Ορεινοί οικισμοί
zoom in
Στολίδια σε υψόμετρο. Όλα πέτρινα, όλα διαφορετικά μεταξύ τους και όλα τόσο όμοια στη μορφολογία. Τη ζωή στο βουνό τη διαμορφώνει... το βουνό! Ο άνθρωπος δεν αντιστέκεται. Προσαρμόζεται, βρίσκει λύσεις και όταν μπορεί γίνεται καλλιτέχνης. Φροντίζει το σπιτικό του, εξωτερικεύει το μέσα του, το προσφέρει σε δημόσια θέα. Ο χρόνος στα ορεινά λέμε ότι κυλάει πιο αργά. Κάποιες φορές σταματάει κιόλας. Κάπως έτσι κατάφεραν και διατηρήθηκαν οι περισσότεροι οικισμοί που σήμερα θαυμάζουμε. Χωρίς δραστηριότητα, χωρίς ανθρώπους, χωρίς ζωή. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στις μέρες μας. Η τουριστική ανάπτυξη βρίσκει διεξόδους σε όλο και μεγαλύτερο υψόμετρο, αλλάζοντας τον τόπο με γρήγορους ρυθμούς. Οι φωτογραφίες καταφέρνουν να αποθανατίσουν στο παρόντα χρόνο τα ομορφότερα από αυτά τα ορεινά στολίδια της Ελλάδας. Άλλα γνωστά και άλλα άγνωστα συνθέτουν ένα μοναδικό στο είδος του φωτογραφικό λεύκωμα. Απολαύστε το. Γιάννης Ντρενογιάννης, Μάιος 2007

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Φραντζεσκάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Η. Αράπογλου (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Η. Αράπογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Σπούδασε αρχιτεκτονική και γεωγραφία στο Παρίσι. Διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής του συλλόγου με την επωνυμία Κέντρο Ερευνών Ζαγορίου, καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Στη δεκαετία του ’90, έκανε ραδιοφωνικές παραγωγές για το Δημοτικό Ραδιόφωνο του Δήμου Ιωαννιτών. Έγραψε ποιήματα και διηγήματα. Εξέδωσε την ποιητική συλλογή "Ο χρόνος ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο" σε σχέδια της Τίνας Δ. Δογορίτη. Σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για θεατρικά έργα και παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου χορού. Είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια βιβλίων επιστημονικού και λογοτεχνικού χαρακτήρα. Συνέθεσε αφίσες και προγράμματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παρουσίασε γραπτώς στον καθημερινό και περιοδικό τύπο εικαστικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, θεατρικές παραστάσεις, ποίηση, καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας. Έλαβε μέρος ως ερασιτέχνης ηθοποιός σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές θεατρικές παραστάσεις του Οργανισμού Ηπειρώτικου Θεάτρου, του Γαλλικού Κέντρου Πολιτισμού στα Γιάννινα και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ηπείρου. Στις ερασιτεχνικές ενασχολήσεις του συγκαταλέγονται η φωτογραφία και η μαγνητοσκόπηση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νέλλη Καψή (Συγγραφέας)

Η Νέλλη Καψή σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα φοιτητικά της χρόνια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, αρχικά ως συντάκτρια ειδήσεων σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και στη συνέχεια ως αρθρογράφος σε περιοδικά. Έχει αρθρογραφήσει σε πολλές οικονομικές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ είναι μόνιμη συνεργάτης του περιοδικού "Οικονομική Επιθεώρηση" από το 2000. Τον Οκτώβριο του 2003 ανέλαβε την αρχισυνταξία και παρουσίαση της οικονομικής εκπομπής "Οικονομική Επιθεώρηση" που παρουσιαζόταν από την ΕΤ3.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Ν. Μανιάτης

Δημήτρης Ν. Μανιάτης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Μανιάτης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και έλκει καταγωγή από τη Μύκονο. Έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία. Εργάζεται ως Δημοσιογράφος στην εφημερίδα Τα Νέα. Έχει γράψει κείμενα για επιθεωρήσεις, θέατρο, μουσικές παραστάσεις, τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα. Έργα του: "Ληστής", θεατρικός μονόλογος. "Eγώ είμαι ένας άλλος", διηγήματα (εκδόσεις Μετρονόμος). "Bασίλης Τσιτσάνης", επιμέλεια (εκδόσεις ΔΟΛ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λεωνίδας Κονδύλης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κόκκας

Νίκος Κόκκας (Φωτογράφος)

Ο Νικόλαος Θ. Κόκκας γεννήθηκε στο Καρλόβασι Σάμου το 1964. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην αναγεννησιακή τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Hull της Μ. Βρετανίας. Επί σειρά ετών εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στη Θράκη όπου ασχολείται με την καταγραφή του παραδοσιακού πολιτισμού των Πομάκων. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες ενώ έχει κάνει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μάρω Κουρή

Μάρω Κουρή (Φωτογράφος)

Η Μάρω Κουρή θυμάται τις πρώτες εικόνες της, μαυρόασπρες, στην πλατεία Βάθη όπου μεγάλωσε. Άγγιξε το παιδικό της όνειρο δραπετεύοντας στις Ινδίες. Μετά βρήκε το δρόμο: "Ένα κάλεσμα είναι η φωτογραφία, ένα κάλεσμα κι ο κόσμος. Πηγή, να, η έμπνευση, ενώ στο αίμα τρέχει η περιπέτεια, και πάθος το ταξίδι, η τέχνη, ο άνθρωπος. Ο τρόπος ζωής μου καθορίζεται από τη φωτογραφία. Άλλωστε, είμαστε όλοι ανήμποροι μπροστά στη ροή των γεγονότων. Εύχομαι να μπορέσω να φωτογραφίσω την ανθρώπινη λύπη, τη χαρά, τη μοναξιά και τη πείνα που μαστίζει την ανθρωπότητα, να διαμαρτυρηθώ μέσα από τη φωτογραφική καταγραφή της Ιστορίας. Επάγγελμα φωτορεπόρτερ σημαίνει να επιβιώνεις στις γειτονιές του κόσμου, χωρίς προκαταλήψεις, με γυμνό τον εαυτό σου, με συντροφιά το φακό σου. Εκεί που το μίσος, ο φανατισμός, η αγάπη, ο έρωτας, η αθωότητα φθάνουν στο ζενίθ. Όλα τα άλλα έχουν γίνει στάχτη, εκτός από τη σοφία των -ιθαγενών- λαών". Μ.Κ Η Μάρω Κουρή έχει ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, πηγαινοέρχεται στην Μαύρη Ήπειρο, στην Ασία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία. Σπούδασε φωτογραφία, οπτική αντίληψη και ιστορία της Τέχνης στη focus, παρακολούθησε workshop με τον Κωνσταντίνο Μάνο (Magnum) και τον Ed Kashi (National Geographic). Κείμενα και φωτογραφίες της δημοσιεύονται στα: "National Geographic", "Colors", "wallpaper", "id", "Zeit leben", "Βημαgazino", "Έψιλον", "Κ", "Passport", "Athens Voice" κ.ά. Eίναι μέλος του δικτύου fam γυναικών καλλιτεχνών για την ειρήνη στη Μεσόγειο μέσω της τέχνης. Εικόνες και θεάματα προβολών της έχει παρουσιάσει στο Μπεϊρούτ, στη Σμύρνη και στην Άγκυρα, στην Άνοιξη της φωτογραφίας στη Βαρκελώνη, στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη, στο Ζάγκρεμπ, στο Πεκίνο, στο Γιοχάννεσμπουργκ, στην Αθήνα, στη Ρώμη, στο διεθνές φεστιβάλ ρεπορτάζ scoop στην γαλλική πόλη Aνζέρ (11/2009). www.marokouri.com

Μιχάλης Πόρναλης (Φωτογράφος)

Ζει και εργάζεται στο Βόλο. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Σουηδία όπου παρακολούθησε και μαθήματα φωτογραφίας. Στα πρώτα του φωτογραφικά βήματα ασχολείται με την "εικαστική" φωτογραφία και πραγματοποιεί 18 ατομικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία τοπίου και εκδίδει καρτ-ποστάλ, αφίσες, ημερολόγια και φωτογραφικά βιβλία. Το 1997 εκδίδει το "Πήλιο, φωτο-διαδρομή", το 1999 το "Πήλιο, φίλεμα Θεού", το 2001 το πολυτελές φωτογραφικό λεύκωμα "Πήλιο του φωτός και των χρωμάτων". Έχει διδάξει σε σχολές φωτογραφίας και διαθέτει πλούσιο αρχείο φωτογραφιών απ΄ όλη την Ελλάδα. Φωτογραφίες του δημοσιεύονται σε έντυπα και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι τακτικός συνεργάτης του "National Geographic".

Ιωάννα Νικολαρεΐζη (Φωτογράφος)

Η Ιωάννα Νικολαρεΐζη σπούδασε Κοινωνιολογία και Πολιτικές Επιστήμες στο Bedford College και μετέπειτα στο Birkbeck College, όμως ακολουθώντας το πάθος της για τη φωτογραφία κάνει καριέρα συνεργαζόμενη με γνωστά αθηναϊκά περιοδικά, εφημερίδες και διαφημιστικές εταιρείες. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο γνωστούς φωτογράφους εσωτερικών χώρων και αρχιτεκτονικής αλλά ασχολείται επίσης με τη μόδα, τα πορτραίτα και την ταξιδιωτική φωτογραφία. Παράλληλα με την επαγγελματική ασχολείται και με την καλλιτεχνική φωτογραφία και έχει εκθέσει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τις Βρυξέλλες και το Τορίνο. Ο ιστότοπός της είναι: www.ioannanik.com.

Κλαίρη Μουσταφέλλου (Φωτογράφος)


Βαγγέλης Κορρός

Βαγγέλης Κορρός (Φωτογράφος)

Ο Βαγγέλης Κορρός γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Είναι επαγγελματίας φωτογράφος, με προτίμηση στην ταξιδιωτική φωτογραφία. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο αλλά η Ελλάδα με τις ατέλειωτες ομορφιές της, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση, είναι συνεχής πηγή έμπνευσης γι΄ αυτόν. Έχει δημιουργήσει σχέση εξάρτησης μαζί της και γι΄ αυτό τον λόγο προσπαθεί να φωτογραφήσει την κάθε γωνιά της. Συνεργάζεται με τα γνωστότερα ελληνικά ταξιδιωτικά περιοδικά και τις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες.

Γιώργος Δέτσης (Φωτογράφος)


Περικλής Μεράκος (Φωτογράφος)


Κώστας Κατσιγιάννης (Φωτογράφος)


Χρήστος Δράζος (Φωτογράφος)


Γιάννης Ντρενογιάννης (Υπεύθυνος Σειράς)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
144
Διαστάσεις:
22x26
Βάρος:
0.641 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση