Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608203440
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το Οικονομία, Πόλεμος, Στρατηγική και Θεσμοί προσεγγίζει την οικονομική, πολιτική και θεσμική ιδιαιτερότητα της Αχαϊκής Συμπολιτείας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, κατά την περίοδο 389-146 π.Χ. Μέσα από εκτενή βιβλιογραφία και σύγχρονες προσεγγίσεις που εφαρμόζονται για πρώτη φορά σε μια τέτοια θεματολογία, το ανά χείρας βιβλίο διερευνά τις απαρχές σύστασης της Αχαϊκής Συμπολιτείας, καθώς και των υπόλοιπων ελληνικών συμπολιτειών, αναδεικνύοντας τους καινοτόμους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς που θέσπισε και εφάρμοσε η Συμπολιτεία (όπως η ισοπολιτεία, η προξενεία και η έγκτησις), εμφορούμενη απόλυτα από δημοκρατικά ιδεώδη. Παράλληλα, αναδεικνύει την πολύπλευρη δράση των βασικών πρωταγωνιστών της, Άρατου και Φιλοποίμενος, που συνέδραμαν καταλυτικά στην εγκαθίδρυση της Αχαϊκής Συμπολιτείας ως ηγέτιδας δύναμης στη νότια Ελλάδα, μέσα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό γεωπολιτικό περιβάλλον, με εναλλαγές μεταξύ φίλιων και ανταγωνιστικών παικτών, όπως η Σπάρτη, η Μακεδονία, η Αιτωλική Συμπολιτεία, το Κοινό των Βοιωτών, τα Ελληνιστικά Βασίλεια της Ανατολής και η Ρώμη.
Τέλος, η παρούσα μελέτη φωτίζει τον δημοκρατικό τρόπο με τον οποίον η Αχαϊκή Συμπολιτεία λάμβανε τις αποφάσεις της για μια σειρά κρίσιμων διαχρονικών ζητημάτων, που αφορούσαν την πολιτική ασφάλειας και άμυνας (ειρήνη ή πόλεμος), τον κρατικό προϋπολογισμό, τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική κ.ά., ενώ
προσφέρει μια νέα οπτική σε επιμέρους ζητήματα, όπως η συνεισφορά της στη σύσταση του
Συντάγματος των ΗΠΑ, αλλά και ποια διδάγματα θα μπορούσε να αντλήσει από την οργάνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Νίκος Κυριαζής, γυιός του γνωστού συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων για το Βυζάντιο, Κώστα Κυριαζή, σπούδασε Οικονομικά και εκπόνησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Trier και Harvard, ως ειδικός για τα Νομισματικά στη Γενική Διεύθυνση Μελετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, και ως γενικός γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Είναι καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων και μυθιστορημάτων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Εμμανουήλ-Μάριος N. Οικονόμου είναι Διδάκτωρ Οικονομικών (2014) και Πανεπιστημιακός Υπότροφος στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει "Θεωρίες Οικονομικής Εξέλιξης" και "Οικονομικά της Άμυνας". Από το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έλαβε τον βασικό τίτλο σπουδών του το (2004), το Μεταπτυχιακό του Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στα "Εφαρμοσμένα Οικονομικά" (2010) ενώ το 2014 αναγορεύθηκε σε διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκπονώντας διατριβή με τίτλο: "Οικονομία, Θεσμοί και Πόλεμος, με βαθμό "Άριστα".Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής αντικείμενα: Διεθνής Πολιτική Οικονομία, Οικονομική των Θεσμών, Οικονομική Ιστορία, Οικονομικά της Άμυνας, Θεωρίες Οικονομικής Εξέλιξης, Οικονομική Κοινωνιολογία, Οικονομικά της Συμπεριφοράς, Οικονομική Ανάλυση, Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Μικροοικονομική Θεωρία, Μακροοικονομική Θεωρία, Δημόσια Οικονομικά, Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Θεωρία Διεθνών Σχέσεων, Διεθνής Γεωπολιτική και Ισορροπία Στρατιωτικής ισχύος. Είναι συγγραφέας τεσσάρων ακαδημαϊκών βιβλίων (έτη έκδοσης το 2015 και το 2018) (και ένα αγγλόγλωσσο τον Ιανουάριο του 2019). Επιπλέον, έχει συνεισφέρει στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία με 26 άρθρα σε ποιοτικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, και 16 άρθρα σε ξένους και ελληνικούς συλλογικούς τόμους βιβλίων (collectivevolumes, handbooks). Είναι κριτής/εξωτερικός αξιολογητής σε 3 επιστημονικά περιοδικά, ένα εκ των οποίων είναι το διεθνώς αναγνωρισμένο Journal of Institutional Economics καθώς και μέλος του Εργαστηρίου Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού (Εργ.Ο.Πολι.Σ.Σ.), του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Έχει δημοσιεύσει και έχει συμμετάσχει με εργασίες σε 36 διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια και 14 άρθρα του (οικονομικού, πολιτικού/θεσμικού και ιστορικού ενδιαφέροντος) έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά για το ευρύτερο κοινό ("Foreign Affairs, The Hellenic Edition", "Οικονομική Επθεώρηση", "Εικονογραφημένη Ιστορία" περιοδικό ο "Αναγνώστης".). Αρθρογραφεί και σε εφημερίδες ("ToBήμα", "Θεσσαλία", "Ταχυδρόμος", "Κηφισιά")
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα