Οι νεότερες εξελίξεις στην ελληνική λαογραφία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι νεότερες εξελίξεις στην ελληνική λαογραφία

Πρακτικά επιστημονικής συνάντησης στη μνήμη του Κίτσου Μακρή, Βόλος 10-12 Ιανουαρίου 1997

Συλλογικό έργο

Περιέχονται οι εισηγήσεις: - Γιώργος Χουρμουζιάδης, "Κίτσος Μακρής, ο "αναρχικός" λαογράφος" - Βασιλική Τσιοβαρίδη - Ακριτίδη, "Κίτσος Μακρής, ένας ποιητής της λαογραφίας" - Γιώργος Θωμάς, "Το χαρούμενο νεκροταφείο: Μια προγραμματισμένη διάλεξη με τον Κίτσο Μακρή, που δεν θα γίνει ποτέ" - Ελεωνόρα Σκουτέρη - Διδασκάλου, "Η λαογραφική έρευνα στην "Επαναστροφή του αιώνα": Προβληματισμοί, κατευθύνσεις και προοπτικές" - Βασίλης Νιτσιάκος, "Η λαογραφία στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Σκέψεις με αφορμή ένα πνευματικό μνημόσυνο για τον Κίτσο Μακρή" - Πόπη Ζώρα, "Η λαογραφία και τα λαογραφικά μουσεία σήμερα" - Λένα Γουργιώτη, "Λαογραφικά μουσεία - Η σημερινή του διάσταση. Ο ρόλος τους στην πολιτιστική ένωση της Ευρώπης" - Αλεξάνδρα Νικηφορίδου, "Λαογραφική μουσειολογία: Εφαρμογές σε μουσεία της περιφέρειας" - Δημήτρης Παλιούρας, "Τρία λαογραφικά μουσεία στην περιοχή της Μαγνησίας: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου (στη Μακρινίτσα) - Μουσείο Θεόφιλου (στην Ανακασιά) - Κέντρο Λαογραφίας Κίτσου Μακρή" - Ευδοκία Ιωάννου, "Επιδράσεις του Κίτσου Μακρή στην έρευνα της λαϊκής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής στην περιοχή Φλώρινας και Καστοριάς" - Γιάννης Κίζης, "Η προσφορά του Κίτσου Μακρή στην έρευνα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Γ. Νιτσιάκος

Βασίλης Γ. Νιτσιάκος (Εισηγητής)

Ο Βασίλης Νιτσιάκος γεννήθηκε στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων το 1958. Σπούδασε Φιλολογία, Λαογραφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Leeds και Cambridge. Από το 1989 διδάσκει Λαογραφία στο Τμήμα Ιστορία και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου σήμερα κατέχει θέση αναπληρωτή καθηγητή. Από το 1994 μέχρι το 1998 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Cambridge σε διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Παραδοσιακές κοινωνικές δομές", Οδυσσέας 1991, "Οι ορεινές κοινότητες της Πίνδου. Στον απόηχο της μακράς διάρκειας", Πλέθρον 1995, "Λαογραφικά ετερόκλητα", Οδυσσέας 1997, "Νομός Ιωαννίνων. Σύγχρονη πολιτισμική γεωγραφία" (σε συνεργασία), Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων 1998, "Τα ποτάμια της Ηπείρου. Τόποι και δρόμοι των νερών, των ανθρώπων και των πολιτισμών" (σε συνεργασία), Ν.Α.Ι. 2001 και "Χτίζοντας το χώρο και το χρόνο", Οδυσσέας 2003.

Γιώργος Χ. Χουρμουζιάδης

Γιώργος Χ. Χουρμουζιάδης (Εισηγητής)

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να πεθάνω στην Κεντρική Ασία, ακριβώς πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού. Άρχισα να γράφω από οκτώ χρονώ. Στην αρχή έγραφα κρυφά, προσευχές και βωμολοχίες. Ύστερα εκθέσεις ιδεών, ποιήματα. Αποπειράθηκα να γράψω κι ένα μυθιστόρημα: "Το κορίτσι με τα γκρίζα μαλλιά". Από τότε δε σταμάτησα να γράφω παντού και τα πάντα. Διηγήματα, θεατρικά μονόπρακτα, σενάρια, αρχαιολογικά άρθρα, βιβλιοκρισίες, διαλέξεις, δοκίμια, ευθυμογραφήματα, συστατικές επιστολές, εγκυκλοπαιδικά λήμματα, ανακοινώσεις για επιστημονικά συνέδρια, πολιτικές προκηρύξεις και πολιτικά άρθρα, επιφυλλίδες σε εφημερίδες, στίχους για λαϊκά τραγούδια, χαιρετισμούς για πολιτικές συγκεντρώσεις, ακόμα και για ένα γάμο στο Ασχαμπάτ, όπου με είχανε καλέσει, όταν επισκέφτηκα το Τουρκμενιστάν. Έγραψα εισηγητικές εκθέσεις για διδακτορικές διατριβές και εκλογές καθηγητών, κείμενα διαφημίσεων, "αγορεύσεις" για τη βουλή, κατ΄ αρχήν και κατ΄ άρθρον. Έγραψα και δυο επικήδειους, έναν για τον Κίτσο Μακρή και έναν για τον Μανόλη Ανδρόνικο! Και σε έναν τοίχο, όταν ήμουνα πρόσκοπος, έγραψα με μεγάλα κόκκινα γράμματα "Σ΄ αγαπώ". Κι όσο περνάει ο καιρός γράφω ασταμάτητα, γιατί εκείνο που θέλω να γράψω δεν το έγραψα ακόμα! Κι όταν πια δεν έχω τι άλλο να γράψω θα πάρω το Δρόμο του Μεταξιού!

Ελεωνόρα Σκουτέρη - Διδασκάλου (Εισηγητής)

Η Ελεωνόρα Σκουτέρη Διδασκάλου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ιστορίας αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)

Γιάννης Κίζης (Εισηγητής)

Ο Γιάννης Κιζής σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1971. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στις αναστηλώσεις, από το Πανεπιστήμιο του York, το 1977, και διδακτορικό δίπλωμα από το Ε.Μ.Π. το 1987. Έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις σε θέματα που σχετίζονται με την ένταξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε ιστορικό περιβάλλον, στον τομέα της παραδοσιακής κατασκευής και αναστηλωτικής τέχνης. Έχει γράψει βιβλία με θέματα της παραδοσιακή αρχιτεκτονική στο Πήλιο, στην περιοχή της Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη και στο Βόρειο Αιγαίο. Διευθύνει το γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών "Κίζης και Συνεργάτες", που ασχολείται συστηματικά με ζητήματα ειδικών αρχιτεκτονικών συνθέσεων, ένταξης νέων κτιρίων σε ιστορικό περιβάλλον, καθώς και αποκαταστάσεων μνημειακών κτιρίων και συνόλων. Τιμήθηκε επανειλημμένα με το διεθνές βραβείο "Europa Nostra"(1984,1992,1999). Είναι αναπληρωτής καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Πόπη Ζώρα (Εισηγητής)

Η Πόπη Ζώρα είναι επίτιμη διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λαογραφικής Μουσειολογίας.

Λένα Γουργιώτη (Εισηγητής)

Η Λένα Γουργιώτη είναι διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

Γιώργος Θωμάς (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Θωμάς είναι δάσκαλος και γραμματέας της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών. Ασχολείται εδώ και 37 χρόνια με την έρευνα της Ιστορίας και της Λαογραφίας και τη συγγραφή βιβλίων και μελετών.

Δημήτρης Παλιούρας (Εισηγητής)

Ο Δημήτρης Παλιούρας είναι αρχιτέκτων μηχανικός και προϊστάμενος στην 5η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ.

Αλεξάνδρα Νικηφορίδου (Εισηγητής)

Η Αλεξάνδρα Νικηφορίδου είναι μουσειολόγος. Εργάζεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Λαογραφικής Μουσειολογίας.

Βασιλική Τσιοβαρίδη - Ακριτίδη (Εισηγητής)

Η Βασιλική Τσιοβαρίδη - Ακριτίδη είναι φιλόλογος και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το έργο του Άγγελου Σικελιανού.

Ευδοκία Ιωάννου (Εισηγητής)

Η Ευδοκία Ιωάννου είναι διευθύντρια του Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης.

Ελένη Κονταξή (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
214
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.612 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση