Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789606840593
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Αντικείμενο του βιβλίου είναι η κοινωνιολογική μελέτη της σχέσης οικογένειας - σχολείου.
Στόχος της έρευνας είναι να μελετήσει αν και με ποιον τρόπο διαφοροποιούνται οι διαδικασίες κοινωνικοποίησης και οι μορφωτικές πρακτικές τις οποίες αναπτύσσουν οικογένειες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, και σε ποιο βαθμό αυτές οι διαφοροποιήσεις επηρεάζουν τη σχέση με το σχολείο.
Οι μορφωτικές πρακτικές οι οποίες αναπτύσσονται στο εσωτερικό μιας οικογένειας και οι τρόποι επικοινωνίας των γονέων με τον σχολικό θεσμό αποκτούν ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς αποκαλύπτουν βαθύτερες κοινωνικές ανισότητες.
Ειδικότερα, σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που διέρχεται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η ανάδειξη των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την εκπαιδευτική και κοινωνική πράξη.
Το παρόν βιβλίο βασίζεται στη διδακτορική διατριβή τής συγγραφέως, η οποία αντλεί από το έργο του Bourdieu και του Βernstein, και η οποία διερευνά τις ταξικές διαφοροποιήσεις των οικογενειακών μορφωτικών πρακτικών και της σχέσης που αναπτύσσουν οι γονείς με το σχολείο.
Η Αιμιλία Φάκου εργάζεται ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι πτυχιούχος του ίδιου τμήματος. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην "Κοινωνική Δικαιοσύνη και Εκπαίδευση" στο Institute of Education του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου (2002) και είναι Διδάκτωρ toy Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2015). Εργάστηκε δώδεκα χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση και από το 2008 συνεργάζεται συστηματικά με το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών ως διδάσκουσα. Επόπτρια των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητριών/των καθώς και στην οργάνωση και την εμψύχωση βιωματικών εργαστηρίων στο πλαίσιο θεματικών εβδομάδων στο ίδιο τμήμα (Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική, Κοινωνικές Ανισότητες στην Εκπαίδευση). Εργάστηκε ως επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσής Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη και συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια εκπαιδευτικών. Έχει πάρει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και τόμους πρακτικών ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, και πιο συγκεκριμένα στη σχέση οικογένειας-σχολείου, και την ποιοτική έρευνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα