Οι μεταμορφώσεις της πόλεως
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι μεταμορφώσεις της πόλεως

Δοκίμιο για τη δυναμική της Δύσης

Pierre Manent

Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να παρουσιάσει μια ερμηνεία της ιστορίας της Δύσης, και πιο συγκεκριμένα μια πολιτική ερμηνεία της διαρκούς επανάστασης, που ήταν το χαρακτηριστικό της γνώρισμα.

Η θέση μου είναι η εξής: η πόλις είναι η βασική πηγή της δυτικής ανάπτυξης. Πριν από την επινόησή της, οι άνθρωποι ζούσαν σύμφωνα με τη σχεδόν αμετάβλητη τάξη των οικογενειών, που επιβιώνει μέχρι σήμερα σε πολλές περιοχές του κόσμου. Με την πόλι, η ανθρωπότητα μπαίνει σ’ έναν καινούργιο δρόμο, εκείνον της πολιτικής, με την έννοια της διαχείρισης των κοινών, και η ιστορία της Δύσης γίνεται ιστορία των τεσσάρων μεγάλων πολιτικών μορφών της: πόλις πρώτα, και, στη συνέχεια, αυτοκρατορία, Εκκλησία, και έθνος.

Η μελέτη αυτή προσπαθεί να παρακολουθήσει την πολιτική, αλλά και διανοητική και θρησκευτική, ιστορία της Δύσης, συνδέοντάς τη συνεχώς με το κατ’ εξοχήν πολιτικό πρόβλημα: Πώς μπορούμε να κυβερνηθούμε; Οπότε αυτή η συστηματική ιστορία των πολιτικών μορφών αποτελεί συγχρόνως μια σπουδή πολιτικής φιλοσοφίας.

P.M.

Χρήστος Μαρσέλλος

Χρήστος Μαρσέλλος (Μεταφραστής)

Ο Χρήστος Μαρσέλλος γεννήθηκε το 1968 στη Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και ιστορία της σύγχρονης φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne, όπου υπό την εποπτεία του Jean-Francois Marquet υποστήριξε τη μεταπτυχιακή του εργασία (D.E.A.) με θέμα: "Το πρόβλημα της γλώσσας στον Νίτσε και τον Χάιντεγκερ". Δίδαξε αρχαία ελληνικά στο Ινστιτούτο Συγκριτικής Φιλοσοφίας στο Παρίσι. Συμμετοχές σε συνέδρια φιλοσοφίας, άρθρα και διαλέξεις που είχε δημοσιεύσει μέχρι τώρα σε περιοδικά θα κυκλοφορήσουν προσεχώς σε αυτοτελείς εκδόσεις. Ζει και εργάζεται ως μεταφραστής στην Αθήνα και το Παρίσι, προετοιμάζοντας τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Η προθετικότητα του αισθήματος στη γερμανική φιλοσοφία" (Πανεπιστήμιο Paris Χ-Nanterre).

Pierre Manent (Συγγραφέας)

Ο Πιερ Μανάν γεννήθηκε το 1949. Απόφοιτος της Ecole normale superieure, agrege της φιλοσοφίας, βοηθός του Ρ. Αρόν στο College de France, είναι σήμερα διευθυντής σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (EHESS). Ο Πιερ Μανάν είναι από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της γαλλικής σχολής του φιλελευθερισμού, σχολής που έχει τις ρίζες της στη σκέψη του Α. ντε Τοκβίλ και εκφράζεται στην εποχή μας κυρίως με το έργο του Ρ. Αρόν. Μελετητής του έργου των Χομπς, Λοκ, Μοντεσκιέ και Ρουσσώ, αυτός ο θιασώτης του "ενεργού πεσιμισμού" υπερασπίζεται τις αξίες του φιλελευθερισμού, τον οποίο θεωρεί ως την πλέον συνετή εκδοχή της νεωτερικότητας, διατηρώντας όμως παράλληλα μια κριτική απόσταση από αυτόν. Ο Μανάν επιχειρεί να ανασύρει τη φιλελεύθερη παράδοση από την αφάνεια στην οποία έπεσε τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, εποχή κυριαρχίας του στρουκτουραλισμού και μιας αντιουμανιστικής εκδοχής του μαρξισμού και εστιάζει τον στοχασμό του στη σχέση ισότητας και ελευθερίας. Ο Μανάν ως αρθρογράφος του περιοδικού Commentaire δημοσιεύει τακτικά αναλύσεις του για ζητήματα όπως ο ολοκληρωτισμός, η πολιτική αντιπροσώπευση, η δημοκρατία και το έθνος. "Μετριοπάθεια και κριτικό πνεύμα, αποφεύγοντας τον δογματισμό και την αδιαλλαξία, προσπαθεί να υπερασπιστεί τις αξίες εκείνες που προωθούν τη θεμελίωση μιας κοινωνίας βασισμένης στη συνετή χρήση της ελευθερίας", γράφει ο Remy Rieffel.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
560
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση