Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600117967
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Τέχνες | Θέατρο | Κινηματογράφος
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το συλλογικό αυτό έργο αποτελεί προϊόν συνεργασίας των μελών του Δικτύου Πρακτικών Ασκήσεων των Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης. Στο βιβλίο αυτό, οι συγγραφείς εισηγούνται θεωρητικά πλαίσια, διαδικασίες, μεθόδους, εργαλεία και γενικότερα τρόπους υποστήριξης των υποψηφίων εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της Πρακτικής τους ʼσκησης. Με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζονται οι φάσεις ανάπτυξής της Πρακτικής ʼσκησης και παρέχεται το αντίστοιχο υποστηρικτικό υλικό. Το υλικό αυτό αφορά σε ασκήσεις, δραστηριότητες, σενάρια, παραδείγματα πρακτικών, πάνω στα οποία οι φοιτητές και φοιτήτριες καλούνται, ατομικά αλλά και ομαδικά, να αναστοχαστούν, να προβληματιστούν, να θέσουν ερωτήματα, να αναζητήσουν απαντήσεις και να διαμορφώσουν σταδιακά τη δική τους προσέγγιση στην εκπαιδευτική πράξη μέσα από μία συμμετοχική και συνεργατική διαδικασία. Σε κάθε ενότητα υπάρχουν παραπομπές σε θεωρητικά κείμενα, που υποστηρίζουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στη στοχαστική προσέγγιση των δραστηριοτήτων, των παραδειγμάτων και των ασκήσεων, που εμπεριέχονται στο βιβλίο και αναδεικνύουν τη σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στην εκπαιδευτική θεωρία και την εκπαιδευτική πράξη. Απώτερος στόχος μέσα από μια τέτοια διαδικασία είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να γίνουν προοπτικά εκπαιδευτικοί ερευνητές, δηλαδή (ανα)στοχαζόμενοι επαγγελματίες, οι οποίοι θα προσπαθούν να συμμετέχουν στη λήψη συνειδητών αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. Θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να (ανα)στοχάζονται προσεγγίζοντας μια εκπαιδευτική συνθήκη από ποικίλες οπτικές, να συνεργάζονται, να δοκιμάζουν μια λύση ενώ ταυτόχρονα να διερωτώνται για τις εκπαιδευτικές τους αξίες. Τέλος οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα μάθουν να ερευνούν και να αποτιμούν την εκπαιδευτική πράξη στην προοπτική της συνεχούς βελτίωσής της.
Ο Βασίλης Τσάφος είναι φιλόλογος, διδάκτωρ της Παιδαγωγικής με θητεία στη δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπηρετεί ως Πάρεδρος ε.θ. στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Ασχολείται με τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων και ιδιαίτερα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και γλώσσας και την εκπαιδευτική έρευνα. Έχει δημοσιεύσει σχετικές μελέτες σε διάφορα περιοδικά. Έχει εκδώσει το βιβλίο "Από τη διδασκαλία στην έρευνα. Η εκπαιδευτική έρευνα δράσης" (Σαββάλας 2003, σε συνεργασία με την Ελένη Κατσαρού)
Η Μαριάννα Τζεκάκη είναι Αν. Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τη διδασκαλία και μάθηση μαθηματικών εννοιών. Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία στην εκπαίδευση, την επιμόρφωση και τη μετεκπαίδευση και ερευνητική δραστηριότητα σε θέματα διδασκαλίας των Μαθηματικών, σχεδιασμού και υλοποίησης μαθηματικών δραστηριοτήτων και ανάλυσης διδακτικών φαινομένων στην τάξη των Μαθηματικών. Έχει επίσης σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, είναι συγγραφέας του βιβλίου "Μαθηματικές δραστηριότητες για την προσχολική ηλικία" (1996) κι επιμελήθηκε την έκδοση του τόμου "Εναλλακτικές διδακτικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία των μαθηματικών" που αποτέλεσε τη σύνθεση ενός ερευνητικού έργου αναφορικά με τη μαθηματική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Είναι μέλος εθνικών και διεθνών ενώσεων σχετικών με τη μαθηματική εκπαίδευση και γραμματέας της Ένωσης Ερευνητών στη Διδακτική των Μαθηματικών (ΕΝΕΔΙΜ).