Προσωρινά μη διαθέσιμο
Σε ανατύπωση
ISBN:
9789600806540
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Dworkin βασίζεται στη σχέση αλληλεξάρτησης δικαίου και ηθικής. Εκκινώντας από την κοινή παραδοχή ότι το Σύνταγμα περιέχει γενικές, αφηρημένες έννοιες, υπογραμμίζει ότι αυτές χρειάζονται, για να εφαρμοστούν ορθά, ερμηνεία. Η ερμηνευτική λοιπόν διαδικασία απαιτεί την παρέμβαση ηθικών κρίσεων, έτσι ώστε το δίκαιο να εμφανιστεί υπό το καλύτερο φως του. Είναι αυτός ο άρρηκτος δεσμός μεταξύ δικαίου και ηθικής που έχει άμεσες πολιτικές προεκτάσεις. Το δίκαιο αποδίδει σε καθένα ό,τι του ανήκει. Ο Dworkin θα εφαρμόσει τη φράση αυτή και στην πολιτική ζωή. Έτσι καθίσταται ουσιώδης υποχρέωση της κυβέρνησης να επιδεικνύει ισότιμο ενδιαφέρον για όλους τους πολίτες. Για τον Dworkin η ισότητα δεν ταυτίζεται με τον πλήρη οικονομικό εξισωτισμό· θεωρεί ως συστατικό της πολιτικής δικαιοσύνης την ύπαρξη ενός οικονομικού συστήματος που δίδει αρχικά σε όλους τους πολίτες τα ίδια, κατά το δυνατόν, εφόδια (as fair and equal a start as is possible). O αμερικανός φιλόσοφος προκρίνει τη λεγόμενη συνεταιρική δημοκρατία, δηλαδή αυτή στην οποία το σύνολο του [λαού], όλοι οι πολίτες δρουν μαζί ως συνεταιρισμός ή σύμπραξη στην αυτοδιακυβέρνηση. Το αποτέλεσμα της σύμπραξης είναι ακόμη και οι πολίτες που έχουν χάσει μία συγκεκριμένη πολιτική μάχη να μπορούν, παρόλ΄ αυτά, να θεωρήσουν πως ό,τι έκανε η κοινότητα είναι και δική τους πράξη. Συνεπώς ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι η είσοδος στην πολιτική κοινότητα είναι οικειοθελής, η συμμετοχή σε αυτή δεν σημαίνει απλώς παρουσία, αλλά συνευθύνη και αυτοκυβέρνηση. Στη γνήσια δημοκρατική κοινότητα ηθικό και δίκαιο ταυτίζονται με το νόμιμο και συμμετοχή σημαίνει συνευθύνη.
O Ronald Dworkin θεωρείται από τους σημαντικότερους πολιτικούς φιλοσόφους της εποχής μας. Γεννήθηκε το 1931 στο Worcester της Μασσαχουσέτης. Σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Γέιλ και Oξφόρδης. Είναι καθηγητής φιλοσοφίας του δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και στο University College του Λονδίνου. Έχει διατελέσει καθηγητής των Πανεπιστημίων Γέιλ και Oξφόρδης. Αναλαμβάνει σημαντικές υποθέσεις που αφορούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και είναι νομικός σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Χριστίνα Χαλανούλη είναι δικηγόρος Αθηνών, διδάκτωρ Νομικής του πανεπιστημίου Pantheon-Assas, Paris II. Κύριοι τομείς ενδιαφέροντός της είναι η διαμεσολάβηση, το δημόσιο δίκαιο, το δίκαιο των τηλεπικοινωνιών, η θεωρία του δικαίου, η διάδραση δικαίου και ηθικής. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά όπως το "Diotima" της Ακαδημίας Αθηνών και το "Les Archives de Philosophie du droit" (DALLOZ). Κυριότερα βιβλία της είναι το "Kant et Dworkin: De l’autonomie individuelle a l’autonomie privee et publique" (2010, L’Harmattan, με πρόλογο του προέδρου της Γαλλικής Ακαδημίας Francois Terre) και "Οι ρίζες της δικαιοσύνης" (2014, Ι. Σιδέρης). Διδάσκει δίκαιο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και στο ΕΜΠ. Ως δικηγόρος έχει βραβευθεί από τον ΟΗΕ και έχει διατελέσει διευθύντρια της νομικής υπηρεσίας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Σήμερα είναι Νομική Σύμβουλος στα ΕΛΠΕ. Έχει συμβάλει εμπράκτως στην προώθηση της διαμεσολάβησης σε όλους τους τομείς και έχει εξαρχής υπογραμμίσει την ανάγκη εφαρμογής της διαμεσολάβησης για την επίτευξη της εξωδικαστικής και οριστικής επίλυσης της υπερχρέωσης.