Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789601619446
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το βιβλίο εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν, να δεσμεύσουν ή ακόμη και να παγιδεύσουν την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η ελληνική εξωτερική πολιτική έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια δύο διακριτών περιόδων: από το 1974 έως το 1981, όταν η χώρα βρισκόταν υπό τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και από το 1981 έως το 1985, την πρώτη τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και τον Α. Παπανδρέου. Το βιβλίο επικεντρώνεται σε μια ειδικότερη πτυχή των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις και επιχειρεί να προσδιορίσει με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα επηρέασε τη διαπραγματευτική στρατηγική των ελληνικών κυβερνήσεων εκείνη την περίοδο.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.
O Κυριάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1968. Λόγω της επιβολής του στρατιωτικού καθεστώτος στην Ελλάδα, βρέθηκε εξόριστος στο Παρίσι μαζί με την οικογένειά του, σε ηλικία μόλις 6 μηνών. Επέστρεψε με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974. Το 1986 αποφοίτησε αριστούχος από το Κολέγιο Αθηνών όπου, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της φοίτησής του, εξελέγη πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας.
Μεταξύ των ετών 1986-1990, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο "Harvard" των Ηνωμένων Πολιτειών, από όπου και αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση "summa cum laude". Τιμήθηκε επίσης με το έπαθλο "Hoopes", το ανώτατο βραβείο που απονέμεται σε φοιτητή για πτυχιακή εργασία, για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την Αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1977-1985.
Κατά τη διάρκεια των εκλογικών αναμετρήσεων του 1989, συμμετείχε ενεργά σε οργανωτικές ομάδες προεκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας, αναλαμβάνοντας κυρίως την οργάνωση της υποδομής για την υποδοχή και τη φιλοξενία των εκπροσώπων του ξένου τύπου.
Μεταξύ των ετών 1990-1991 εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής στην "Chase Investment Bank" στο Λονδίνο. Στην συνέχεια, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία την οποία και ολοκλήρωσε στην 346 Μοίρα F-16, της 111 Π.Μ., Ν. Αγχιάλου Μαγνησίας.
Ο Κυριάκος συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο "Stanford" των Ηνωμένων Πολιτειών από όπου απέκτησε τίτλο Masters στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις με ειδίκευση στα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών του επιστρέφοντας στο "Harvard" από όπου και απέκτησε δεύτερο τίτλο Masters στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το "Harvard Business School".
Mεταξύ των ετών 1995 - 1997 διετέλεσε στέλεχος της εταιρίας συμβούλων "McΚinsey and Company" στο Λονδίνο, όπου δραστηριοποιήθηκε κυρίως στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζικών υπηρεσιών. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures, τη θυγατρική εταιρία "venture capital" της Alpha Βank, με αντικείμενο τις επενδύσεις σε γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδας όπου και του προτάθηκε να αναλάβει την ανάπτυξη της δραστηριότητας "venture capital" της Τράπεζας, στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από τον Ιανουάριο του 2000 ως τον Απρίλιο του 2003 κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην "Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών".
Υπό την διοίκηση του Κυριάκου, η "Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών" καταξιώθηκε ως ένας από τους πιο δυναμικούς χρηματοδότες επιχειρήσεων στην ελληνική και την βαλκανική αγορά του "venture capital". Η εταιρία επένδυσε σε πληθώρα δυναμικών, γρήγορα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων παρέχοντας επενδυτικά κεφάλαια και δημιουργώντας πολλές καινούργιες θέσεις εργασίας. Στήριξε επίσης πολλές ελληνικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρέχοντας, εκτός των κεφαλαίων, και σημαντική τεχνογνωσία. Η "Εθνική Συμμετοχών" υπήρξε η πρώτη εταιρία που δημιούργησε εξειδικευμένο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών που επενδύει αποκλειστικά σε ελληνικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας καθώς και η πρώτη εταιρία που εξερεύνησε ενεργά την αγορά της Τουρκίας, παρέχοντας κεφάλαια και τεχνογνωσία σε ελληνικές εταιρίες με επενδυτικά σχέδια στην γείτονα χώρα.
Με την ιδιότητά του, ως Διευθύνοντος Συμβούλου της "Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών", ο Κυριάκος συμμετείχε στα διοικητικά συμβούλια πολλών εταιριών και το 2002 εξελέγην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο "European Venture Capital Association". Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια ενώ αρθρογραφεί συστηματικά στον τύπο για θέματα νέας επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας. Για την ευρύτερη επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του από το "Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ" του Davos, ως ενός εκ των 100 πιο πολλά υποσχόμενων ηγετών του αύριο για το 2003 ("Global Leader for Tomorrow").
Στις εκλογές του Μαρτίου του 200
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα