Βλέπουμε τη βιβλιοθήκη του καθηγητή Λιντς που είναι γεμάτη με παλιά έπιπλα της Νέας Αγγλίας. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι, σχεδόν ως την οροφή, με τζαμένιες βιβλιοθήκες, ξέχειλες από βιβλία. Το δωμάτιο φανερώνει ένα υψηλό πνευματικό επίπεδο. Πάνω σε ένα παλιό πάγκο υπάρχουν πολλά μαξιλάρια ενώ βλέπουμε ένα μεγάλο τραπέζι και μια βαριά, παλιά πολυθρόνα στα αριστερά του δωματίου. Στο κέντρο υπάρχει μια λικνιστή καρέκλα, και στα δεξιά ένας καναπές. Στο κέντρο, στο βάθος, διακρίνεται μόνο μια πόρτα. Είναι καλοκαίρι, αργά το απόγευμα, και το δωμάτιο είναι λουσμένο στο φως. Ακούμε τη φωνή μιας καμαριέρας. Προβάλλει ο Μάρσντεν στη σκηνή: είναι ένας ψηλός και λεπτός, καλοντυμένος άντρας. Είναι πράος, ευχάριστος, γεμάτος αγάπη, με ευγενικούς τρόπους, και ακούει πάντα με προσοχή τους άλλους....
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, από τους πλέον σημαντικούς του εικοστού αιώνα, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (1936) και τέσσερις φορές με το βραβείο Πούλιτζερ για τα έργα: "Beyond the horizon" (1920), "Anna Christie" (1922), "Strange Interlude" (1928), "Long day΄s journey into night" (1957).
Τρίτος γιος του Τζέιμς Ο΄ Νηλ, διάσημου ηθοποιού της εποχής, και της Έλλα Κουίνλαν, γεννήθηκε σε ξενοδοχείο του Μπροντγουέι και έζησε τραυματικά παιδικά χρόνια, γεγονός που επηρέασε τόσο την προσωπική του ζωή όσο και το έργο του.
Εισήχθη στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, αποβλήθηκε και δεν επέστρεψε ποτέ. Εργάστηκε ως κλητήρας στη Νέα Υόρκη, έφυγε ως χρυσοθήρας στην Ονδούρα και ταξίδεψε ως ναύτης με εμπορικά πλοία, αποκομίζοντας γνώσεις και παρατηρήσεις ιδιαίτερα χρήσιμες στη σκιαγράφηση των ηρώων του. Αποφασισμένος να αφοσιωθεί στη συγγραφή θεατρικών έργων, εγκατέλειψε την περιπλάνηση και παρακολούθησε τα σχετικά μαθήματα που πρόσφερε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Το σύνολο του έργου του κατατάσσεται σε τρεις περιόδους: στην πρώιμη ρεαλιστική περίοδο, με διακριτές τις εμπειρίες από την προσωπική του περιπλάνηση· στην εξπρεσιονιστική, που αρχίζει το 1920, με διακριτές τις επιρροές του συγγραφέα από ιδέες φιλοσοφικές του Νίτσε, ψυχαναλυτικές του Φρόυντ και του Γιούγκ, και δραματουργικές του Στρίντμπεργκ· και, τέλος, στην ώριμη ρεαλιστική περίοδο, με βαθιές επιρροές από τους Έλληνες τραγικούς. Τα έργα της τελευταίας περιόδου, διαποτισμένα από την τραγική αίσθηση της ζωής και την τραγικότητα της ζωής του ίδιου του συγγραφέα, συνιστούν, σύμφωνα με τους κριτικούς, τα μεγάλα έργα του μεγαλύτερου Αμερικανού δραματουργού.
Στο ελληνικό κοινό τα μεγάλα έργα του Ο΄ Νηλ έγιναν γνωστά, κυρίως, με την Κατίνα Παξινού και τον Αλέξη Μινωτή, όπως ακριβώς και το "Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα" ("Long day΄s journey into night").
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα