Ὅπου καί ὅπως δεῖ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ὅπου καί ὅπως δεῖ

Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο

Συλλογικό έργο

Χρύσα Χρονοπούλου

Ελένη Τσενόγλου

12.00€ -10% 10.80€

Για να θεωρηθεί μια διδασκαλία αποτελεσματική, ότι έχει δηλαδή επιτύχει τον στόχο της, προϋποθέτει προβληματισμένο δάσκαλο, ο οποίος έχει οικειοποιηθεί σε βάθος το διδακτικό του αντικείμενο, το έχει μελετήσει πολύ καλά, έχει κατακτήσει τα μορφωτικά αγαθά της ειδικότητάς του, αλλά κατέχει και γενικές γνώσεις, διότι δεν παύει να είναι ένας άνθρωπος που ζει και δρα μέσα σε μιαν ανθρώπινη κοινωνία, που ορίζεται από τις δυναμικές των μελών της.
Επίσης, την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας την εξασφαλίζει και η πλήρης κατοχή από τον διδάσκοντα των διδακτικών τεχνικών που απαιτούνται, ώστε να μεταλαμπαδευτούν τα μορφωτικά αγαθά και γενικότερα τα αγαθά του πολιτισμού από τον διδάσκοντα στους μαθητές. Ο διδάσκαλος δεν πρέπει να αρκείται μόνον σε έναν τρόπο μετάδοσης του διδακτικού αγαθού. Οφείλει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στις μεθόδους διδακτικής, να παρακολουθεί σεμινάρια διδακτικών τεχνικών, να διδάσκεται ο ίδιος από τους διδακτικούς πειραματισμούς και να τους τολμά, σταθερά με τη συνεργασία των μαθητών του. Εδώ το μαζί έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν σε μια νέα λογική διδακτικής και παιδαγωγικής προσέγγισης του μαθήματος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς διευκολύνουν:

-την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην αναζήτηση πληροφοριών
-την κριτική επεξεργασία και συνθετική παρουσίαση των στοιχείων που επιλέγονται – την ενεργητική / κριτική μάθηση
-τη χρήση και την παραγωγή πολυτροπικών κειμένων
-την προσέγγιση και πραγμάτευση ενός θέματος από διαφορετικές οπτικές γωνίες
-τον πειραματισμό κατά το γράψιμο και την παραστατικότητα κατά την παρουσίαση
-τη συνεργατική μάθηση και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών εντός της ομάδας
-τη διεύρυνση της γλωσσικής κατάρτισης
-την καλλιέργεια των μεταγνωστικών δεξιοτήτων, δηλαδή "να μαθαίνουμε πώς μαθαίνουμε"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρύσα Χρονοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Τσενόγλου

Ελένη Τσενόγλου (Συγγραφέας)

Η Ελένη Τσενόγλου γεννήθηκe στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1978 από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Σπούδασε Εθνολογία και Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Paris VII, Jussieu. Το 1985 απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού. Ως εθνολόγος έχει εργαστεί στο Musee de lʼ Homme (Παρίσι), στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ενώ υπήρξε επί σειρά ετών επιμελήτρια των λαογραφικών συλλογών της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Από το 1983 υπηρετεί τη δημόσια εκπαίδευση ενώ από το 1990 ως το 2013 υπηρέτησε σε πειραματικά σχολεία Υπήρξε επίσης επιμορφώτρια καθηγητών στη Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. και στο Π.Ε.Κ. Ηρακλείου. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και επιστημονικές ομάδες, ενώ, παράλληλα, έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά συγγράμματα και άρθρα, τόσο ανθρωπολογικά όσο και φιλολογικά. Το 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευθυμία Φλαριώτη

Ευθυμία Φλαριώτη (Συγγραφέας)

Η Ευθυμία Φλαριώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Ιστορικού - Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής. Εργάζεται για 30 συναπτά έτη ως φιλόλογος καθηγήτρια και την τελευταία 25ετία στο 1ο Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
130
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.286 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση