Άμεσα διαθέσιμο
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9786188124424
Κατηγορίες:
Ελεύθερος Χρόνος | Μαγειρική | Αθλητισμός , Ιατρική , Διατροφή , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το παρόν βιβλίο διαπραγματεύεται κατά κύριο λόγο το παγκοσμίως αυξανόμενο φαινόμενο των επιδημιών της παιδικής παχυσαρκίας και της σωματικής αδράνειας και τις δυνατότητες της συνεισφοράς του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και της εκπαίδευσης γενικότερα, στην αντιμετώπισή τους.
Αρχικά αναπτύσσονται οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας, τα κλινικά χαρακτηριστικά και οι δυσμενείς επιπτώσεις της στην υγεία των παιδιών. Ακολούθως, παρουσιάζονται οι δυσμενείς συνέπειες της υποκινητικότητας/σωματικής αδράνειας και ο ρόλος της σωματικής άσκησης στην ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των παιδιών.
Το βιβλίο προσπαθεί να καλύψει ένα σημαντικό εύρος των παραγόντων που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία όπως είναι οι περιγεννετικοί παράγοντες, το περιβάλλον, η άσκηση, η σωματική δραστηριότητα, οι καθιστικές συνήθειες και η διατροφή, με μια περιεκτική σύγχρονη ανασκόπηση.
Επίσης, παρουσιάζονται σύγχρονα και αναλυτικά επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν την παιδική παχυσαρκία τα τελευταία χρόνια όπως και τη διαχρονική εξέλιξή της στον Ελληνικό μαθητικό πληθυσμό.
Παράλληλα αναλύονται σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα της φυσικής κατάστασης των παιδιών της χώρας μας, η διαχρονική εξέλιξή τους τις τελευταίες δεκαετίες και εξετάζεται η επίδρασή τους στην παιδική παχυσαρκία, ενώ παρουσιάζονται και δεδομένα που αφορούν τη σωματική δραστηριότητα, τις καθιστικές αλλά και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.
Αναδεικνύει την πολύπλευρη συμβολή της Φυσικής Αγωγής και του σχολείου γενικότερα στη δυνατότητα της περαιτέρω σωματικής δραστηριοποίησης των παιδιών όπως και την επίδραση της Φυσικής Αγωγής στην ακαδημαϊκή επίδοση.
Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω επιστημονικά ευρήματα, καταλήγει σε συμπεράσματα και προτάσεις τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής αλλά και γενικότερα στην εκπαίδευση, με σκοπό την αύξηση της σωματικής άσκησης των παιδιών, τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας και την ανάδειξη των θετικών πρωτοβουλιών του σχολείου σε αυτούς τους τομείς.
O Κωνσταντίνος Δ. Tάμπαλης γεννήθηκε στον Βόλο το 1964. Αποφοίτησε το 1987 από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου στην "Εφαρμοσμένη Διαιτολογία Διατροφή" με κατεύθυνση τη "Διατροφή και Άσκηση" και στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ στην κατεύθυνση "Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός". Το 2011 έλαβε τον Διδακτορικό του τίτλο από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 1993, Διευθυντής σε σχολική μονάδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Επιστημονικός Συνεργάτης και Διδάσκων στο Τμήμα Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η παιδική παχυσαρκία και οι παράγοντες που σχετίζονται με αυτή (δηλ. σωματική δραστηριότητα, φυσική κατάσταση, διατροφή, περιβάλλον, περιγεννετικοί παράγοντες κ.α.), η άσκηση και η επίδρασή της στην υγεία, η φυσική κατάσταση και η σωματική δραστηριότητα των παιδιών, καθώς και η αξιοποίηση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στην κατεύθυνση της διατήρησης και της βελτίωσης της υγείας των μαθητών. Σε συνεργασία με τον Καθηγητή Διαιτολογίας-Διατροφής κ. Συντώση Λάμπρο εισηγήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα "ΕΥΖΗΝ" και μετέχει στην Επιστημονική Ομάδα του προγράμματος.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πολλές δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή και Ελληνικά έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει με προφορικές και γραπτές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα