Ο Όμιλος Φίλων Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς διοργάνωσε έναν κύκλο συζητήσεων με θέμα "Οικολογία και Αριστερά - Για τη σχέση της φύσης με την κοινωνία στην κρίση και μετά" (Δεκέμβριος 2012 - Μάρτιος 2013). Στόχος του ομίλου ήταν να επαναφέρει τη συζήτηση για την οικολογία και την Αριστερά και να δείξει ότι η οικολογία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά κρίσιμη παράμετρος για την παραγωγική ανασυγκρότηση συνολικά και ειδικά μέσα στη σημερινή συγκυρία της κρίσης. Η οικολογία ως προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση προσθέτει κριτήρια για τη διερεύνηση επιλογών που θα καθορίσουν την αναπαραγωγή των συνθηκών παραγωγής και ευρύτερα την κοινωνική αναπαραγωγή.
Πολλές φορές στα κείμενα και τις διακηρύξεις της Αριστεράς η οικολογία αντιμετωπίστηκε ως ένας αναγκαίος επιθετικός προσδιορισμός χωρίς όμως να ακολουθεί πάντοτε η επεξεργασία που απαιτείται προγραμματικά ώστε ο προσδιορισμός αυτός να ενταχθεί αποτελεσματικά στο ευρύτερο σχέδιο της Αριστεράς. Για να συμβάλουμε στην επεξεργασία αυτή, επικεντρωθήκαμε στα πεδία της ανάπτυξης/αποανάπτυξης, στις έννοιες της αρμονίας και της ισορροπίας στην οικολογία, και σε
θεωρητικές και παραδειγματικές εκδοχές της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ της κοινωνίας και της φύσης.
Ευχαριστούμε θερμά τους φίλους και συντρόφους, τις φίλες και συντρόφισσες που παρακολούθησαν τις συζητήσεις και μπόλιασαν με τις ερωτήσεις και τις επισημάνσεις τους τα κείμενα που ακολουθούν.
Τάσος Χοβαρδάς, Ιανουάριος 2014
Γιώργος Καλλής (Συγγραφέας)
Ο Γιώργος Καλλής είναι καθηγητής του Καταλανικού Ιδρύματος Ερευνών και Προηγμένων Μελετών (ICREA) στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Τάσος Χοβαρδάς (Επιμέλεια)
Ο Τάσος Χοβαρδάς διδάσκει Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.