Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600116533
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια ιστορική και συγχρονική παρουσίαση της παιδαγωγικής επιστήμης με κύριους άξονες θεωρητικές και ερευνητικές προσεγγίσεις της. Συγκεκριμένα, ασχολείται με βασικούς όρους και έννοιες καθώς και με την εξέλιξη της παιδαγωγικής επιστήμης μέσα από κείμενα και πηγές της ιστορίας της, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για μια κριτική παιδαγωγική. Αναφέρεται επίσης σε σταθμούς της παιδαγωγικής σκέψης και πράξης, στη σχέση της παιδαγωγικής επιστήμης με άλλες επιστήμες (με τη συνεργασία μελετητών του χώρου) καθώς και στις μεθόδους και στις μεθοδολογικές προσεγγίσεις της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις παιδαγωγικές καινοτομίες και στα σύγχρονα, σημαντικά ζητήματα-θέματα της παιδαγωγικής επιστήμης σήμερα (π.χ. στη μόρφωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στον ρόλο του σύγχρονου εκπαιδευτικού, στην πολυπολιτισμικότητα, στη στάση απέναντι στον «άλλο», στον ρόλο της ανθρωπιστικής/ανθρωποκεντρικής παιδείας, στην παιδεία του πολίτη κ.λπ.). Επιπλέον, η μελέτη αυτή κάνει αναφορά σε εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας και εκπαίδευσης με την παρουσίαση περιπτώσεων και παραδειγμάτων και ολοκληρώνεται με την προβληματική γύρω από την κρίση και την εκπαίδευση, με κείμενα μελετητών από τον διεθνή χώρο. Το βιβλίο καταλήγει σε μια πρόταση-μοντέλο για την παιδαγωγική του 21ου αιώνα που βασίζεται σε μια σύγχρονη αντιμετώπιση των παιδαγωγικών θεωριών και πρακτικών που στόχο έχουν την παιδεία του ανθρώπου και την ανθρωποκεντρική θεώρηση της γνώσης και της παιδαγωγικής επιστήμης.
Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ γεννήθηκε το 1926. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι και ειδικεύτηκε στη μελέτη του κόσμου της χριστιανικής Ανατολής, και ειδικότερα του κράτους και της κοινωνίας του Βυζαντίου. Μια σειρά εργασίες της πάνω στο Βυζάντιο την έκαναν γνωστή. Αναφέρουμε εδώ μονάχα μερικές: "Έρευνες για τη διοίκηση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας τον ένατο - δέκατο αιώνα" (1960), "Το Βυζάντιο και η θάλασσα" (1966), "Μελέτες για τη διοικητική και κοινωνική διάρθρωση του Βυζαντίου" (1971), "Βυζάντιο, η χώρα και τα εδάφη" (1976), κ.λπ. Έλαβε μέρος σε διάφορα παγκόσμια συνέδρια ιστορίας και προσκλήθηκε για διαλέξεις στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ενώ έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις. Το 1967 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και το 1976 εκλέχτηκε Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (η πρώτη γυναίκα να τιμηθεί με μια τέτοια θέση στα 700 χρόνια παράδοσης του Πανεπιστημίου). Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Παρισίων και του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Ζωρζ Πομπιντού-Μπομπούρ. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και είναι επίτιμη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών. Θεωρείται μια απ΄ τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές και πνευματικές προσωπικότητες του τόπου μας που τιμούν πραγματικά την πατρίδα μας στο εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ανδρέας Μ. Καζαμίας είναι Ομότιμος Καθηγητής των Πανεπιστημίων του Wisconsin (ΗΠΑ) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων του Bristol, της Κρήτης και των Ιωαννίνων, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι κάτοχος του Βραβείου Αριστείας στις Κοινωνικές Επιστήμες από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε Πρόεδρος της διεθνούς εταιρείας Comparative and International Education Society (CIES) και της Ελληνικής Εταιρείας Συγκριτικής Εκπαίδευσης. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Παι-δαγωγικής Εταιρείας της Ελλάδας. Είναι επίτιμο μέλος της Comparative Education Society in Europe (CESE) και της Comparative and International Education Society (CIES). Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και άρθρων που έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένας από τους πρωτοπόρους στη διαμόρφωση της επιστημολογικά και μεθοδολογικά πολυπρισματικής Συγκριτικής Εκπαίδευσης ως νεωτερική επιστήμη. Επιστημολογικά και μεθοδολογικά είναι ίστορίκο-συγκριτίκός της Εκπαίδευσης και Ουμανιστής διανοούμενος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα