Ουδέποτε υπήρξαμε μοντέρνοι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ουδέποτε υπήρξαμε μοντέρνοι

Δοκίμιο συμμετρικής ανθρωπολογίας

Bruno Latour

Το "Ουδέποτε υπήρξαμε μοντέρνοι" είναι μια μελέτη πάνω στην ανθρωπολογία της επιστήμης, η οποία δείχνει ότι η έννοια της νεωτερικότητας είναι απλώς ζήτημα πίστης. Αυτό που μας χωρίζει από τους προμοντέρνους προγόνους μας είναι ο ίδιος ο διαχωρισμός: ο διαχωρισμός της κοινωνίας από τη φύση, του ανθρώπου από το πράγμα, της επιστήμης από την κουλτούρα. Σήμερα, όμως, μπροστά στα φλέγοντα πολιτισμικά, οικονομικά και οικολογικά προβλήματα, τέτοιοι διαχωρισμοί είναι όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθούν. Βασική ιδέα του βιβλίου είναι ότι η Μεγάλη Διαίρεση, όπως αποκαλεί ο συγγραφέας τη διάκριση "φύση/κοινωνία" "υποκείμενο/αντικείμενο" δεν υπήρξε ποτέ πραγματική. Αντίθετα, ο διαχωρισμός αυτός αποτελούσε τη μεγάλη ύποπτη φαντασίωση του μοντέρνου κόσμου. Τι σημαίνει να είσαι μοντέρνος; Σε τι διαφέρει η επιστημονική μέθοδος; Σε τελευταία ανάλυση, οι πρόγονοί μας, βυθισμένοι στο σκοτάδι της αμάθειας, στον κόσμο της αλχημείας, της αστρολογίας και της φρενολογίας, ουδέποτε έκαναν τέτοιες διακρίσεις ανάμεσα σε φύση και κοινωνία, σε άνθρωπο και πράγμα. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται είναι ο εξανθρωπισμός της επιστήμης, με άλλα λόγια η επιστημονικοποίηση των ανθρωπιστικών σπουδών.[...]
Φώτης Τερζάκης

Φώτης Τερζάκης (Μεταφραστής)

Ο Φώτης Τερζάκης γεννήθηκε το 1959 στην Πάτρα. Ίδρυσε και διηύθυνε τις εκδόσεις Praxis (1982-1990), ενώ υπήρξε τακτικός συνεργάτης των εκδόσεων Πρίσμα (1990-94). Από το 1998 σχεδιάζει και επιμελείται τη σειρά "Ιστάρ. Ανθρωπολογία της σεξουαλικότητας" στις εκδόσεις Οξύ. Έχει εργαστεί ερευνητικά, στο πλαίσιο σεμιναρίων, σε ποικίλους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών. Από το 1992 συνδιοργανώνει ένα Ανεξάρτητο Θρησκειολογικό Σεμινάριο, που το 1997 οδήγησε στη δημιουργία της Εταιρείας Θρησκειολογικών Ερευνών (της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος γραμματέας), ενώ ήταν από τους βασικούς συντάκτες του "Θρησκειολογικού Λεξικού" των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα. Έχει δημοσιεύσει πολλά δοκίμια και κριτικές στον περιοδικό τύπο, συνεργάζεται δε ως βιβλιοκριτικός με τις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" και "Καθημερινή". Έχει επίσης παρουσιάσει μεγάλο αριθμό μεταφράσεων σε συναφή πεδία. Έργα του είναι: "Τα αίματα της γλώσσας". "Έξι ποιήματα" (Όστρακα, Πάτρα 1988)· "Φύση και κοινωνία: γενεαλογία ενός τύπου συνείδησης και μιας σχέσης κυριαρχίας" (Έρασμος, 1990)· "Σημειώσεις για μιαν ανθρωπολογία της μουσικής" (Πρίσμα, 1990)· "Φιλελευθερισμός και τρομοκρατία. Πολιτικά κείμενα" (Πρίσμα, 1991)· "Οι αντίποδες του ΄60: πίσω από τη διφορούμενη έννοια του μεταμοντερνισμού και μέσα από τα νέα κοινωνικά κινήματα" (Πρίσμα, 1992)· "Το φάντασμα μιας δεκαετίας: κουλτούρα και εναλλακτικός πολιτισμός στη δεκαετία του 1960" (συλλ. τόμος, επιμ. με τη Σώτη Τριανταφύλλου, Δελφίνι, 1994)· "Φιλοσοφικός ρεφορμισμός. Προβλήματα διαλεκτικής και ολότητας στη φιλοσοφία και την πολιτική θεωρία του Jurgen Habermas" (Έρασμος, 1996)· "Η διαλεκτική επαναπροσδιορισμένη. Συμβολή στη διερεύνηση των φιλοσοφικών και ανθρωπολογικών θεμελίων μιας έννοιας" (Φιλίστωρ, 1996)· "Μελέτες για το ιερό" (Ελληνικά Γράμματα, 1997)· "Ανορθολογισμός, φονταμενταλισμός και θρησκευτική αναβίωση: τα χρώματα της σκακιέρας" (Ελληνικά Γράμματα, 1998)· "Τα ονόματα του Διονύσου. Προαναγγελίες μιας διαρκώς ματαιούμενης έλευσης" (Οξύ, 2000).

Bruno Latour (Συγγραφέας)

O Bruno Latour είναι καθηγητής στο Κέντρο Κοινωνιολογίας στην Ecole Nationale Superieure de Mines του Παρισιού, και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο. Έχει γράψει πολλά βιβλία και μελέτες όπως: La Vie de Laboratoire, Les Microbes Guerre et Paix, La Science en Action, Aramis ou l΄ Amour des Techniques, Pandora΄ s Hope: Essays on the Reality of Science Studies, The Pasteurization of France κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
247
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.378 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση