Οικογενειακό καλειδοσκόπιο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οικογενειακό καλειδοσκόπιο

Salvador Minuchin

Αυτό το βιβλίο προσπαθεί να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα διαφορετικά. Όχι απαραίτητα καλύτερα, αλλά διαφορετικά. Οι περισσότεροι μοιάζουμε με τον "Αρχοντοχωριάτη" του Μολιέρου, ο οποίος μιλούσε επιτηδευμένα και ανιαρά όλη του τη ζωή, αλλά ποτέ του δεν το έμαθε.

Ζούμε τις ζωές μας λες και είναι κομματάκια ενός καλειδοσκοπίου, πάντα μέρος των σχηματισμών που είναι μεγαλύτεροι από τους εαυτούς μας και, κατά κάποιον τρόπο, κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών τους. Η ατομική επιστημολογία συνήθως μας τυφλώνει όταν πρόκειται να δούμε αυτό τον καλειδοσκοπικό εαυτό, και αυτό είναι λυπηρό, γιατί, όταν εξετάζουμε τους ανθρώπους από αυτή την οπτική, ανοίγονται νέες δυνατότητες μελέτης της συμπεριφοράς και της ανακούφισης του πόνου.

Όμως, γιατί η εικόνα που έχουμε για την ιδανική οικογένεια απέχει τόσο πολύ από την κοινή πραγματικότητα; Η κουλτούρα μας έχει ενθρονίσει το άτομο. Υπάρχει εξαιρετικά πλούσια βιβλιογραφία στην ατομική ψυχολογία, αλλά η αντίληψη που έχουμε σχηματίσει εστιάζει στο ον εντός του εαυτού του. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της φαντασίας, δεδομένου ότι άτομα "εκτός πλαισίου" δεν υπάρχουν. Ζωή σημαίνει να αναπτυσσόμαστε, να συναναστρεφόμαστε, να συνεργαζόμαστε, να μοιραζόμαστε και να συναγωνιζόμαστε τους άλλους.

Salvador Minuchin

Salvador Minuchin (Συγγραφέας)

Ο Salvador Minuchin γεννήθηκε το 1921 στην Αργεντινή. Μέλος μιας αυστηρά ιεραρχικής οικογένειας εβραϊκής καταγωγής, έζησε τα παιδικά του χρόνια σε ένα μικρό χωριό και σε ηλικία δεκαοκτώ χρόνων πέρασε στην ιατρική σχολή και σπούδασε παιδιατρική. Μετά από μια σύντομη θητεία στον ισραηλινό στρατό, στον οποίο κατατάχθηκε ως εθελοντής γιατρός κι έλαβε μέρος στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948-49, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην παιδοψυχιατρική. Η καριέρα του ως οικογενειακός θεραπευτής ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 και σύντομα διακρίθηκε τόσο για τη θεωρητική του προσέγγιση όσο και για την επιτυχία του ως κλινικός θεραπευτής. Διατύπωσε τη Δομική Οικογενειακή θεραπεία, μια θεωρία που αντιμετωπίζει τα προβλήματα στο εσωτερικό της οικογένειας, απεικονίζοντας διαγραμματικά τις σχέσεις των μελών ή των υποσυνόλων της. Τα διαγράμματα αυτά αποτυπώνουν τη δυναμική και τα όρια μεταξύ των διαφόρων υποσυνόλων. Ο θεραπευτής προσπαθεί να διασπάσει τις μη λειτουργικές σχέσεις της οικογένειας και να υποχρεώσει τα μέλη της να υιοθετήσουν πιο υγιή πρότυπα που θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση της οικογένειας. Διετέλεσε διευθυντής της Κλινικής Καθοδήγησης Παιδιών στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (1965-1975). Εκεί ανέπτυξε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την αφροαμερικανική και ισπανόφωνη κοινότητα της πόλης. Διατέλεσε ερευνητής-καθηγητής στην Ιατρική Σχολη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ενώ το 1981 ίδρυσε την Εταιρεία Οικογενειακών Μελετών, ένα φορέα με κύριο έργο την εκπαίδευση των οικογενειακών θεραπευτών. Σήμερα, ο Σαλβαδόρ Μινούτσιν ζει στη Βοστόνη με τη γυναίκα του Πατρίτσια, έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Παραμένει όμως πάντα επίκαιρος αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη το 2007 σε δείγμα 2.600 ψυχολόγων-θεραπευτών, αναδείχθηκε ανάμεσα στους δέκα σημαντικότερους θεραπευτές όλων των εποχών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνα Τσιάγκα (Επιμέλεια)


Διονύσης Σακκάς (Επιμέλεια)


Μάρα Τσούμαρη (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
258
Διαστάσεις:
23x16
Βάρος:
0.477 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση