Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789607007575
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Σκοπός της συγγραφής αυτής είναι να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό τους Μαθηματικούς της Αρχαίας Ελλάδας (άνδρες και γυναίκες) και ειδικότερα εκείνους που, παρότι συνέβαλαν στη θεμελίωση ή στη διάδοση και διδασκαλία της πλέον εγκεφαλικής επιστήμης, των μαθηματικών, παρέμειναν εντούτοις, για πολλούς λόγους, άγνωστοι, όχι μόνο στο ευρύτερο κοινό των μελετητών, αλλά και σε αρκετούς από τους ειδήμονες της Ιστορίας των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών. Σε μια εποχή που ο ελληνισμός βάλλεται ποικιλότροπα, νομίζουμε ότι επιβάλλεται η προβολή της ζωής και του έργου των μεγάλων αυτών διανοητών, των Μαθηματικών της Αρχαίας Ελλάδος. Γνωρίζοντας ότι μέχρι σήμερα, άγνωστο γιατί, δεν έχει γίνει μια ανάλογη παρουσίαση, πιστεύουμε ότι το βιβλίο αυτό θα καλύψει ένα κενό στην Ιστορία των ελληνικών μαθηματικών. [...]
Στη δεύτερη έκδοση προστέθηκαν 7 μαθηματικοί και έγιναν αρκετές διορθώσεις.
Θεωρήθηκε σκόπιμο οι μαθηματικοί του 6ου μ.Χ. αιώνα να μεταφερθούν στο βιβλίο μας, που ήδη κυκλοφορεί, με τίτλο: `Οι θετικοί επιστήμονες της Βυζαντινής εποχής`.
Είναι υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε τον μαθηματικό, αρχιτέκτονα και ιστορικό ερευνητή Δημήτρη Τσιμπουράκη, καθώς και το φιλόλογο Ιωάννη Μ. Κωνσταντάκο για τις πολύτιμες υποδείξεις τους.
Στην τρίτη έκδοση προστέθηκε ένας μαθηματικός και έγιναν διάφορες μικροδιορθώσεις.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]
Ο Ευάγγελος Σπανδάγος είναι μαθηματικός - τ. καθηγητής του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών - και συγγραφέας εκατόν έντεκα βιβλίων μαθηματικών, λογοτεχνικών και ιστορικών.
Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά που αναφέρονται στις θετικές επιστήμες (μαθηματικά, αστρονομία, φυσική, χημεία, ιατρική) στην Αρχαία Ελλάδα.
Έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια (Τελ Αβίβ 1977, Πραιτόρια 1979, Σόφια 1980, Όσλο 1986, Βιέννη 1992, Πράγα 1994, Μπουένος Άιρες 1995, Δελφοί 1999, Μόσχα 2002).
Είναι ιδρυτής του φυσικομαθηματικού βιβλιοπωλείου "Αίθρα" και του "Ομίλου για την προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών". Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Τον Ιούνιο του 1997 βραβεύθηκε στο Παρίσι από τον Παγκόσμιο Όμιλο για τη μελέτη των αρχαίων πολιτισμών, για τις εργασίες του τις σχετικές με τα χαμένα έργα των Αρχαίων Ελλήνων Θετικών Επιστημόνων. Το Δεκέμβριο του 2000 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του "Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή". Τον Απρίλιο του 2002 η γενέτειρά του, το Ρέθυμνο, τον τίμησε για το πλούσιο και πολυσχιδές συγγραφικό του έργο και την όλη συμβολή του στη διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης. Τον Αύγουστο του 2002 ο Δήμος Δεσφίνας (Ιτέας) του απένειμε το χρυσό έμβλημα της πόλεως.
Από το 1999 παρουσιάζει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα τις θετικές επιστήμες στην Αρχαία Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα