Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600114140
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στο παρόν δίτομο έργο ιστορίας εκπαίδευσης έχουν συμπεριληφθεί εργασίες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που αφορούν σε ποικίλα θέματα του επιστημονικού αυτού πεδίου. Στον ανά χείρας δεύτερο τόμο έχουν ενταχθεί κείμενα που αφορούν στην ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης. Τα κείμενα του τόμου αναφέρονται σε ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής-εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, οργάνωσης-διοίκησης εκπαίδευσης, τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης-επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, σχολικής γνώσης, διδακτικής της ιστορίας, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής και γυναικείας εκπαίδευσης και μεταρρυθμιστικού λόγου των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών.
Περιέχονται τα κείμενα:
- Σήφης Μπουζάκης, "Εισαγωγικό σημείωμα"
- Αλέξης Δημαράς - Ανδρέας Μ. Καζαμίας, Πρόλογος
- Βασίλης Κρεμμυδάς, "Ιστορία του ελληνικού κράτους· οι ανατροπές, οι εμμονές, οι αντιστάσεις (1830-2010)" |
- Ιωάννης Πυργιωτάκης, "Συμβολή στη μελέτη της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Ιστορίας και της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Ένα σχέδιο ταξινόμησης και ερμηνείας του ιστορικού υλικού"
- Δημήτρης Μαυροσκούφης, "Προσπάθειες για τη θεμελίωση εκπαιδευτικού συστήματος στα χρόνια του Αγώνα και του Καποδίστρια, 1821-1832: συνέχειες και ασυνέχειες"
- Δημήτρης Σακκής, "Αναζητώντας την ιδεολογική θεμελίωση της εκπαίδευσης στις απαρχές της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους: ελληνικός μεγαλοϊδεατισμός και ευεργετισμός στην πολιτιστική τους διάσταση"
- Χρήστος Τζήκας, "Η εκπαίδευση κατά την Οθωνική περίοδο (1833-1862)"
- Λαμπρινή Σκούρα, "Η περίοδος των εκπαιδευτικών νομοσχεδίων (1880-1910)"
- Σήφης Μπουζάκης, "Μεταρρυθμιστικά επεισόδια στη Γενική και Τεχνική - Επαγγελματική Εκπαίδευση κατά την πρώτη (1910-1920) και τη δεύτερη (1928-1932) Βενιζελική περίοδο"
- Ευαγγελία Καλεράντε, "Η εκπαιδευτική πολιτική της περιόδου της δικτατορίας, 1936-1940"
- Δώρα Τζήκα, "Η εκπαίδευση στην περίοδο της κατοχής"
- Μιχάλης Κασσωτάκης, "Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964/65"
- Τριαντάφυλλος Δούκας, "Το σχολείο κατά την εποχή της δικτατορίας (1967-1974)"
- Δημήτρης Χαραλάμπους, "Μεταπολιτευτική εκπαιδευτική πολιτική"
- Μιχάλης Κασσωτάκης, "Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της περιόδου 1997-2000: Παρουσίαση και κριτική ανάλυση των σημαντικότερων πτυχών της"
- Ανδρέας Καζαμίας, "Η κατάρα του Σίσυφου στην Ελληνική Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, 1964-2000. Μια κοινωνικο-πολιτική και πολιτισμική ερμηνεία"
- Αναστασία Αθανούλα - Ρέππα, "Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ) στην Ελλάδα: Θεσμοί - αντιλήψεις"
- Μιχάλης Κασσωτάκης, "Το πρόβλημα της ανάπτυξης της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα από το 1950 μέχρι σήμερα: Μια ερμηνευτική προσέγγιση"
- Βαγγέλης Καραμανωλάκης, "Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Ιστοριογραφικές διαδρομές του πανεπιστημιακού θεσμού στο ελληνικό κράτος"
- Παναγιώτης Κιμουρτζής, "Το Πανεπιστήμιο και οι διδάσκοντές του, 1837-1860"
- Εμμανουήλ Φυριππής, "Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο: από τα σχέδια της ίδρυσής του μέχρι τον οργανισμό του 1911"
- Περσεφόνη Σιμενή, "Πανεπιστήμιο και μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Το παράδειγμα της φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, 1904-1926"
- Βασίλης Φούκας, "Η φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της έως τη Μεταπολίτευση: Πρόσωπα και προγράμματα, συνέχειες και ασυνέχειες"
- Περσεφόνη Σιμενή - Τριαντάφυλλος Δούκας, "Μεταρρυθμίσεις στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στην Ελλάδα, 1911-1982"
- Νίκος Παπαδάκης, "Όψεις της πανεπιστημιακής πολιτικής στην 3η Ελληνική Δημοκρατία. Ο δρόμος από την εδραίωση του Νόμου Πλαισίου του 1982 μέχρι και τα εγχειρήματα μεταρρύθμισής του"
- Παυλίνα Νικολοπούλου, "Η θεωρητική θεμελίωση της παιδαγωγικής, ως ανεξάρτητης επιστήμης, στο λόγο των παιδαγωγών της φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1947-1967)"
- Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, "Ανώτατη Γεωπονική Εκπαίδευση και αγροτική πολιτική στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα"
- Ρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου, "Γυναίκες και ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα: 19ος και 20ός αιώνας"
- Δημήτρης Χαραλάμπους, "Πολιτικές για το σχολικό βιβλίο στην Ελλάδα"
- Γεράσιμος Κουστουράκης, "Ο Οργανισμός Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων και η παραγωγή της σχολικής γνώσης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κατά τη Μεταξική περίοδο: Μια ιστορική-κοινωνιολογική προσέγγιση"
- Θεόδωρος Ελευθεράκης, "Ο εκπαιδευτικός δημοτικισμός: Ένα πρώιμο εκσυγχρονιστικό κίνημα για την ισότητα ευκαιριών στο ελληνικό σχολείο"
- Δημήτρης Φωτεινός, "Η ιστορία των αναλυτικών προγραμμάτων της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από τη μεταπολεμική περίοδο (1950) στη μεταπολίτευση (1977) Ιστορικός θεωρητικός αναστοχασμός και κοινωνιολογικές παρεκβάσεις"
- Χαράλαμπος Μπαμπούνης, "Εκπαιδευτική πολιτική, οργανωτική δομή και διοίκηση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα κατά την Επαναστατική και καποδιστριακή περίοδο (1821-1832)"
- Χρήστος Τζήκας, "Ιστορία της Οργάνωσης και Διοίκησης της Γενικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (1834-2000)"
- Αμαλία Υφαντή, "Συγκεντρωτισμός και προσπάθειες αποκεντρωτικών πολιτικών στη διοίκηση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα"
- Κατερίνα Δαλακούρα, "Εκπαίδευση των γυναικών εκπαιδευτικών (19ος αιώνας-1922)"
- Θεόδωρος Μυλωνάς - Άννυ Ασημάκη, " Άτυπες μορφές παραγωγής διδασκαλισσών κατά την Οθωνική περίοδο στην Ελλάδα (1833-1864)"
- Χρήστος Τζήκας, "Η μόρφωση των δασκάλων, των διδασκαλισσών και των νηπιαγωγών στο ελληνικό κράτος κατά την περίοδο των Διδασκαλείων (1834-1933)"
- Χρήστος Τζήκας, "Η μόρφωση των δασκάλων και των δασκαλισσών κατά την περίοδο των Παιδαγωγικών Ακαδημιών (1933-1990)"
- Χρήστος Αντωνίου, "Η παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (1899-1997)"
- Βενετία Λαμπροπούλου - Σουζάνα Παντελιάδου, "Ειδική αγωγή στην Ελλάδα: Ιστορία μεταρρυθμιστικών προσπαθειών"
- Σοφία Χατζηστεφανίδου, "Η εξέλιξη της προσχολικής αγωγής στο Ελληνικό κράτος"
- Εμμανουήλ Π. Περσελής, "Ιστορικοί σταθμοί της σχολικής θρησκευτικής αγωγής στην Ελλάδα (1833-2010)"
- Ρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου, "Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των κοριτσιών στην Ελλάδα: 19ος και 20ός αιώνας"
- Δέσποινα Καρακατσάνη - Βασιλική Θεοδώρου, "Σχολική υγιεινή: προβληματισμοί, επιρροές και ενέργειες στο ελληνικό πλαίσιο (τέλη του 19ου-αρχές 20ού αιώνα)"
- Χάρης Αθανασιάδης, "Εκπαιδευτικά συνδικάτα και εκπαιδευτική πολιτική. Όψεις του 20ού αιώνα"
- Παναγιώτης Παπαδούρης, "Ο εκπαιδευτικός λόγος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) στο παράδειγμα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων 1964/65, 1967/77 και 1985"
Ο Μιχάλης Κασσωτάκης σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Διετέλεσε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Προεδρεύων του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και πρώτος εκλεγμένος Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1990, εκλέχτηκε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Το 2013, αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χρημάτισε, ακόμη, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, μέλος των Επιτροπών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ο.Ο.Σ.Α., Πρόεδρος και μέλος διαφόρων ομάδων εργασίας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Έρευνας της Γαλλίας. Πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, της οποίας ήταν μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος. Είναι εταίρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Έχει επανειλημμένα τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το επιστημονικό του έργο και ιδιαίτερα γι’ αυτό που αφορά την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση και την Επαγγελματική Συμβουλευτική. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του, το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε το όνομά του στο Εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής.
Ο Μιχάλης Κασσωτάκης έχει δημοσιεύσει μόνος του ή μαζί με άλλους 30 βιβλία (περιλαμβάνονται και οι επιμέλειες επιστημονικών συγγραμμάτων) και περισσότερα από 150 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε συλλογικά έργα, τα οποία αναφέρονται σε θέματα Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, μόρφωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, μάθησης και διδασκαλίας, καθώς και σε διάφορες πτυχές του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Έχει, ακόμη, συγγράψει διάφορα βιβλία και πολλές μελέτες γλωσσολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου που αφορούν τη γενέτειρά του, το Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Σιδηρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Χρήστος Ηρ. Αντωνίου γεννήθηκε στη Ζούζουλη Καστοριάς. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία (1977) και Γερμανική Φιλολογία (1987) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε στη Φιλοσοφία στο Tubingen Γερμανίας (1982) και στην Ιστορία της Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1990). Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή, στο χώρο της Ιστορίας της Εκπαίδευσης, στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1994). Είναι καθηγητής Παιδαγωγικής -Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών- στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι επιστημονικές περιοχές με τις οποίες ασχολείται ερευνητικά είναι η Φιλοσοφία της Παιδείας, η Ιστορία της Εκπαίδευσης και η Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ευαγγελία Καλεράντε γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Χάρης Αθανασιάδης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Δημόσια Ιστορία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στην Ιστορία της Εκπαίδευσης, την Ιστορία του εργατικού κινήματος και τη Δημόσια Ιστορία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Θανάσης Τ. Καραφύλλης γεννήθηκε στον Παπαγιάννη Φλώρινας. Σπούδασε Παιδαγωγικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ, λαμβάνοντας τον τίτλο Magister Phill. Το 1992 αναγορεύτηκε διδάκτορας του ίδιου πανεπιστημίου. Σήμερα διδάσκει ιστορία της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευση της Σχολής των Επιστημών της Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και ασχολείται με θέματα ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Θεόδωρος Ελευθεράκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2003 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και Διευθυντής του 2ου Δωδεκαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου από το 2003. Επίσης, από το 2003 διδάσκει στο Διδασκαλείο ΔΕ "Μαρία Αμαριώτου" του Παιδαγωγικού Τμήματος ΔΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους εξής τομείς: Ιδεολογικά-φιλοσοφικά ρεύματα και πολιτικές θεωρίες, κοινωνιολογία, ιστορία και πολιτική της εκπαίδευσης, ειδικότερα: Σύγχρονα ιδεολογικά ρεύματα (εθνικισμός, παγκοσμιοποίηση κ.ά.), κοινωνιολογία και πολιτική της εκπαίδευσης στον 20ό αιώνα, πολιτική κοινωνικοποίηση και σχολείο, ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης και του γλωσσικού ζητήματος, κοινωνικοϊστορική εξέλιξη της αναπηρίας και της ειδικής αγωγής. Επίσης, δραστηριοποιείται σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την οργάνωση της σχολικής και της μαθητικής κοινότητας, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη συμβουλευτική γονέων και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Κατερίνα Ι. Δαλακούρα είναι λέκτορας στην ιστορία της εκπαίδευσης (2007), στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο, και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (European Diploma in Education and Training, μετά από παρακολούθηση μαθημάτων συγκριτικής, πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης και σχετικών σεμιναρίων στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων "Erasmus" στα: University of Glasgow, University of Palma de Mallorka -Ισπανία, και University of Reinnes -Γαλλία). Υπέβαλε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης, στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Μεταξύ 2002-2006 δίδαξε το μάθημα "Παιδαγωγική της ισότητας των φύλων" στο Διατμηματικό Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (συνεργαζόμενα τμήματα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας). Μεταξύ 2004-2006, επίσης, δίδαξε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών "Φύλο και νέα εκπαιδευτικά και εργασιακά περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας", του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος). Από το 2004 έως το 2006 εργάστηκε ως ειδική επιστήμονας (βάσει του Π.Δ. 407/1980) στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το 2007 διορίστηκε λέκτορας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης (αρχειακή έρευνα, κοινωνικοπολιτική και πολιτισμική προσέγγιση), την ιστορία της γυναικείας εκπαίδευσης, την ιστορική προσέγγιση των παιδαγωγικών ιδεών, το φύλο στην εκπαίδευση, την επιστημολογία και τη μεθοδολογία της ιστοριογραφίας. Έχει γράψει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα, καθώς και τα βιβλία: "Το Κεντρικό Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης (1854-1914): Μια πρώτη προσέγγιση της εκπαίδευσης των κοριτσιών στη Θεσσαλονίκη κατά τον τελευταίο αιώνα της οθωμανικής κυριαρχίας", Θεσσαλονίκη: Αφοι Κυριακίδη, 2000, και "Η εκπαίδευση των γυναικών στις ελληνικές κοινότητες της οθωμανικής αυτοκρατορίας (19ος αι-1922): Κοινωνικοποίηση στα πρότυπα της πατριαρχίας και εθνικισμού", Αθήνα: Gutenberg, 2008. Επίσης, έχει μεταφράσει, μαζί με τη Χριστίνα Αθανασιάδου, το βιβλίο της Madeleine Arnot "Διαδικασίες αναπαραγωγής του φύλου: Εκπαιδευτική θεωρία και φεμινιστικές πολιτικές". Αθήνα: Μεταίχμιο, 2006.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Τριαντάφυλλος Β. Δούκας είναι διδάκτωρ Ιστορίας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι συνεργάτης του Ιστορικού Αρχείου Νεοελληνικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις περιοχές της Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης, της Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Οργάνωσης και Διοίκησης της Εκπαίδευσης,
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Σήφης (Ιωσήφ) Μπουζάκης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ασχολείται με θέματα Ιστορίας Εκπαίδευσης και Συγκριτικής Παιδαγωγικής. Σ΄ αυτές τις γνωστικές περιοχές έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και διευθυντής δύο επιστημονικών σειρών στις εκδόσεις Gutenberg με τίτλο "Μελέτες Τεκμήρια Ιστορίας Εκπαίδευσης" και "Συγκριτική Παιδαγωγική". Διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του ΠΕΚ Πατρών και Πρόεδρος του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της κυπριακής εκπαίδευσης. Σήμερα είναι Επόπτης των Πειραματικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Πατρών.