Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9786180308723
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία
Υπεύθυνος σειράς: Στράτος Ν. Δορδανάς
Η σειρά φιλοδοξεί να αναδείξει έργα της ελληνικής, βαλκανικής αλλά και ευρύτερης ευρωπαϊκής ιστορίας που συνιστούν πρωτότυπες µελέτες, θέτουν νέα ερωτήµατα στη συγκριτική τους διάσταση ή προσεγγίζουν το παρελθόν αναστοχαστικά.
Η σύγχρονη οδύσσεια των Σύριων προσφύγων ξυπνά µνήµες της ελληνικής προσφυγικής τραγωδίας του 1940. Κάτω από τον ουρανό του Αιγαίου και των µικρασιατικών παραλίων, ξετυλίχθηκαν παρόµοιες ιστορίες, ανθρώπινα δράµατα Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλµάνων – µια «θάλασσα πρόσφυγες» που ακολουθούν διαχρονικά τα ίδια µονοπάτια του εκπατρισµού, της δίωξης και του µαρτυρίου.
Το βιβλίο παρακολουθεί και αναπλάθει το δραµατικό οδοιπορικό των Ελλήνων προσφύγων, κυρίως από το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, που διέφυγαν µε µυθιστορηµατικό τρόπο από την κατοχική Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν έως την Απελευθέρωση στις φιλόξενες πατρίδες της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και επαναπατρίσθηκαν µε ενέργειες του διεθνούς οργανισµού UNRRA αµέσως µετά τη συντριβή των δυνάµεων του Άξονα. Αξιοποιεί πλήθος από αρχειακές πηγές αλλά και προφορικές µαρτυρίες προκειµένου να περιγράψει την ελληνική εκδοχή ενός ανθρωπιστικού δράµατος, µιας γενικότερης ευρωπαϊκής εµπειρίας κατά τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο.
Μία εµπεριστατωµένη µελέτη που φιλοδοξεί να κρατήσει ζωντανή την ιστορική µνήµη, µε την ελπίδα πως η ίδια αυτή θάλασσα θα µετατραπεί σε εστία πολιτισµού και ειρήνης.
Περιλαμβάνονται χάρτες και φωτογραφικό υλικό.
Ο Στράτος Δορδανάς γεννήθηκε το 1968 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Είναι διδάκτορας νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει ως ειδικός επιστήμονας στο τμήμα δημοσιογραφίας και μέσων μαζικής επικοινωνίας του Α.Π.Θ., ενώ από τις αρχές του 2006 διδάσκει στο τμήμα βαλκανικών σπουδών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των γερμανο-ελληνικών σχέσεων κατά τον 20ό αι., καθώς και σε ζητήματα σχετικά με την ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας την αναφερόμενη περίοδο. Ειδικεύεται στη δεκαετία του 1940, με έμφαση στη γερμανική κατοχή και στον εμφύλιο πόλεμο.
Ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης είναι επίκουρος καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα, έως σήμερα, ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των διαβαλκανικών σχέσεων, με επίκεντρο τον χώρο της γεωγραφικής Μακεδονίας (19ος - 20ος αιώνας). Είναι συγγραφέας της μονογραφίας "Σωτήριος Γκοτζαμάνης: ο άνθρωπος, ο πολιτικός, ο μύθος" (Θεσσαλονίκη, 2001) και "Μετακινήσεις σλαβόφωνων πληθυσμών (1912-1930): Ο πόλεμος των στατιστικών" (Αθήνα, 2003). Είναι επίσης συνεπιμελητής του συλλογικού έργου "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (Αθήνα, 1997).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα