Οι περιπλανήσεις του Κάιν. Οι σκέψεις του διαβόλου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι περιπλανήσεις του Κάιν. Οι σκέψεις του διαβόλου

Samuel Taylor Coleridge

12.78€ -10% 11.50€
"Οι περιπλανήσεις του Κάιν" είναι το σχεδίασμα μιας ποιητικής σύνθεσης στενά συνυφασμένης με "Το τραγούδι του γερο-ναύτη", το κορυφαίο έργο του ποιητή, με το οποίο συγγενεύει χρονολογικά, πνευματικά και ποιητικά. Αποτελεί την απόπειρα προσέγγισης των προβλημάτων της ενοχής σε ένα πλαίσιο όπου η βιβλική έμπνευση ελάχιστα επισκιάζει τον θεμελιώδη ονειρικό χαρακτήρα του έργου. Το θέμα του Κάιν ήταν βαθιά ριζωμένο στον ψυχισμό του Coleridge. Ο Κάιν, ο πρώτος άνθρωπος που εισήγαγε το έγκλημα στη γη, είναι ο πρώτος από τους ενόχους-μάρτυρες, ο πρώτος από τους ήρωες που έχουν καταδικαστεί να ζουν το θάνατό τους· ταλαντευόμενος ανάμεσα στο θάνατο και στη ζωή μέσα στο θάνατο, ανάμεσα στο θάνατο και στην αιώνια επιβίωση των καταδικασμένων, ο Κάιν ενσαρκώνει το βασανιστήριο του απραγματοποίητου θανάτου και το όνειρο ενός δεύτερου θανάτου. [...] "Οι σκέψεις του διαβόλου" -από τα μη λυρικά και λιγότερο γνωστά ποιήματα του Coleridge- αποτελούν εξαίρεση της ποιητικής του έκφρασης και αναδεικνύουν μία άλλη διάσταση του πολύπλευρου ταλέντου του. Αναγνωρίζουμε σ΄ αυτούς τους αφηγηματικούς, "σατιρκούς" στίχους, που συγκεντρώνουν την πλούσια συγκομιδή της περιπλάνησής του στα τοπία των εξωτερικών χώρων αλλά και στα μονοπάτια της ψυχής, τα ίχνη της πνευματικής δραστηριότητας του ποιητή, τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές του, την αντίθεσή του στο κοινωνικό και νομικό κατεστημένο της εποχής του κ.ά. Δύο όψεις του κόσμου του: η λατρεία της ανάγνωσης (πιστεύει, καθώς και ο Thomas Browne, τον οποίο επικαλείται, πως κάθε βιβλίο είναι ένας ζωντανός άνθρωπος με σάρκα και οστά) και η συνεχής πορεία, η περιπλάνηση, συναντιώνται σ΄ αυτό το ποίημα και αλληλοφωτίζονται. Τα βιβλία τον διεγείρουν και τον εξάπτουν, τα λατρεύει, τα καταβροχθίζει· και τα χρησιμοποιεί όταν πιστεύει ότι υπηρετούν και εξυψώνουν την έμπνευσή του. [...] Η μετάφραση των ποιητικών κειμένων και των σχολίων του ποιητή έγινε από το βιβλίο "The Poems of Samuel Taylor Coleridge", έκδοση και επιμέλεια Ernest Hartley Coleridge (Geoffrey Cumberlege, Oxford University Press, London - N.York - Toronto 1954). (από το επίμετρο του Ε.Χ. Γονατά)
Επαμεινώνδας Χ. Γονατάς

Επαμεινώνδας Χ. Γονατάς (Μεταφραστής)

Ε. Χ. Γονατάς (1924-2006). Ο Επαμεινώνδας Γονατάς γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα. Η καταγωγή του ήταν από το Αϊβαλί. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε τη δικηγορία. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1944 με τη δημοσίευση του ποιήματος "Η μικρή εξοχική μας πόλη" στο περιοδικό "Παλμός" με το ψευδώνυμο Ε. Γόνης. Ακολούθησε το 1945 η έκδοση του αφηγήματος "Ο ταξιδιώτης". Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα εξέδωσε τη συλλογή ποιητικών πεζών "Η κρύπτη". Ακολούθησαν αφηγηματικά έργα με έντονα ποιητική γλώσσα. Στη γραφή του διακρίνονται καταβολές στο ρεύμα του υπερρεαλισμού αλλά και στοιχεία ρομαντισμού και αισθητισμού με εξαιρετική επιμέλεια στις λεπτομέρειες της αφήγησης και στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο λόγος. Ο Ε.Χ. Γονατάς παραμένει μια ιδιόμορφη όσο και παρασιωπημένη περίπτωση στα γράμματά μας. Το έργο του, που περιλαμβάνει ένα βιβλίο με ποιητικές πρόζες, την "Κρύπτη" (1959) δύο συλλογές πεζογραφημάτων, το "Βάραθρο" (1963) και τις "Αγελάδες" (1963), τρία αυτοτελή πεζογραφήματα, "Ο ταξιδιώτης" (1945), "Ο φιλόξενος καρδινάλιος" (1986), "Η προετοιμασία" (1991) και μεταφράσεις έργων συγγραφέων όπως οι Βολς, Γκολ, Φλωμπέρ, Κόλεριτζ, Πόρτσια, Μπετενκούρ, Λίχτενμπεργκ, κ.ά., αντιμετωπίστηκε με αμηχανία από την κριτική. Πρωτοπόρος του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, παρόλο που δεν υπήρξε "ορθόδοξος" υπερρεαλιστής με την μπρετονική έννοια, συνεργάστηκε με τον Δ. Π. Παπαδίτσα στην έκδοση του βραχύβιου περιοδικού "Πρώτη Ύλη" (1959) και ανέπτυξε φιλίες με καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Καχτίτσης και Μίλτος Σαχτούρης. Ωστόσο, ο ίδιος κρατήθηκε πεισματικά στην αφάνεια, προκαλώντας μόνον εκ των υστέρων το δικαιολογημένο ενδιαφέρον για το έργο του, όπως, λ.χ. με μια από τις λίγες συνεντεύξεις που έδωσε ποτέ στο περιοδικό "Διαβάζω", τ. 444 (10/2003), καθώς και με το ντοκιμαντέρ "Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά", της Εύας Στεφανή (1998), που προβλήθηκε στην ΕΡΤ (παραγωγή της εταιρείας CINETIC). (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ. & CINETIC) (φωτογραφία: Στέλιος Σκοπελίτης)

Samuel Taylor Coleridge

Samuel Taylor Coleridge (Συγγραφέας)

Άγγλος ποιητής, κριτικός και φιλόσοφος (Ottery St Mary, Devonshire, 1772 - Highgate, Λονδίνο, 1834). Το έργο "Λυρικές μπαλλάντες" ("Lyrical Ballads"), 1798, που έγραψε μαζί με τον Ουίλιαμ Ουέρντσγουορθ, θεωρείται ότι εγκαινιάζει το κίνημα του ρομαντισμού στην Αγγλία. Μεταξύ 1798-1799 έμαθε γερμανικά και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Gottingen, ενδιαφερόμενος για τη φιλοσοφία του Kant. Προς το τέλος της ίδιας χρονιάς ερωτεύτηκε τη Sara Hutchinson, αδελφή της μέλλουσας γυναίκας του Ουέρντσγουορθ, στην οποία αφιέρωσε το ποίημα: "Dejection: An Ode", 1802. Στα 1809-1810 διηύθυνε μαζί της την πολιτική και λογοτεχνική επιθεώρηση "The Friend", και λίγο αργότερα αναγνωριζόταν ως ο μεγαλύτερους από τους σαιξπηρικούς κριτικούς της εποχής του. Την ίδια εποχή, οι έντονοι ρευματικοί πόνοι από τους οποίους υπέφερε τον έκαναν οπιομανή, και άρχισε να σκέφτεται την αυτοκτονία. Τελικά βρήκε καταφύγιο στο Highgate, σε μια περιοχή κοντά στο Λονδίνο, στο σπίτι του γιατρού James Gillman, ενώ η φήμη του μεγάλωνε μεταξύ των νεότερων ρομαντικών. Το 1824 εκλέχτηκε μέλος της Royal Society of Literature. Άλλα έργα του είναι: "Poems on Various Subjects", 1796, "Poems", 1797, "Christabel" (ημιτελές), 1816, "Kubla Khan" (ημιτελές), 1816, "Sibillyne Leaves", 1817, "Biographia Literaria", 1817.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
77
Διαστάσεις:
25χ18
Βάρος:
0.238 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση