Τα "Παιχνίδια στη Σοφίτα" ανέβηκαν για πρώτη φορά στο θέατρο Hudson της Νέας Υόρκης στις 25 Φεβρουαρίου 1960 με σκηνοθεσία του Άρθουρ Πενν, σκηνικά και φωτισμούς του Χάουαρντ Μπέι και κοστούμια της Ρουθ Μόρλεϋ. Στη διανομή αυτή έπαιξαν: η Μώριν Στάπλετον, η Ανν Ριβήρ, η Άιριν Γουέρθ, η Ροσέλ Όλιβερ, ο Τζέισον Ρόμπαρντς, ο Τσάρλς Μακρέυ και άλλοι. Βραβεύτηκε με το βραβείο New York Drama Critics Circle Award για το καλύτερο θεατρικό έργο της περιόδου 1959 - 60.
Σ` αυτή τη μετάφρασή του μεταδόθηκε από την Ε.Ρ.Τ. (Εθνικό Πρόγραμμα, 7 Σεπτ. 1977) σε ραδιοσκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη και τους ηθοποιούς Αλίκη Αλεξανδράκη, Ελευθερία Σπανού, Ματίνα Καρρά, Αγνή Βλάχου, Τάσο Χαλκιά, Νίκο Γαροφάλλου, Κώστα Κοντογιάννη και Γιώργο Μπαγιώκη.
Η Μαρία Πορτολομαίου γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1946 στην Τιθορέα Λοκρίδας. Συγγραφέας, μεταφράστρια, ηθοποιός και σκηνοθέτης, σύζυγος του Βαγγέλη Λάζου των εκδόσεων "Δωδώνη" (Αθήνα - Γιάννενα). Έργα της: "Μια ζωή Μαρία", ποίηση, "Η διάρρηξη", διηγήματα, "Μακρυγιάννη, οράματα;", σύνθεση κειμένων για το θέατρο, "Ρωμαίος, Ιουλιέτα και μετά τι;", θεατρικό, "Τα δυο αδέρφια μου... κι εγώ", λογοτεχνία για παιδιά, "Επειδή... κουράστηκαν", λογοτεχνία για παιδιά. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά θεατρικά των Ζενέ, Καμύ, Ιονέσκο, Ζιρωντίν, Σαλακρού, κ.ά., και έχει την ευθύνη της θεατρικής σειράς των εκδόσεων "Δωδώνη".
Ο Κυριάκος Ντελόπουλος γεννήθηκε το 1933 στην Κέρκυρα και σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βιβλιοθηκονομία. Σταδιοδρόμησε ως βιβλιοθηκάριος στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Αθηνών (1952-1985), όπου και ολοκλήρωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως διευθυντής της, αφού ίδρυσε και την παιδική βιβλιοθήκη του Δημοτικού του σχολείου.
Τον απασχόλησε ιδιαίτερα η βιβλιοθηκονομία, στη μελέτη της οποίας αφιέρωσε πολλά θεωρητικά και πρακτικά έργα. Η βιβλιογραφία υπήρξε γι΄ αυτόν το δεύτερο πεδίο ενδιαφέροντος, στο οποίο επικέντρωσε και ανέπτυξε τις φιλέρευνες διαθέσεις του, που χαρακτηρίζουν ουσιαστικά όλο το συγγραφικό του έργο.
Είναι ο συντάκτης πολλών βιβλιογραφιών και θεωρητικών έργων. Μελέτησε τον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα σε συσχετισμό με τη γενική λογοτεχνία. Τον εξερεύνησε βιβλιογραφικά με κεντρικό έργο του το "Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα" (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 1995).
Τα βιβλία του ανέρχονται ήδη στα πενήντα και περιλαμβάνουν ακόμη λογοτεχνικά, χιουμοριστικά, μελέτες και έρευνες φιλολογικές, μεταξύ των οποίων είναι το "Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα", του οποίου την 3η έκδοση βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών με το μεγάλο φιλολογικό της βραβείο το 2006.
Η φωτογραφία αποτελεί μία ακόμη δραστηριότητα στην οποία έχει διακριθεί, με ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε διεθνείς.
Από το 1961 συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα επιστημονικά και φιλολογικά περιοδικά σε θέματα της αρμοδιότητάς του. Από το 1975 συνεργάζεται με την εφημερίδα "Η Καθημερινή" ως βιβλιοκριτικός και βιβλιογραφικός παρουσιαστής των νέων εκδόσεων. Επίσης, είναι σύμβουλος εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών, οργανωτής συνεδρίων και μέλος πολλών λογοτεχνικών και πολιτιστικών σωματείων.
(1905-1984). Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος. Το 1925 παντρεύτηκε το θεατρικό συγγραφέα Ντάσιελ Χάμετ, με τον οποίο περέμεινε τριάντα χρόνια. Ο Χάμετ αναγνωρίζοντας το συγγραφικό της ταλέντο την παρακίνησε να στραφεί στη συγγραφή. Η Χέλμαν δε δίστασε να εκδηλώσει δημόσια τη συμπάθειά της για την Αριστερά, να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τον εμφύλιο πόλεμο στην Ισπανία, γεγονός που της στοίχισε διώξεις κατά την περίοδο του μακαρθισμού (1951-1952) και να αναπτύξει αξιόλογη πολιτική και κοινωνική δράση, πέρα από τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες. Έργα της : "Η ώρα των παιδιών" (1934), "Μικρές αλεπούδες" (1939), "Ένα άλλο μέρος του δάσους" (1946), "Η φρουρά του Ρήνου" (1941), "Ο σαρωτικός άνεμος" (1944), "Ο καιρός των αχρείων" (1976) κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα