Ορίζοντας τα θέματα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ορίζοντας τα θέματα

Τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί και το κοινό

James W. Dearing

Everett M. Rogers

15.98€ -33% 10.71€
Ο ορισμός της θεματολογίας συνίσταται στη σχέση και στον ανταγωνισμό, ανάμεσα στα ΜΜΕ, το κοινό και τις πολιτικές ελίτ προκειμένου να έλθουν στο φως της δημοσιότητας ορισμένα μόνο θέματα εις βάρος κάποιων άλλων. Πρόκειται για μια κατάσταση πολιτικής και κοινωνικής επιρροής που τείνει να αποκλείσει από τη δημόσια σφαίρα μια σειρά ζητημάτων τα οποία αποσιωπούνται. Η αναγόρευση ενός ζητήματος σε κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης, καθίσταται γνωστό στο κοινό και πιθανώς επιλαμβάνονται της λύσης του πολιτικοί και κυβερνώντες, εξαρτάται από το συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα σε ποικίλα πεδία κοινωνικής και πολιτικής δράσης (δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, ομάδες συμφερόντων, συνδικάτα, εκδότες, πολιτικοί κλπ.). Πρόκειται δηλαδή για έναν τρόπο άσκησης εξουσίας που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες.

Νίκος Δεμερτζής (Επιμέλεια)

Ο Νίκος Δεμερτζής διδάσκει Πολιτική Επικοινωνία και Πολιτική Κοινωνιολογία στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Κουλτούρα, Νεωτερικότητα, Πολιτική Κουλτούρα (1989), Τοπική Δημοσιότητα και Επαρχιακός Τύπος στην Ελλάδα (1996), Ο Λόγος του Εθνικισμού. Αμφίσημο σημασιολογικό πεδίο και σύγχρονες τάσεις (1997). Σε συνεργασία με τον Θάνο Λίποβατς έχει δημοσιεύσει το Δοκίμιο για την Ιδεολογία. Ένας διάλογος της κοινωνικής θεωρίας για την ψυχανάλυση (1994) και με τον Αντώνη Αρμενάκη το βιβλίο Το Κοινοβούλιο στον Τύπο και την Τηλεόραση (1999). Επίσης επιμελήθηκε το συλλογικό έργο Η Ελληνική Πολιτική Κουλτούρα Σήμερα (1994). Με τον Αντώνη Σκαμνάκη εξέδωσε το συλλογικό τόμο Περιφερειακά ΜΜΕ στην Ευρώπη (2η έκδοση 2000). Επιπλέον έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Τύπο.

James W. Dearing (Συγγραφέας)

Ο James W. Dearing είναι αναπληρωτής καθηγητής Επικοινωνίας στο Michigan State University και διευθυντής του Health and Risk Communication Center. Διδάσκει μαθήματα σχετικά με μοντέλα κοινωνικής μεταβολής, ερευνητικό σχεδιασμό, αξιολόγηση προγραμμάτων, θεωρία της μαζικής επικοινωνίας και τεχνολογία της πληροφορίας σε οργανισμούς. Διετέλεσε ερευνητικός υπεύθυνος σε έρευνες που χρηματοδοτήθηκαν από το U.S. National Science Foundation, την U.S. Environmental Protection Agency και την Agency for Health Care Policy and Research. Το 1994 ήταν επισκέπτης επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan και τιμήθηκε από την U.S. Knowledge Utilization Society με το βραβείο Thomas J. Kiresuk για Διάκριση στην Επιστημονική Έρευνα. Έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία, μεταξύ των οποίων και το "Growing a Japanese City: Communication in Scientific Research" (1995).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Everett M. Rogers (Συγγραφέας)

O Everett M. Rogers ήταν καθηγητής και κατά το διάστημα 1993-1997 πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας στο University of New Mexico οπότε και διεύθυνε το διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών για την διαπολιτισμική επικοινωνία. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Iowa, Ohio, Michigan, Stanford και Southern California. O Rogers είναι γνωστός για το βιβλίο του "Diffusion of innovations", που έχει πραγματοποιήσει πέντε εκδόσεις. Δίδαξε και διεύθυνε έρευνες στη Γερμανία, το Εκουαντόρ, Γαλλία, Σιγκαπούρη, Κολομβία και την Ινδία. Το 1996 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Ludwig-Maximilians University of Munich. Εκτός από τη διάδοση των τεχνολογικών καινοτομιών, ζήτημα με το οποίο το όνομά του είναι συνυφασμένο, και την ιστορία των επικοινωνιακών σπουδών, ο Rogers μελέτησε τον ορισμό της θεματολογίας για το AIDS στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, καθώς και για άλλα θέματα, όπως ο αλκοολισμός και η πολιτική υγείας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Τσιλιγιάννης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
229
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.321 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση