Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604990818
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το κοινωνικό κράτος αποτέλεσε προεξάρχον χαρακτηριστικό της ιστορικής πορείας των Βορειοδυτικών Ευρωπαϊκών κοινωνιών κατά τον 20ό αιώνα. Είναι συνυφασμένο με την κοινωνικο-πολιτική «Ευρωπαϊκή ταυτότητα» και συνοψίζει το αξιακό υπόστρωμά της, με κύρια έμφαση στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο/υπερεθνικό και εθνικό επίπεδο (παγκοσμιοποίηση, συνθήκες κοινωνικού dumping από τις «αναδυόμενες οικονομίες», επισφάλεια στην εργασία, διεύρυνση των ανισοτήτων, δημοσιονομικοί περιορισμοί στο πλαίσιο της ΟΝΕ) θέτουν υπό αμφισβήτηση τις αρχές αυτές. Επιπλέον, η τρέχουσα, και μη-σοβούσα, Ευρωπαϊκή κρίση επιτείνει δραματικά τις πιέσεις στο κοινωνικό κράτος καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο εκτεταμένης αποδυνάμωσής του.
Η επανέκδοση του βιβλίου του διακεκριμένου κοινωνιολόγου Costa Esping-Andersen «Οι Τρεις Κόσμοι του Καπιταλισμού της Ευημερίας» (με την προσθήκη ενός εισαγωγικού κεφαλαίου για την κρίσιμη καμπή που διανύει το κοινωνικό κράτος, από τη Μαρία Πετμεζίδου, επιμελήτρια της Ελληνικής έκδοσης) συνιστά επίκαιρη συμβολή στον ακαδημαϊκό (και δημόσιο) διάλογο για την κοινωνική μεταρρύθμιση.
Οι «Τρεις Κόσμοι» διερευνούν διεξοδικά τις ιστορικές συνθήκες ανάδυσης και ανάπτυξης των διαφορετικών τύπων κράτους πρόνοιας στον Ευρωπαϊκό χώρο. Παρέχουν ευρεία και στέρεη τεκμηρίωση για τις ιστορικές καταβολές τους, την εξέλιξη και τη μεταβολή τους, με ιδιαίτερη έμφαση στις συγκλίσεις και αποκλίσεις ως προς τις οργανωτικές αρχές και τις αξιακές αποχρώσεις τους.
Το βιβλίο έδωσε το έναυσμα για έναν εξαιρετικά γόνιμο κριτικό διάλογο στο πεδίο της συγκριτικής ανάλυσης της κοινωνικής πολιτικής. Καθίσταται δε ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς η διεισδυτική ιστορική ερμηνεία, που μας παρέχει, βοηθά καθοριστικά στην «ανάγνωση» των προκλήσεων, προοπτικών και ανατροπών που εγκλείει η σημερινή συγκυρία.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
περισσότερα στο www.toposbooks.gr
Η Μαρία Πετμεζίδου (Διπλ. ΑΠΘ, Dipl. University College London, Ph.D. Oxford University) είναι ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Δίδαξε επίσης στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Comparative Research on Poverty Programme (International Social Science Council) και συνεργάτης του European Foundation on Social Quality.
Ο G. Esping - Andersen είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra της Βαρκελώνης. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Harvard, στο European University Institute και στο Πανεπιστήμιο του Trento. Υπήρξε συνεργάτης διεθνών οργανισμών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα κοινωνικής-οικονομικής ανισότητας και συγκριτικής κοινωνικής πολιτικής. Από τα πλέον σημαντικά έργα του είναι τα: "Why We Need a New Welfare State" (2002), "Social Foundations of Post-industrial Economies" (1999), "Why Deregulate Labour Markets" (με τον M. Regini, 2001), "Welfare States in Transition" (1996) και "Changing Classes" (1994).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα