«Σήμερα, υπάρχουν άνω των 180 οντοτήτων που αυτοαποκαλούνται κράτη. Αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο, και για τους περισσότερους ανθρώπους φαίνεται αδιανόητο ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας κόσμος δίχως αυτά. Θα μπορούσε, συνεπώς, να θεωρηθεί ότι το να κοιτάξουμε πέραν του κράτους, όπως τούτο το έργο προτίθεται να κάνει, δεν είναι παρά ένα μάταιο και άσχετο εγχείρημα.
Μολοντούτο, εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, μια ανάλυση του `δυτικού συστήματος εξουσίας` με ιδιαίτερη επιρροή, προειδοποιούσε ήδη ότι, εάν ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη επρόκειτο να καταστραφεί σε έναν πυρηνικό πόλεμο, αυτό θα οφείλετο στο ότι `έτσι θα είχαν αποφασίσει ή θα είχαν εσφαλμένα υπολογίσει, άνθρωποι δρώντας εν ονόματι του κράτους τους και περιβεβλημένοι από την εξουσία του`. Είναι μια άποψη που αξίζει να τη λάβουμε, σοβαρά υπόψη. Στα μέσα της δεκαετίας του `80, ένα μείζον έργο περί του κράτους ομιλεί με έμφαση για την έκταση στην οποία ο ίδιος ο πόλεμος έχει εκβιομηχανισθεί και θέτει εν συνεχεία ένα συναφές, αν και ανησυχητικό ερώτημα: τι εννοούμε με τη φράση `μια καλή κοινωνία σε έναν κόσμο εθνικών κρατών`, όταν τα κράτη διαθέτουν κυριολεκτικά την ικανότητα να καταστρέψουν όλη την ανθρωπότητα;
Τούτη η ικανότητα καταστροφής εντείνεται αδυσώπητα και θεμελιώνει το βασικό επιχείρημα αυτού του βιβλίου. Εάν πρόκειται να διασφαλίσουμε ένα μέλλον για την ανθρωπότητα, θα πρέπει να διανοηθούμε να κοιτάξουμε πέραν του κράτους».
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960. Είναι ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, άρχισε να γράφει σε έντυπα όπως το "Ιδεοδρόμιο" του Λεωνίδα Χρηστάκη και η "Χιονάτη" του Βαγγέλη Κοτρώνη, και να συνθέτει ποιήματα και πεζογραφήματα. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά όπως η "Οδός Πανός", ο "Ήχος", το "Κάππα", η "Λέξη", η "Πολιορκία", και άλλα. Συνεργάστηκε για δέκα χρόνια με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και το περιοδικό "Έψιλον". Διατήρησε τη σελίδα του βιβλίου στην εφημερίδα "City-Press". Ο τρόπος ζωής του τον οδήγησε στη συστηματική μελέτη των λεγόμενων "ιστορικών πρωτοποριών" (Φουτουρισμός, Dada, Υπερρεαλισμός), των Beat ποιητών και συγγραφέων, καθώς και του ρεύματος για την "υπέρβαση και την πραγμάτωση της Τέχνης" (Cobra, Λεττριστές, Καταστασιακοί). Καρπός αυτών των αναζητήσεών του είναι τα πολυσυζητημένα του βιβλία για τον William S. Burroughs, για την Internationale Situationniste, για τον Guy Debord, για τον Μάη του ΄68. Ίδρυσε και διηύθυνε την επιθεώρηση "Propaganda", όπου δημοσιεύτηκαν κρίσιμα κείμενα για την πολιτική και την κουλτούρα των καιρών μας. Έχει εργαστεί στο ελληνικό ραδιόφωνο, και συγκεκριμένα στο Δεύτερο Πρόγραμμα, στην ΕΡΑ4, στον Εν Λευκώ, στο Κόκκινο 105,5, και στο Κανάλι 1 Πειραιάς 90,4. Σήμερα διευθύνει τη σειρά "Αιφνίδια Ντοκιμαντέρ" στις εκδόσεις Γαβριηλίδης και το λογοτεχνικό περιοδικό/εγχείρημα "ΚΟΡΕΚΤ", μαζί με τον ποιητή Θάνο Σταθόπουλο, στις εκδόσεις Νεφέλη. Είναι μέλος του Κύκλου Ποιητών και της Εταιρείας Συγγραφέων.