Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789605277864
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η τέχνη του να γίνεσαι γονιός είναι η δυσκολότερη και η σημαντικότερη των τεχνών. Γονείς δεν γεννιόμαστε, ούτε γινόμαστε σπουδάζοντας σε σχολεία... Γονείς μάς κάνουν τα παιδιά μας και όσοι μας τοποθετούν σε γονεϊκό ρόλο. Γονείς όμως μας καθιστούν, κυρίως, τα παθήματά μας.
Η παράφραση του τίτλου από `μαθήματα γονέων` σε `παθήματα γονέων` δεν είναι τυχαία. Ενώ οι πληροφορίες για την αναπτυξιακή πορεία των παιδιών είναι πολλές και εύκολα προσβάσιμες, οι βιωματικές εμπειρίες των γονιών είναι πάντα προσωπικές.
Από τη στιγμή που το ζευγάρι ή το κάθε μέλος του ξεχωριστά φαντασιώνεται τον εαυτό του/της με μια κόρη ή ένα γιο δίπλα, ξεκινά η διεργασία αναβίωσης της δικής του/της παιδικής ηλικίας και εφηβείας.
Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται παθήματα γονέων που συμμετείχαν σε τέσσερις συναντήσεις με ψυχολόγους-ψυχοθεραπευτές που δουλεύουν με γονείς και οικογένειες. Είναι μοναδικές και πολύτιμες `προσωπικές καταθέσεις` για την κατανόηση των `παθών` και διατρέχουν όλα τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών μέχρι την εφηβεία.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεολογία (1981), Φιλοσοφία (1987) και Ψυχολογία (2001), όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (1996). Από το 1991-1996, ως μεταπτυχιακός υπότροφος του ΙΚΥ και υποψήφιος διδάκτωρ στον τομέα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, παρακολούθησε σεμινάρια (συμβουλευτικής, στατιστικής και διαφυλικών σχέσεων), συμμετείχε στην ομάδα που οργάνωσε το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών, που λειτουργεί από το 1991 στον τομέα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε, τέσσερα χρόνια, το φροντιστηριακό μάθημα "Ψυχολογία της Επικοινωνίας".
Η επαφή του με το χώρο της ψυχοθεραπείας αρχίζει από το 1982 (έως το 1989) ως μέλος σε ομάδα αυτογνωσίας, ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης, του Κέντρου Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ταυτόχρονα ως εκπαιδευόμενος (1982-1984) στο πρόγραμμα "Συμβουλευτική και Ποιμαντική Ψυχολογία" στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού Αθηνών που οργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο (1989-1993), και υπό ατομική εποπτεία, απέκτησε αρκετή εμπειρία ως ατομικός θεραπευτής και συντονιστής θεραπευτικής ομάδας. Στη συνέχεια, 1986-1987 και 1992-1993, συμμετείχε ως εκπαιδευόμενος σε σεμινάρια εισαγωγής στην ψυχοθεραπεία, στο Ανοικτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο και στην Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, αντίστοιχα.
Κατά το χρονικό διάστημα 1993-1996 ολοκλήρωσε τη θεραπεία και την εκπαίδευσή του στη συστημική ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Από το 1996 συνεργάζεται με το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων ως ψυχοθεραπευτής ατόμων (εφήβων και ενηλίκων), οικογενειών και ομάδων, ενώ παράλληλα από το 2003 μέχρι το 2007 ήταν εκπαιδευτής στο διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Δεξιότητες και Παρεμβάσεις Συστημικής Συμβουλευτικής" καθώς επίσης και συντονιστής εκπαίδευσης του παραπάνω προγράμματος τη διετία 2006-2007. Από το ακαδημαϊκό έτος 2007-08 μέχρι σήμερα, είναι εκπαιδευτής και επόπτης στο τετραετές "Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συστημική Θεραπεία" (Π.Ε.Σ.Θ.).
Από το 1982 υπηρέτησε ως καθηγητής Θρησκευτικών στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Στα χρόνια αυτά και ύστερα από εξάμηνη μετεκπαίδευση στο Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό και τη Συμβουλευτική, από το τμήμα Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό στα σχολεία που υπηρέτησε. Παραιτήθηκε από τη δημόσια εκπαίδευση το καλοκαίρι του 2009.
Από το 2003 μέχρι το 2008 συμμετείχε στην οργάνωση και λειτουργία του Κέντρου Μέριμνας για την Οικογένεια της Μητροπόλεως Σύρου.
Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια, με παρουσιάσεις, συμμετοχή σε συζητήσεις και συμπόσια και έχει δημοσιεύσει κείμενά του για θέματα ψυχοθεραπείας και σχέσεων ψυχοθεραπείας και θεολογίας.
Είναι μέλος των εταιρειών: Εuropean Association of Psychotherapy (EAP), European Family Therapy Association (EFTA), Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ), Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία (ΕΛΨΕ) και Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛΕΣΥΠ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Χριστίνα Μιχαλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Εργάζεται ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε στη Μ. Βρετανία, αρχικά Φιλοσοφία (Βahons) στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Λονδίνου, Συμβουλευτική Ψυχολογία (Masters) στο Πανεπιστήμιο του Keele και τέλος ψυχολογία στο Οpen University. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της παρέμεινε στο Λονδίνο όπου και εργάστηκε στην κλινική Promis (ιδιωτική κλινική για εξαρτήσεις και διαταραχές διατροφής).
Το 1994 επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε να εργάζεται στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Αγ. Βαρβάρας (του Ελληνικού Κέντρου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής).
Από το 1997 ως το 2002 εργάστηκε ως ψυχολόγος, υπεύθυνη για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, στα εκπαιδευτήρια "Γείτονα" (Βάρη) και από το 2003 ως το 2009 στα εκπαιδευτήρια "Κωστέα-Γείτονα" (Παλλήνη) ως υπεύθυνη του τμήματος Ψυχοπαιδαγωγικής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής του Γυμνασίου, Λυκείου και Ι.Β. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 συνεργάζεται με το Νηπιαγωγείο και τον Βρεφονηπιακό Σταθμό "Μαίρη Αργύρη-Λαιμού". Από το 1994 ως σήμερα εργάζεται ιδιωτικά (ψυχοθεραπείες ενηλίκων, ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης). Οι τομείς των ενδιαφερόντων της περιλαμβάνουν την ψυχοπαιδαγωγική, το πένθος και την ψυχοσωματική στην οποία εκπαιδεύεται τα τελευταία χρόνια (Ελληνική Εταιρεία Ψυχοσωματικής).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα