Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789602481875
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ερρίκος Ίψεν (1828 - 1906). Υπήρξε σπουδαίος Νορβηγός δραματουργός και ποιητής, γεννημένος στην πόλη Σην της Νορβηγίας. Πέθανε στο Κρίστιανσεν, σε ηλικία 78 ετών, μετά από πενταετή πλήρη πνευματική και σωματική ατονία.
Σε ηλικία 22 ετών έβγαλε το πρώτο δραματικό του έργο, με τον τίτλο "Κατιλίνας". Κατόπιν προσλήφθηκε στο θέατρο της πόλης Μπέργκεν ως δραματουργός του, όπου δουλεύοντας, έγραψε τα έργα: "Η νύχτα του Άη Γιάννη", "Η γιορτή του Σουλχάουγκ", "Η κυρία Ίγκερ" κ.ά.
Το 1857 πήγε στην πρωτεύουσα Κρίστιανσεν, όπου έγραψε την περίφημη "Κωμωδία του έρωτα", τους "Μνηστήρες του θρόνου", τον "Πιέρ Γκύντ" και τον "Μπράντ".
Στη συνέχεια ταξίδεψε στο εξωτερικό, έγραψε δε και τα έργα: "Εχθρός του λαού", "Κουκλόσπιτο", "Τα στηρίγματα της κοινωνίας", "Αγριόπαπια", "Έντα Γκάμπλερ" και τους ασύγκριτους σε τέχνη και πλοκή "Βρικόλακες" που θεωρούνται και ως το αριστούργημά του.
Το τελευταίο έργο του είχε τον τίτλο "Όταν εμείς πεθαμένοι σηκωθούμε" και το δημοσίευσε το έτος 1900.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Όμηρος Μπεκές (1886-1971). Ο Όμηρος Μπεκές γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου τέλειωσε τη Γαλλική Σχολή Faure και το ελληνικό λύκειο. Στη γενέτειρά του έζησε ως τη Μικρασιατική καταστροφή, οπότε έφυγε για την Αθήνα. Εργάστηκε ως καθηγητής γαλλικών σε σχολεία της Πόλης και της Καβάλας και πήρε μέρος στο δημοτικιστικό κίνημα κυρίως μέσω του περιοδικού Ο Λόγος, που κυκλοφόρησε από το 1918 ως το 1922 και διηύθυνε ο ίδιος από κοινού με τον Γιάννη Χαλκούση. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε επίσημα το 1914 με την έκδοση της ποιητικής συλλογής Ρίμες και ρυθμοί, είχε ωστόσο δημοσιεύσει νωρίτερα στίχους σε λογοτεχνικά περιοδικά της Κωνσταντινούπολης και στον αθηναϊκό Νουμά. Η ποίηση του Μπεκέ κινείται στο χώρο της παλαμικής παράδοσης. Ασχολήθηκε επίσης με τη λογοτεχνική μετάφραση. Πέθανε στην Αθήνα. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Όμηρου Μπεκέ βλ. Γιαλουράκης Μανώλης, «Μπεκές Όμηρος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 10. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ., Μερακλής Μ.Γ., «Όμηρος Μπεκές», Η ελληνική ποίηση· Ρομαντικοί - Εποχή του Παλαμά - Μεταπαλαμικοί· Ανθολογία - Γραμματολογία, σ.504. Αθήνα, Σοκόλης, 1977 και Θωμαΐδου - Μώρου Μάρθα, «Μπεκές Όμηρος», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 6. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1987.
(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).