακτικού Μέλους της Ελληνικής Ακαδημίας της Βασκωνίας (Βιλβάο, Χώρα των Βάσκων) από τον ίδιο τον ιδρυτή της, Φεδερίκο Κάρλος Κρούτβιγκ Σαγρέδο. Είναι διαιτητής πετοσφαίρισης και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού "Ενδοχώρα".
Η μέχρι σήμερα δημοσιευμένη επιστημονική αρθρογραφία του περιλαμβάνει κείμενα θεολογικού, ιστορικού και γλωσσολογικού περιεχομένου.
Ο Ιωάννης Στοβαίος έζησε τον 5ο αι. μ.Χ. Καταγόταν από τους Στόβους της Μακεδονίας και πρέπει να ήταν μελετητής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, να είχε στη διάθεσή του περίπου πεντακόσια έργα της γραμματείας αυτής και να συνδύαζε την επιλεκτική ικανότητα με τη δυνατότητα μεθοδικής σύνθεσης. Το Ανθολόγιο του Στοβαίου (με τίτλο Εκλογαί - Αποφθέγματα - Υποθήκαι) αποτελείται από τέσσερα βιβλία. Το πρώτο περιέχει θέματα μεταφυσικής και φυσικής, το δεύτερο θέματα γνωσιολογικά και ηθικά, το τρίτο θέματα ηθικά και το τέταρτο ποικίλα θέματα, πολιτικά, ηθικά, παιδαγωγικά κ.ά. Η αξία του `Ανθολογίου` του Στοβαίου είναι μεγάλη για τη μεθοδικότητα της σύνθεσης, για τη συμπύκνωση του στοχασμού τόσων αιώνων, αλλά και για το γεγονός ότι σ` αυτό περισώθηκαν αποσπάσματα από έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων που δεν είχαν σωθεί ακέραια.