Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602481769
Κατηγορίες:
Εκδότης
Η πλοκή του έργου διαδραματίζεται τις τρεις τελευταίες μέρες προ του Πάσχα. Στην πρώτη και τη δευτερη πράξη παρουσιάζονται ο Ελίς, ένας μάλλον αποτυχημένος καθηγητής, η αρραβωνιαστικιά του Χριστίνα, η μητέρα του, κυρία Έυστ –μια τραγική γυναίκα που, για να μην τους πικράνει, υποκρίνεται πως δεν καταλαβαίνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει όλη η οικογένεια–, ο οικότροφος της οικογένειας, Βενιαμίν, και η μικρή κόρη της κ. `Ευστ, η Ελεονώρα, κλεισμένη σ’ ένα άσυλο πολύ καιρό, που το έσκασε για να γιορτάσει με τους δικούς της. Ο Λίντκβιστ, ο πιστωτής, που μόνο η σκιά του προξενεί τον τρόμο στις δύο πρώτες πράξεις, στην τρίτη έιναι το κεντρικότερο πρόσωπο και φέρνει ένα ευτυχισμένο διάλειμμα στη ζωή όλης της οικογένειας.
Γραμμένο στο χάραγμα του αιώνα μας και ύστερα από την κρίση του "Ινφέρνο" το Πάσχα αποτελεί έναν σταθμό της στριντμπεργκικής δραματουργίας. Βρισκόμαστε ακριβώς στη στιγμή που ο μεγάλος Σουηδός συνέρχεται από τις ψυχονευρωτικές του κρίσεις και προσπαθεί να ξαναφτιάξη τη ζωή του για τελευταία φορά, να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο θετικό του πνεύμα και τη μυστικιστική του ιδιοσυγκρασία, να ξεπεράσει τις φοβίες, που τον κατατρέχουν και το φάσμα της παρακμής. Το ένστικτό του, ανυπόταχτο, δαιμονικό τον επιτάσσει και πάλι. Αποτέλεσμα αυτής της επιταγής είναι πολλά έργα, αντιφατικά μεταξύ τους τόσο σαν είδη, όσο και σαν ποιότητα. Από τα ιστορικά δράματα (Γουσταύος Βάζας, Ερρίκος ΙΔ κ.ά.) πετάγεται στο ονειρόδραμα (Σονάτα των φαντασμάτων), από τα "έργα δωματίου" (Αστραπόβροντο) στις παράξενες κωμωδίες (Υπάρχουν εγκλήματα κι εγκλήματα), από τον σκληρό νατουραλισμό (Χορός του θανάτου), στο αστικό δράμα (Πάσχα). Όλες αυτές οι κατηγορίες των έργων, που κλίνονται μέσα στα τελευταία δώδεκα χρόνια της ζωής του, σφραγίζονται από την προσωπικότητα του Στρίντμπεργκ.
♦
Στο μονόπρακτο Παρίας τίθεται επί τάπητος το ζήτημα της δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο Στρίντμπεργκ χαρακτήρισε το έργο του «πάλη των εγκεφάλων» γιατί εξαπολύεται και από τα δύο πρόσωπα μια πάλη να κατασπαραχθεί ο αντίπαλος πέρα από κάθε κανονισμό. Η κυνικότητα, η εκμετάλλευση της εντιμότητας, οι προσβολές, το μη ηθικό παρελθόν και των δύο οδηγούν σ’ έναν τραχύταο μαραθώνιο, που ώς την τελευταία στιγμή είναι αδύνατον να διανοηθούμε τον νικητή, καθώς «τα μυαλά των ηρώων μου», εξομολογείται ο Στρίντμπεργκ, «τα άφησα να δουλεύουν ακανόνιστα, όπως και στην πραγματική ζώή».
(Στοκχόλμη, 1849-1912) Πολυγραφότατος Σουηδός συγγραφέας και δραματουργός, πατέρας -κατά τον Ο΄ Νήλ- του σύγχρονου θεάτρου. Δύσκολη παιδική ηλικία, παράφορη φύση και ασταθής, οργισμένος ατομικισμός, βίαιος ενίοτε μισογυνισμός και διαρκής αναζήτηση του απόλυτου χαρακτηρίζουν τον Στρίντμπεργκ αλλά και τα πρόσωπα των έργων του, κατά το μάλλον ή ήττον αυτοβιογραφικών ("Ο γιός της δούλας"). Η σκέψη του, επηρεασμένη από τον Kierkegaard, τον Nietzsche, τον Rousseau και τον Fourier, τον οδηγεί εκείθεν του ρομαντισμού, στον αθεϊσμό και τον μυστικισμό. Δεινός ερμηνευτής της συμπεριφοράς των ανθρώπων και των μυστηρίων του υποσυνείδητου, περνάει με θαυμαστή ευχέρεια από τον πιό σκληρό νατουραλισμό στόν πλέον αέρινο συμβολισμό. Καταγγέλλει τον θρίαμβο της βίας στις διαπροσωπικές σχέσεις και την αδυναμία επικοινωνίας του ενός με τον άλλο, όσο και του ενός με τους πολλούς, έχοντας ο ίδιος φτάσει στα πρόθυρα της τρέλας ύστερα από τις οδυνηρές αποτυχίες των τριών γάμων του. Ο αριθμός τρία σηματοδοτεί και το έργο του, που διαιρείται σε ισάριθμες περιόδους. Η νατουραλιστική περίοδος σημαδεύεται με επιρροές από τόν Valles και τον Zola και περιλαμβάνει έργα όπως: "Το κόκκινο δωμάτιο" (μυθιστόρημα που θα προκαλέσει κοινωνικό σκάνδαλο), τα τρία θεατρικά "Ο πατέρας" (πιθανώς, νατουραλιστική παραλλαγή του κλασικού μύθου του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας), "Δεσποινίς Τζούλια" και "Οι δανειστές", οι σουηδικές ιστορικές τραγωδίες "Ο κύρ Ούλοφ", "Γουσταύος Βάσα" και "Γουσταύος Αδόλφος" και, τέλος, το δράμα "Ο χορός του θανάτου". Ακολουθεί η περίοδος του μυστικισμού, ενός γαληνεμένου μυστικισμού, εμπνευσμένου από τον θεόσοφο Swedenborg ("Ονειρόδραμα"). Η τρίτη περίοδος φωτίζεται από ένα διαυγές ουμανιστικό φως χάρη στο Intima Teatern (1907), ένα μικρό θέατρο το οποίο ο ίδιος ο Στρίντμπεργκ δημιουργεί και διευθύνει για να παρουσιάσει εκεί την "Καταιγίδα", τον "Πελεκάνο", τη "Σονάτα των φαντασμάτων", έργα δωματίου διαποτισμένα με σκληρότητα και απόγνωση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Καραβασίλης, ποιητής, μεταφραστής και δοκιμιογράφος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Ολοκλήρωσε στη σχολή Βαφειά τις θεατρικές του σπουδές, που είχε αρχίσει με τον Δημήτρη Ροντήρη.
Στα γράμματα εμφανίστηκε με τη συλλογή "Η γραφή και το μαχαίρι", το 1970 και στη συνέχεια εξέδωσε τις συλλογές "Καλλιέργεια του αίματος", "Τα ηδυπαθή", "Τα μυστικά δωμάτια του πύργου" και πολλά ακόμα ποιήματα με τελευταία, το 2004, τη συγκεντρωτική έκδοση "Ποιήσεις".
Είχε εκδόσει τη συλλογή δοκιμίων "Επί τάπητος" και τις ανθολογίες "Η γυναίκα των νερών στη λυρική ποίηση", "Πάσχα των Ελλήνων", "Σαπφούς σάπφειροι", "Εγκόλπιο ερωτικού λόγου". Μετέφρασε Σαμφόρ, Τεοφίλ Γκωτιέ, Ζακ Καζότ, Σαρλ Κρο, Πιέρ Λουί, Ζαν Καιρόλ, Αύγουστο Στρίντμπεργκ, Ιβάν Τουργκένιεφ, Λεονίντ Αντρέγιεφ κ.ά., καθώς και έργα γαλλικής ποίησης (Πωλ Ελυάρ, Τριστάν Κορμπιέρ κ.ά.). Συνεργάστηκε σαν κριτικός λογοτεχνίας με την "Καθημερινή", "Το Βήμα" και την "Πρώτη" καθώς και με την ΕΡΤ, σε τηλεοπτικές εκπομπές τέχνης.
Πέθανε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 2004, σε ηλικία 55 ετών.