Παράδεισος και εξουσία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Παράδεισος και εξουσία

Η Αμερική και η Ευρώπη στη νέα τάξη πραγμάτων

Robert Kagan

10.65€ -26% 7.88€
Το λαμπρό δοκίμιο για την Αμερική και τον κόσμο, το οποίο προκάλεσε θύελλα στους διεθνείς κύκλους, γραμμένο από έναν εξέχοντα ειδήμονα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, επεκτάθηκε τώρα σε μορφή βιβλίου. Ευρωπαίοι ηγέτες, που ενοχλούνται όλο και περισσότερο από την πολιτική και τις πράξεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, νιώθουν ότι οδηγούνται σ΄ αυτό που οι New York Times περιγράφουν ως "στιγμή της αλήθειας". Μετά από χρόνια αμοιβαίας πικρίας και εντάσεων, αναγνωρίζεται ξαφνικά ότι τα πραγματικά συμφέροντα της Αμερικής και των συμμάχων της αποκλίνουν απότομα και η ίδια η διατλαντική σχέση άλλαξε, πιθανόν ανεπανόρθωτα. Η Ευρώπη θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεροπτικές, μονομερείς και άσκοπα φιλοπόλεμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι εξαντλημένη, μη σοβαρή και αδύναμη. Ο θυμός και η δυσπιστία και από τις δύο πλευρές μετατρέπονται σε έλλειψη κατανόησης. Το προηγούμενο καλοκαίρι, στο Policy Review, o Ρόμπερτ Κέιγκαν διαπίστωνε με άμεσο και κατηγορηματικό τρόπο αυτό το αδιέξοδο, αφού είναι αδύνατον να υποχρεωθούν οι δυο πλευρές να δουν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια της άλλης. Ανατρέχοντας στην πολύ διαφορετική ιστορία της Ευρώπης και της Αμερικής μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνει καθαρά ότι για την Ευρώπη η ανάγκη να ξεφύγει από ένα αιματοβαμμένο παρελθόν οδήγησε σ΄ ένα νέο σύνολο διεθνικών πεποιθήσεων για τη δύναμη και την απειλή, ενώ η Αμερική εξελίχθηκε αναγκαστικά στον εγγυητή αυτού του "μεταμοντέρνου παραδείσου" χάρη στην ισχύ της και την παγκόσμια εμβέλειά της. Αυτή η αξιόλογη ανάλυση συζητείται από την Ουάσινγκτον μέχρι το Παρίσι και το Τόκιο. Είναι ουσιαστικό να τη διαβάσετε.

Ελένη Αστερίου (Μεταφραστής)


Νίκος Κοτζιάς

Νίκος Κοτζιάς (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Νίκος Κοτζιάς έχει διδάξει και εργαστεί ως ερευνητής στα Πανεπιστήμια της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), του Μαρβούργου (Γερμανία), της Οξφόρδης (ΗΒ) και του Χάρβαρντ (ΗΠΑ). Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς. Συμμετείχε στην έκδοση των περιοδικών "Επιστημονική Σκέψη" και "Διαλεκτική". Διευθύνει τη σειρά "Αναστοχασμός" στις Εκδόσεις Καστανιώτη, όπως παλαιότερα στη σειρά "Λόγος" στις Εκδόσεις Λιβάνη. Σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ημερησία. Εργάζεται ως εμπειρογνώμων στο υπουργείο Εξωτερικών. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο (διδακτορικό) και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (post doc) στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Τα κυριότερα έργα που έγραψε ή συμμετείχε στην έκδοσή τους είναι τα εξής: Der autonome Intellekt (1976), Η διανόηση στην Ελλάδα (1978), Τέχνη και Ιδεολογία (1984), Ο τρίτος δρόμος του ΠΑΣΟΚ (1985), Πανεπιστήμιο και Κοινωνία (1986), Η Ελλάδα στο 2000 (1987), Συνειδητό και Αυθόρμητο (1987), Ο Συνασπισμός της Αριστεράς (1988), Μια συζήτηση που δεν έγινε (1989), Auf dem Weg zur Hegemonialmacht? Deutsche Aussenpolitik nach der Vereinigung (1993), ΕΕ: Κράτος δευτέρου βαθμού ή ένα σύστημα εν τω γίγνεσθαι - Το εθνικό κράτος και η διαδικασία πολιτικής ενοποίησης στην κοινοτική Ευρώπη (1995), Labor, Market and Employment (1996), EU und Demokratie (1997), Flexible Integration in Europe (1998), Griechenland in Europa (1998), Στόχοι και τακτικές στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ του 1996-1997 (1999), Culture and the dialectic of the national and global (2002).

Robert Kagan (Συγγραφέας)

Ο Ρόμπερτ Κέιγκαν είναι βασικός εταίρος στο Ίδρυμα Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη, στο οποίο είναι διευθυντής του Προγράμματος για την Ηγεσία των ΗΠΑ. Εκτός από μια μηνιαία στήλη που κρατά στην Washington Post, είναι συγγραφέας του "Α Twilight Struggle: American Power and Nicaragua, 1977-1990" και μαζί με τον Γουίλιαμ Κρίστολ είχε την επιμέλεια του έργου "Present Dangers: Crisis and Opportunity in American Foreign and Defense Policy". Ο Κέιγκαν υπηρέτησε στο Υπουργείο Εξωτερικών από το 1984 μέχρι το 1988.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
126
Διαστάσεις:
21x13
Βάρος:
0.195 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση