Π. Σ. Δέλτα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Π. Σ. Δέλτα

Σύγχρονες προσεγγίσεις στο έργο της

Αλέξης Δημαράς

Ιωάννα Πετροπούλου

Αλέκος Π. Ζάννας

20.38€ -18% 16.71€
Όλοι μας μεγαλώσαμε με την Πηνελόπη Δέλτα του "Μάγκα" και του "Τρελαντώνη", του "Βουλγαροκτόνου" και των "Μυστικών του Βάλτου". Πολλές από τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις μας για τα ιστορικά γεγονότα του περασμένου αιώνα έχουν αφετηρία τα βιβλία της Π.Σ. Δέλτα. Η δημοσίευση του αρχείου της, που ξεκίνησε πριν από τριάντα περίπου χρόνια, μας έχει δώσει πλήθος στοιχεία για τη ζωή της, τη συγγραφική της δραστηριότητα, τα κοινωνικά και πολιτικά της πιστεύω. Σήμερα, εξήντα πέντε χρόνια μετά την αυτοκτονία της την ώρα που ο γερμανικός στρατός κατοχής έμπαινε στην Αθήνα, οι περισσότερες, αν όχι όλες οι πτυχές της ζωής της, είναι πλέον γνωστές. Με τις εμπεριστατωμένες μελέτες του ανά χείρας τόμου γίνεται μια πρώτη προσπάθεια σφαιρικής επανεκτίμησης του έργου της. Επανεκτίμηση που φιλοδοξεί να αποτυπώσει σήμερα τη συλλογική προσφορά της στα γράμματα και τη ζωή του τόπου. Η Πηνελόπη Δέλτα αναδύεται από το βιβλίο αυτό όχι μόνον ως η χαρισματική συγγραφέας που γνωρίζαμε, αλλά και ως μια γυναικεία προσωπικότητα πλούσια πνευματικά και πολύ μπροστά από την εποχή της.
Αλέξης Δημαράς

Αλέξης Δημαράς (Συγγραφέας)

Ο Αλέξης Δημαράς (1932-2012) σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη και διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας Ελλάδας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ήταν Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και για το έργο του στην Ιστορία της Εκπαίδευσης τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών. Το 2011 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον ανώτατο τίτλο τιμής του Ταξιάρχη (Commandeur) του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα. Σημαντικότερα έργα του είναι το δίτομο Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε (Ερμής, 1973), Το εθνικό απολυτήριο, Μια πρόταση που έγινε, Τεκμήρια για την ιστορία (Ερμής, 1997), Σχολή Μωραΐτη 1936-2006: Ξεφυλλίζοντας 70 χρόνια παιδείας (Σχολή Μωραΐτη, 2006). Επιμελήθηκε το δίτομο Μίλτος Κουντουράς, Κλείστε τα σχολειά [Εκπαιδευτικά Άπαντα] (Γνώση, 1985). Δημοσίευσε πλήθος μελετών και άρθρων σε πολλούς συλλογικούς τόμους και περιοδικά, ενώ το 2008 εξέδωσε, μαζί με τη Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου, το ιστορικό βιβλίο-λεύκωμα Από το κοντύλι στον υπολογιστή (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Πετροπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέκος Π. Ζάννας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόνια Κιουσοπούλου (Συγγραφέας)

Η Τόνια Κιουσοπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris I-Pantheon-Sorbonne. Οι μελέτες της αφορούν την κοινωνική ιστορία και την ιστοριογραφία του Βυζαντίου. Ανάμεσα σε άλλα, έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: - "Ο θεσμός της οικογένειας στην Ήπειρο κατά τον 13o αιώνα", Αθήνα, εκδ. Α. Σάκκουλας, 1990 - "Χρόνος και ηλικίες στη βυζαντινή κοινωνία. Η κλίμακα των ηλικιών από τα αγιολογικά κείμενα της μέσης εποχής (7ος-77ος αι.)", Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας-Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών/Ε.Ι.Ε., Αθήνα 1997. - "Βασιλεύς ή οικονόμος. Πολιτική εξουσία και ιδεολογία πριν την Άλωση", Αθήνα, εκδ. Πόλις, 2007 - Οι "αόρατες" βυζαντινές πόλεις στον ελλαδικό χώρο (13ος-15ος αιώνας)", εκδ. Πόλις, 2013 Έχει επίσης επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "1453: Η άλωση της Κωνσταντινούπολης και η μετάβαση από τη μεσαιωνική στη νεώτερη εποχή", Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2005 και "Οι βυζαντινές πόλεις, Προοπτικές της έρευνας και νέες ιστοριογραφικές προσεγγίσεις (8ος-15ος αιώνας), Εκδόσεις της Φιλοσοφικής Σχολής, Ρέθυμνο 2012. . Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Χαρτοκόλλης

Πέτρος Χαρτοκόλλης (Συγγραφέας)

Ο Πέτρος Χαρτοκόλλης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, μεταναστεύοντας μετά τον πόλεμο στην Αμερική. Σπούδασε ιατρική, κλινική ψυχολογία, ψυχιατρική και ψυχανάλυση. Διετέλεσε διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής Μένινγκερ, και, με τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα, ανέλαβε την έδρα της Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου εξακολουθεί να διδάσκει ως ομότιμος καθηγητής. Είναι ενεργό μέλος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής, της Αμερικανικής Ψυχαναλυτικής, της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής και της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της οποίας υπήρξε συνιδρυτής και πρόεδρος επί δεκαπέντε χρόνια. Έχει δημοσιεύσει ψυχιατρικά και ψυχαναλυτικά άρθρα, κεφάλαια επιστημονικών βιβλίων και έντεκα βιβλία, ψυχιατρικά, φιλολογικά και λογοτεχνικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Ν. Σωτηρόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Καράβας (Συγγραφέας)

Ο Σπύρος Καράβας γεννήθηκε στη Χίο το 1954. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Lyon 2 της Γαλλίας. Από το 1990 διδάσκει στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται κυρίως στον ελληνικό αλυτρωτισμό, το μακεδονικό ζήτημα και την ιστοριογραφία του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Marie - Cecile Navet - Gremillet (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέκος Π. Ζάννας (Επιμέλεια)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
478
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.602 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση